Bilgisayar Biliminin Tarihçesi

0
Advertisement

Bilgisayar ve bilgisayar bilimi ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Bilgisayar biliminin tarih boyunca gelişimi, zaman çizelgesi.

Örneksel Bilgisayar

Bilgisayar Biliminin Tarihçesi

Geçmişten günümüze bilgisayar ve kodlamanın icadı ile başlayan süreç, çok büyük değişim ve gelişim göstermiştir. İşte ilk bilgisayarın icadı ve bilgisayar bilimin ortaya çıkmasından, günümüzde gelişen kodlama ve bilgisayarlara kadar yaşananlar, zaman çizelgesi.

Bilgisayar Bilimi Zaman Çizelgesi

1843 – Matematikçi Ada Lovelace, Charles Baggage ile çalışırken ilk planları oluşturan mekanik bir bilgisayar için bir programlama yazdı. Lovelace, bu bilgisayarda kullanılabilecek bir algoritma veya program yazar, bu yüzden çoğu kimse tarafından ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir.

1938 – Konrad Zuse, ilk serbestçe programlanabilir bilgisayar olan Z1’in tasarımını ve yapımını tamamladı. İkili kod veya “birler ve sıfırlar” kullanan karmaşık bir mekanik hesap makinesidir.

1945 – John Mauchly ve J. Presper Eckert, ilk elektronik bilgisayar olan Electronic Sayısal İntegrasyon Analizörü ve Bilgisayarını (ENIAC) tamamladı. Bu bilgisayar, önceki mekanik makinelere göre çok daha hızlıdır. ABD tarafından Askeri balistik hesaplamalar yapmak için kullanıldı. ENIAC 30 ton ağırlığındadır ve 1,800 metrekarelik bir alanı doldurmaktadır. Altı kadın ENIAC’ın ana programcısı oldu: Jean Jennings Bartik, Kay McNulty, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Fran Bilas ve Ruth Lichterman.

Advertisement

1959 – Sayılar yerine sözcükleri kullanan ilk programlama dili olan COBOL, matematik profesörü ve Donanma arka amiri Grace Hopper’ın eserine dayanarak geliştirildi.

1963 – Douglas Engelbert bilgisayar faresini (mouse) icat etti. Cihaz kemiriciye benzediği için bir “fare” adı verildi.

1969 – Bilgisayar bilimcisi J.C.R. Licklider’ın çalışması modern internetin gelişimini büyük ölçüde etkiledi. Bir İnternet öncüsü olarak, ABD’den sonra İnternet’in doğrudan öncülü olan ARPANET’i geliştirdi. Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA), O ve ekibi, üniversiteler arasında bilgisayar iletişimini değiştirdi.

1969 – Ken Thompson, Dennis Ritchie, Doug Mcllroy ve Joe Ossanna, AT & T’nin Bell Labs’ında çok kullanıcılı bir işletim sistemi üzerinde çalışmaya başladılar .. Sistem sonraları UNIX olarak bilindi.

1970 – “Yapılandırılmış Sorgu Dili” anlamına gelen programlama dili SQL, IBM’de geliştirilmeye başlandı..

1973 – Xerox Alto piyasaya sürüldü, bireysel kullanım için ilk kişisel bilgisayarlardan biri haline geldi. Ayrıca bir masaüstü monitör ve GUI ile ilk bilgisayardır. GUI’lerden önce bilgisayarlar sadece bir klavye ile çalıştırıldı. Xerox High, dört farklı dilde program yapma olanağı sundu.

Advertisement

1973 – UNIX’in dördüncü baskısı C programlama dilinde yeniden yazıldı. Bu, işletim sisteminin farklı bilgisayarlara taşınmasını sağladı, bu da daha sonraki sistemlerin gelişimi üzerinde büyük bir etkiye neden oldu.

1975 – Programcılar Bill Gates ve Paul Allen, Microsoft adlı bir başlangıç ​​şirketini kurdular. Amaçları “her masaüstünde ve her evde bir bilgisayar” olmasıydı.

1976 – Programcılar Steve Jobs ve Steve Wozniak, Apple Computer Company’yi buldu.

