Biber Nasıl Bir Bitkidir? Özellikleri, Yetiştirilmesi ve Biberin Anavatanı

0
Advertisement

Biber nedir? Biber nasıl bir bitkidir? Biberin anavatanı neresidir. Biberin çeşitleri nelerdir ve biber nasıl yetiştirilir?

Yeşil ve Kırmızı Biber

Yeşil ve Kırmızı Biber

Bitişik taç yapraklı iki çeneklilerin patlıcangiller familyasından otsu bir bitkidir. Meyveleri hem taze yeşilken, hem de kurutularak veya konserve halinde saklanarak yenir. Anavatanının Orta Amerika olduğu sanılan biber, Avrupa ve Asya’ya ancak Amerika’nın keşfinden sonra yayılmış, Türkiye’ye de Türk ordularının Avrupa seferiyle getirilmiş olduğu sanılmaktadır.

Türkiye’de biber meyvalarının şekillerine göre adlandırılır. Uzun biber, sivri biber, dolmalık gibi birçok çeşitleri vardır. Ayrıca, bunlar renklerine, tatlı veya acı olmalarına göre de yeşil uzun biber, tatlı dolmalık biber veya uzun kırmızı biber gibi ad alırlar.

Biber sıcak yerlerde iyi yetişir. İyi biber hasatı alabilmek için toprağı bolca sulamak, gübrelemek gerekir. Biberler doğrudan doğruya toprağa tohumları ekilerek ve ya daha iyisi fideyle dikilerek yetiştirilir. Taze biberde C vitamini bolca bulunduğundan ilaç olarak kullanılan C vitamini biberlerden elde edilir. Biberlere keskin baharat tadını veren «Capsaicin» adlı bir alkoloiddir. Kırmızı biberden elde edilen toz kırmızı biber baharat olarak kullanılır.

Bibere Acı Tadı Veren Madde Nedir?

Bibere acı tadını veren madde capsaicin adlı alkaloittir. Bu madde romatizma ilacı yapımında kullanılır. C vitamini açısından oldukça zengin olan biber, meyve biçimine; rengine ve tadına göre, dolmalık, sivri, acı, yeşil, kırmızı biber gibi çeşitli adlar alır. Kimi çeşitler ise sarı, turuncu ya da mor renkli meyveleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Kapsaisin, alışılmamış yiyicinin ağzında (ve uygun şekilde sindirilmediği takdirde anüsde) güçlü bir yanma hissi üretebilen bir kimyasaldır. Çoğu memeli bunu hoş bulmaz; ancak, kuşlar etkilenmez. Bitkiler meyvenin memeliler tarafından yenilmesini önlemek için kapsaisin salgısını geliştirdiler.

Advertisement

Aynı zamanda, parlak renkler kuşları çeker. Bu kuşlar tohumları yaymaya yararlar. Biberlerdeki kapsaisin miktarı oldukça değişkendir ve genetiğe bağlıdır. Bu, hemen hemen tüm biber türlerinin, tüketenler tarafından hissedilen çeşitli miktarlarda miktara sahip olduğu anlamına gelir. Kapsaisin içermeyen tek biber dolmalık biberdir. Kapsaisin ayrıca modern Batı tıbbında kan dolaşımını uyarmak veya ağrıyı hafifletmek için kullanılır.

dolmalık biber

Mutfaklarda Biberin Kullanımı

Kırmızı biber çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Pişirmede kullanılanlar genellikle C. annul ve C. pubescens türlerinin çeşitleridir, ancak birkaç tanesi de kullanılır. Peynir, et veya pirinç gibi dolgularla doldurmak için uygundurlar.

Ayrıca salatalarda hem doğranmış hem de çiğ olarak kullanılır veya kızartmalar veya diğer karışık yemeklerde pişirilir. Şeritlere dilimlenebilir ve kızartılabilir, bütün veya parça parça halinde kavrulmuş veya doğranmış halde diğer soslara eklenebilir.

Kurutma veya dekapaj ile korunabilirler. Kurutulmuş biberler tamamen yeniden pul veya toz haline getirilebilir. Turşu veya marine edilmiş biberler sandviçlere veya salatalara sıklıkla eklenir. Ekstraktlar yapılabilir ve sıcak soslara dahil edilebilir.

Advertisement


Leave A Reply