Beyşehir nerededir? Beyşehir ilçesinin özellikleri, coğrafi konumu, ekonomisi, tarihçesi, tarihi eserleri, gezilecek yerler hakkında bilgi.
Beyşehir
Konya İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 2 bucağı (Doğanbey, Üzümlü), 79 köyü vardır. İlin batısında; kuzeyden Doğanhisar, Ilgın, doğudan Merkez, güneydoğu ve güneyden Seydişehir, batıdan Isparta’nın Şarkikaraağaç ve Eğirdir ilçeleri ve Beyşehir Gölü ile çevrilidir.
İlçe toprakları dağlar ve yaylalarla kaplıdır. Kafadağ (2.113 m), Kızıltepe (1.584 m), gibi başlıca yükseltiler, Batı Toroslar’ın bir bölümünü oluşturur. Beyşehir Gölü’nün ayağı Çarşamba Suyu’ndan sulamada yararlanılır. Çevre dağlardan toplanan suların oluşturduğu küçük dereler, Beyşehir Gölü’nü besler. Beyşehir Gölü’nün (651 km2) büyük gölümü ilçe topraklarında yer alır. Göl, Suğla Gölü’ne bir kanalla bağlanır. Sulama amaçlı kullanılan kanalın gölden çıktığı yerde, ilçe merkezinde, 1910’larda yapılmış 15 gözlü busu düzenleyicisi (regülatör) vardır. Karasal iklim egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 13°C, yağış tutarı 470-480 mm’dir. Meşe, sedir, göknar, ardıç ve karaçam ormanları doğal bitki örtüsünü oluşturur. Ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, arpa, yulaf, nohut, fiğ, fasulye, şekerpancarı, afyon, ayçiçeği; meyvelerden üzüm, elma ve armut yetiştirilen başlıca tarımsal ürünlerdir. Koyun, keçi ve sığır beslenir. Tarıma dayalı, küçük ölçekli endüstri kuruluşları vardır. Orman ürünleri üretim ve taşımacılığı, kırsal kesime katkıda bulunur. Köylerde geleneksel el dokumacılığı yapılır. Beyşehir Gölü’nün güneydoğu kıyısında, deniz düzeyinden 1.125 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, İl merkezine 94 km uzaklıktadır.
Tarih:
Tarihi neolitik çağa kadar uzanan Beyşehir, Anadolu’da egemenlik kuran uygarlıkların önem verdikleri bir yerleşim merkeziydi. 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu Selçuklularının yönetimine geçen yöre, daha sonra Eşrefoğulları ve Hamitoğulları beylikleri arasında el değiştirdi. Karamanoğullarının da ele geçirmek için akınlar düzenlediği Beyşehir, Timur’un Anadolu Seferi’nden sonra Karamanoğullarının yönetimine girdi, Osmanlılarla, Karamanoğlu Beyliği arasında birkaç kez el değiştirdi. Çelebi Sultan Mehmet döneminde kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. 17. yüzyıl ortalarına kadar önemli bir sancak merkezi olan Beyşehir; 1923’ten sonra ilçe durumuna getirildi.
Tarihsel Eserler:
İlçedeki ünlü Eşrefoğlu Camisi, Ortaçağ Anadolu Türk mimarlığının en önemli eserlerinden birisidir. 1297’de Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. Caminin minaresinin kaidesindeki sivri kemerli nişin içinde güzel bir sebil vardır. Caminin içinde ise tümüyle sırlı tuğla ve çini mozaikler kaplı ve sivri kemerli bir iç taç kapıdan orta nefe geçilir. Mihrabı, mihrap önü kubbesi ve kubbeye geçişi sağlayan üçgenler de mozaik çinilerle kaplıdır. Ayrıca başta minberi olmak üzere çeşitli yerlerinde kullanılan ahşap malzeme özenle işlenmiş ve yer yer kalem işi bezemelerle süslenmiştir. Caminin doğu duvarına bitişik olan Eşrefoğlu Süleyman Bey Kümbeti ise 1301’de yapılmıştır. Kubbenin içi Anadolu Selçuklu mozaik çinilerinin en güzel örnekleri ile bezelidir.
Beyşehir yakınlarındaki Kubadabad Sarayı özgün bir yapıdır. İlk kez 1949 da varlığı saptanan saray, büyük olasılıkla 1239 dolaylarında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Çeşitli yapı gruplarından oluşan topluluğun gerçek durumu, halen sürmekte olan kazılarla aydınlatılmaya çalışılmaktadır.