Bıçak Yarası Geçer Dil Yarası Geçmez Atasözünün Anlamı, Dil Yarası Hikayesi

11
Advertisement

Bıçak Yarası Geçer Dil Yarası Geçmez ne demektir? Atasözünün açıklaması. Dil yarası ne demektir? Deyimin anlamı ve hikayesi, hakkında bilgi.

Bıçak Yarası Geçer Dil Yarası Geçmez

Bıçak Yarası Geçer Dil Yarası Geçmez:

Anlamı

Dıştan açılan bir yara zamanla kapanır ancak, söylenen bir sözden açılan gönül yarası kolay kolay kapanmaz. Hakaret, ağır söz vb. gönül kırıcı davranışların hiçbir zaman unutulmayacağını anlatan bir atasözüdür. Atasözüyle aynı anlama gelen bir başka atasözü de, “el yarası onulur, dil yarası onulmaz” dır. Bunun anlamı ise, silahla açılan el yarası çabukça iyi olur ama kötü sözle açılan gönül yarası kolay kolay kapanmazdır.

Söylediğimiz sözler, duygu ve düşüncelerimizin anlatımıdır. Onları ağzımızdan çıkarırken çok iyi düşünmemiz gerekir. Sözümüzün nereye kadar gideceğini, kimlere ne kadar zarar vereceğini kestirmeliyiz. Özellikle başkaları hakkında söyleyeceğimiz sözlerde daha çok dikkatli olmalıyız. Çünkü sözlerimizden alınıp kırılanlar olabilir. Bunlara yol açmamalıyız. Birini sözle kıracak olursak, bunun yaratacağı sonuç, açacağı yaralar büyük olabilir. Söz yaraları, diğer bedenî yaralara benzemez. Onarılması, kapanması oldukça uzun bir zaman gerektirebilir.

Dil Yarası Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Anlamı

Dil yarası; Acı sözün yarattığı kırgınlık anlamında kullanılan bir deyimdir.

Hikayesi

Mustafa arkadaşlarıyla sık sık kavga edip onlara kırıcı sözler söyleyen bir çocukmuş. Öğretmeni bir gün Mustafa’yı yanına çağırarak bu huyundan vazgeçmesi gerektiğini söylemiş. Ona boş bir tahta ile bir torba dolusu çivi vermiş. “Sen öfkeni kontrol edemiyorsun. Her kavgadan sonra bu tahtaya bir çivi çak bakalım ne olacak bu senin ödevin” demiş.

Advertisement

Çok geçmeden tahtada çivi çakacak yer kalmamış. Kavgacı bir çocuk olmasının ortaya çıkmasından utanarak tahtayı öğretmenine götürmüş. Öğretmeni “yanlışını anladıysan ne mutlu sana. Bundan sonrası çok kolay, kavga etmediğin her gün bir çivi sök” demiş. Birkaç gün sonra bütün çivileri sökülmüş boş tahta ile öğretmenine gitmiş. Öğretmen” bak hiç çivi kalmamış ama tahta delik deşik olmuş. Bundan sonra güzel sözler söyle, dil yarası hiç iyileşmez” demiş.

Ağır ve acı sözlerin yüreklerde bıraktığı kırgınlıklar için kulandan bir deyimdir.


11 yorum

Leave A Reply