Türkçe’de “Bile” Bağlacı Nasıl Kullanılır? Kurallar Nelerdir? Bile Bağlacı İle İlgili Cümleler

0
Advertisement

Bile bağlacı nasıl kullanılır? Kurallar nelerdir? Bile bağlacı cümleye nasıl bir anlam katar? Bile bağlacının kullanılması, yazımı, örnek cümleler. Bile bağlacı ile ilgili cümleler.

Türkçe

Türkçe’de “Bile” Bağlacı Nasıl Kullanılır? Kurallar Nelerdir?

Türkçe’de “bile” bağlacı, iki kelime arasına anlamını “dahi“, “hatta“, “üstelik” gibi kuvvetlendirici bir anlam katarak kullanılan bir bağlaçtır. “Bile” bağlacı, aynı zamanda olumsuz bir durumu vurgulayarak da kullanılabilir. “Bile” bağlacının kullanımı için şu kurallar dikkate alınabilir:

  1. İki kelime arasına gelişi: “Bile” bağlacı, iki kelime arasına gelerek bu kelimeler arasında bağlantı kurar.
  2. Anlamını güçlendirmek için kullanımı: “Bile” bağlacı, bir kelimenin anlamını vurgulamak veya güçlendirmek için kullanılır. Örneğin: “O kadar zengin bir adam ki, arabasının anahtarını bile kaybetmemiş.” Bu örnekte “bile” bağlacı, zengin adamın anahtarını kaybetmediği durumu daha da vurgulamak için kullanılmıştır.
  3. Olumsuz durumları vurgulamak için kullanımı: “Bile” bağlacı, olumsuz bir durumu daha da vurgulamak için kullanılabilir. Örneğin: “Ben bile o soruyu çözebilirken, sen nasıl çözemedin?” Bu örnekte “bile” bağlacı, “Ben” kelimesiyle karşılaştırıldığında “sen”in o soruyu çözememiş olmasını daha da vurgulamak için kullanılmıştır.
  4. Diğer bağlaçlarla birlikte kullanımı: “Bile” bağlacı, diğer bağlaçlarla birlikte kullanılabildiği gibi tek başına da kullanılabilir. Örneğin: “Hava soğuk, ama ben yine de dışarı çıkabilirim bile.” Bu örnekte “bile” bağlacı, “ama” bağlacından sonra kullanılarak, hava soğuk olmasına rağmen yine de dışarı çıkabileceğim durumunu vurgulamak için kullanılmıştır.
  5. Cümledeki yeri: “Bile” bağlacı, cümlede anlatılmak istenen durumun vurgulanması amacıyla kullanıldığı için, cümledeki yeri önemlidir. Genellikle, kelimenin vurgulanması gereken yerde kullanılır. Örneğin: “Adam, köpeğini bile yanına almış.” Bu örnekte, “bile” bağlacı “köpeği” kelimesinin önünde kullanılmış ve bu kelimenin yanına alınması durumu vurgulanmıştır.

Bile Bağlacı İle İlgili Cümleler

bile sözcüğü, bağlaç görevi yüklendiğinde, çoğunlukla de (da) bağlacının yerini tutar.

Tümcede özne, yüklem, tümleçlerden sonra kullanılarak umulmazlık, beklenmezlik, üstelik anlamlarıyla bir önceki tümceyle bağ kurar: Ahmet bile geldi; Ondan bile sakladılar; Yazı bile yazdı … gibi.

  • “Öyledir, beyim. Şu yaşımda ben bile sökebiliyorum.”
  • “Öyle ya; arasıra en yüksek erkânıyle hoşbeş etmeye gittiğim şu Hariciye Vekâletinde, adlarını bile işitmediğim memurlar…”
  • “Gerçi hakları da var ya… Kadro’ya makale bile yazdı.”
  • “Çok defa muhtarla bile boy ölçüşmeye kalkışırdı.”
  • “Niyetim, yazı yazmak bile değildi.”
  • “Onun yüzünü görmek bile istemiyorum.”

Dilek-koşul kipindeki yüklemden sonra geldiği zaman, sonraki tümcede olumsuz yüklem kullanılır ve bir “varsayıma” dayanma anlamı doğar; Bugün gitse bile bulamaz; Bu şiiri ezberlese bile okuyamaz; Mektup yazsa bile cevap alamaz gibi. Burada çoğu kez bile bağlacı de’nin yerini alabilir : “Çalışsan bile bu yaklaşımla kazanamasın.”

Advertisement

Diğer Örnekler

  1. Güzel bir kitap okuduğunu bile unutmuştu.
  2. Bugün yorucu bir gün geçirdim, ama spor yapmak istiyorum bile.
  3. Sen bile benim bu işi yapabileceğimi düşünmüyorsun.
  4. Senin yaşında olan biri bile bu soruyu çözebilir.
  5. Sana kızgın olsam bile, seni sevmekten vazgeçemem.
  6. Herkesin korktuğu o köpek bile ona saldırmadı.
  7. Sen bile bu yemeği yapabilirsin, çok kolay.
  8. Yaşlı adam, torununu bile kurtarmak için kendini tehlikeye attı.
  9. Film çok kötüydü, sonunu bile tahmin edebiliyordum.


Leave A Reply