Bez Pişiği Nedir? Nasıl Geçer?

0
Advertisement

Bebeklerde bez pişiği neden olur, türleri nelerdir? Bez pişiğinin tedavisi ve korunma yöntemleri nelerdir, hakkında bilgi.

pisik

BEZ PİŞİĞİ

Çocuk bezi pişiği, bebeklerde, alt bezleriyle örtülen alanları etkileyen bir deri rahatsızlığıdır. Sık rastlanan ve oldukça uzun sürebilen bu sorun, her türlü bebek bezi kullanılan bebeklerde görülebilir. Başlıca üç tür çocuk bezi pişiği vardır: Amonyak pişiği, pamukçuk, seboreli deri iltihabı. Bir bebekte bazen aynı anda bu pişiklerden ikisi ya da üçü de birarada görülebilir.

BELİRTİLER

Bebeğinizde cfmonyak pişiği varsa, önce cinsel organlarının çevresinde kırmızı lekeler farkedersiniz. Bu döküntü tedavi edilmezse, deri giderek parlak bir görünüş alabilir ve küçük küçük irinli kabarcıklar oluşabilir. Ayrıca, pişik, bezle örtülen bütün alana, hattâ daha da ötelere yayılır. Bebeğinizin bezinden, her çiş yapışında keskin bir amonyak kokusu gelir. Bu pişik türü, birkaç saat içinde gelişebilir.

Pişiğe pamukçuk mantarı yol açmışsa, makat yöresinden başlayıp, kabaetlere ve uyluklara doğru yayılacaktır. Pamukçuk çoğunlukla ağzı da etkilediği için, çocuğunuzun dilinde, damağında ve yanaklarında küçük küçük beyaz lekeler görebilirsiniz.

Advertisement

Seboreli deri iltihabı (“seboreli egzama” da denir) genellikle ilk üç ay içinde görülür. Deri, özellikle kat yerlerinde kızarır, sulanır ve pullanır; buna karşılık kaşıntı yoktur. Bedenin alt beziyle örtülen yerleri kadar, saçlı deri, dirsek içleri ve boyunda, ayrıca çeşitli başka yerlerinde de, döküntüye rastlanabilir.

NEDENLER

Amonyak pişiği, idrar ve dışkının (“kaka”) deriyle temas halinde bırakıldığı durumlarda oluşur. Bebeğin dışkısın-daki bakteriler, idrarı “yıkarak”, çok tahriş edici bir kimyasal madde olan amonyağın serbest kalmasına yol açarlar. Söz konusu bakteriler, alkali (baz) bir ortamda son derece hızlı biçimde çoğalırlar ve anne sütü emen bebeklerin dışkılarının asit özellikte olmasına karşılık, hazırmamalı biberonla beslenen bebeklerin, dışkılarının alkali olması, bu pişiğin oluşmasını kolaylaştırır.

Pamukçuk, Candida albicans mantarının yol açtığı bir enfeksiyondur. Bu mantar, bağırsaklarda bulunur ve normalde, bağırsaklarda yaşayan öbür bakteriler tarafından denetim altında tutulur. Ama çocuğun antibiyotik alması ya da bir hastalık sonucu doğal direncinin zayıflaması nedeniyle dengenin bozulması durumunda, pamukçuk mantarı son derece hızlı biçimde ve çok miktarda üreyebilir.

Seboreli deri iltihabı nın nedeni henüz bilinmemekte, bebekte ortaya çıkmasının, daha sonra bebek egzamasının gelişmesi olasılığını biraz artırdığı sanılmaktadır.

TEDAVİ

Advertisement

Herhangi bir kızarıklık ya da ağrıya duyarlılık fark eder etmez, çocuğunuzun altını ılık suyla yıkayarak iyice kurulayın. İdrarın derisini tahriş etmesini önlemek için, önleyici bir merhem sürün. (Bepanten krem bu işi görüyor. Doktorunuza danışabilirsiniz.) En azından üç saatte bir ve her kaka yapışından sonra, bebeğinizin altını değiştirerek, yıkayın. Bebeğinizin altını, elden geldiğince sık çıplak bırakın.

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Derisindeki döküntü iki üç gün içinde düzelmezse ya da bebeğinizde pamukçuk oluştuğunu düşünüyorsanız, doktoruna başvurun: Döküntünün niteliğini belirleyerek, evde doğru bir tedavi uygulamanızı sağlayacaktır. Ayrıca, döküntü mikrop kapmışsa, antibiyotikli bir merhem, döküntüye pamukçuk yol açmışsa da mantarlara karşı bir merhem verebilir.

BU YAZI SADECE BİLGİ VERMEK AMAÇLIDIR. DOKTOR TAVSİYESİ DEĞİLDİR. LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN.


Leave A Reply