1977 – Apple Computer, ilk kişisel bilgisayarı renkli grafiklerle, Apple II ile çıkardı.

1980 – Tim Paterson, Seattle Computer Products 86-DOS ( “Disk İşletim Sistemi”), erken işletim sistemlerinin serinin ilkinin, gelişimine önderlik etti.

1981 – Microsoft’un ilk bilgisayar işletim sistemi olan MS-DOS’ın eski bir sürümü, Microsoft tarafından IBM bilgisayarlarında çalışacak şekilde geliştirilmiştir.

1981 – IBM kişisel bilgisayarı piyasaya uygun fiyat ve kişisel ve ticari yeteneklerin birleşimine dönüştü.

1983 – C ++ programlama dili, Danimarkalı bilgisayar bilimci Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilmiştir.

1983 – Motorola DynaTAC 8000X’in ilk cep telefonu piyasaya çıktı. Bu telefon temel bir işletim sistemine sahiptir.

1984 – Apple ilk Macintosh kişisel bilgisayarını yayınladı.

1985 – Microsoft, bir fare ile kullanılabilecek yeni işletim sistemi Windows 1.0’ı piyasaya sürdü.

Advertisement

1989 – Dünya Çapında Ağ (WWW), İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından bilimsel araştırma merkezi CERN’de kuruldu. Bilim adamları arasında uluslararası olarak paylaşılmış bilgi için tasarlanmıştır. Ertesi yıl, Berners-Lee Ayrıca web’in temel bileşenleri oluşturdu: Hypertext Markup Language (HTML) gönderme ve bilgi almak için belgeler web, web siteleri belirtmek için tekdüzen kaynak bulma aracı (URL) ve metin dışı transfer protokolü (HTTP) oluşturmak için web.

1991 – Hollandalı programcı Guido van Russum, kondensasyon ve basitleştirmeye odaklanan Python programlama dilini yarattı.

1991 – Finlandiya bilgisayar bilimi öğrencisi Linus Torvalds, Linux çekirdeğini yayınladı. Açık kaynak olan çok popüler bir işletim sistemi olan Linux bedavaydı ve kullanıcılar tarafından özgünleştrilebiliyordu.

1993 – CERN’in World Wide Web kodu, herkesin kullanımına ve özelleştirmesine izin veren halka açık hale getirildi. İnternette hızla kullanılan evrensel bir web servisi haline geldi.

1995 – James Gosling tarafından Java programlama oluşturuldu. Çoğu platformda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

1995 – Microsoft, Windows 95’i piyasaya sürdü. Sürüm sırasında, dünyanın her yerinden bilgisayarların çoğu Microsoft işletim sistemi kullandı.

1999 – Bu noktada, koddaki çoğu tarih, yıl basamağından önce bir “19” olduğunu tanıyan “MM / DD / YY” olarak biçimlendirilmiştir. Sonuç olarak, herkes bilgisayarların 1999’dan 2000’e kaymaya ve büyük sorunlara neden olacağından korktu. Saat değişmeden önce Y2K hanesinin kodunu düzeltmek için milyarlarca dolar harcandı

2000 – Danimarkalı yazılım mühendisi Anders Hejlsberg, basit bir genel amaçlı programlama dili olan C # yi geliştirdi.

2002 – Microsoft tarafından yüksek düzeyde bir programlama dili olan Visual Basic .NET oluşturuldu.

2009 – Ulusal Siber Güvenlik ve İletişim Entegrasyon Merkezi (NCCIC), kurumları ve altyapıları kötü niyetli siber tehditlerden korumak için kuruldu.

2013 – Kâr amacı gütmeyen Code.org, okullarda bilgisayar programlama eğitimini teşvik etmek için açıldı.

Advertisement

Teknolojiyi geliştirmenin yollarını bulan yaratıcı insanlar sayesinde bilgisayar programcılığı dünyası gelişmeye devam ediyor. Programlama sayesinde akıllı telefonlar, sosyal medya, video oyunları, e-posta ve çok daha fazlası var. Buna online eğitim de dahil. Gördüğünüz gibi, her büyük yenilik yüzlerce fikir, deney, prototip ve daha fazlası ile gelişir.


Leave A Reply