Beyincik Nedir, Nerede Bulunur? Beyinciğin Yapısı ve Görevleri

0
Advertisement

Beyincik nedir? Beyinciğin yapısı ve görevleri nelerdir? Beyinciğin vücudumuzdaki yeri ve önemi. Beyincik ile ilgili bilgi.

Beyincik ya da Cerebellum, denge organlarımızdan biridir. Kasların düzenli çalışmasını sağlar. Fossa cranii posterior’da,bulbus ve pons’un üst arka kısmında bulunur. Beynin ikinci büyük (beynin 1/8’i kadar), rhombencephalon’nun en büyük parçası olan beyincik 150 gr ağırlığındadır. Yukarıdan aşağıya biraz basık, ovalimsi şekilde olan beyinciğin en geniş boyutu, transvers yöndedir. Bulbus ve ponsla birlikte 4. ventrikülü çevreler. Lobus occipitalis ile aralarında tentorium cerebelli bulunur.

Beyincik, hemisferium cerebelli denilen iki yan lobla bunları ortada birleştiren vermis cerebelli’den oluşur. Beyincik, pedunculus cerebellaris inferior ile bulbusa, pedunculus cerebellaris medius ile ponsa ve pedunculus cerebellaris superior ile de mesencephalona bağlanır.

Beyincik, lobus cerebelli anterior, lobus cerebelli posterior ve lobus flocculonodularis olarak üç loba ayrılır.
Lobus anterior, beyinciğin üst-ön tarafında bulunur ve üst yüzden görülebilir. Bu lobu vermis cerebellinin lingula cerebelli, lobulus centralis ve culmen kısımları ile hemispherium cerebellinin ala lobuli centralis ve lobulus quadrangularis kısımları oluşturur. (Lobus anterior ile lobus posterioru fissura prima ayırır.)
Lobus cerebelli posterioru vermis cerebellinin declive, folium vermis, tuber vermis, pyramis ve uvula kısımları ile hemispherium cerebellinin lobulus simplex,lobulus semilunaris superior, lobulus semilunaris inferior, lobulus paramedianus, lobulus biventer ve tonsilla cerebelli kısımları oluşturur.
Lobus flocculonodularisi, vermis cerebellinin nodulus vermis kısmı ile hemispherium cerebellinin pedunculus flocculi ve flocculus kısımları oluşturur.

Beyinciğin İç Yapısı

Dışta cortex cerebelli içte corpus medullare cerebelli bulunur. Cortex cerebelli içe doğru stratum moleculare, stratum purkinjense ve stratum granulosumdan oluşur. Afferent ve efferent aksonlar geçer. Ayrıca nuclei cerebelli adı verilen ve orta hatta çift taraflı yerleşmiş dört nukleus vardır. Beyincik kesitlerinde cortex ve corpus medullare ağaca benzer bir görüntü oluşturur.

Advertisement
beyincik

Kaynak: pixabay.com

Kaynak 2 – Kısaca Beyincik

Beyincik; kafatasının arka bölümünde beyin altında omurilik soğanın üstünde varoli köprüsüyle dördüz tümsekçikler arasında bulunan hareket dengesi merkezidir.

İki yanı şişkin, ortasında bir tümsek olan yapıya sahiptir. Önbeyne benzeyen beyincik, boz ve ak maddelerden yapılmıştır. Dışta olan bozmadde, içte olan akmadde içinde bir ağaç görünümünde dağıldığından buraya hayat ağacı da denir. Beyinciğin vücutla ilişkisi, beyinde olduğu gibi çapraz değildir. Bu nedenle beyinciğin sağ bölümünde ortaya çıkan bozukluk vücudun sağ kesiminde, sol bölümündekiyse vücudun sol kesiminde belirtilerini gösterir. Vücut hareketlerini ve dengeyi düzenlemek gibi büyük bir görevi üstlenir. Bu görevi yerine getirirken kasları dik tutma, yürüme anında ayakta durmayı sağlayan reflekslerin (proprioseptif) üst merkezi işlevini görür. Hareket işlevlerinin istemli bir düzen içinde olmasını sağlar. Beyinciği hasta olan kişi ayakta durmakta güçlük çeker. Ölçüsüz ve sallanarak yürür. Hareketlerinde düzensizlik görülür. Beyinciğin alınması halinde ise kasların hareketi olanaksızlaşır, güç ve direnç kaybolur. Ayakta durmak, yürümek, kolları kullanmak gibi hareketler gerçekleşmez.


Leave A Reply