Bilim Bütün Dünyanın Malıdır Ulusların Sınırlarını Tanımaz Anlamı

0
Advertisement

Bilim Bütün Dünyanın Malıdır Ulusların Sınırlarını Tanımaz sözü ile ne anlatılmıştır, anlamı, açıklaması, hakkında kısa yazı.

BİLİM, BÜTÜN DÜNYANIN MALIDIR,
ULUSLARIN SINIRLARINI TANIMAZ.
(Goethe)

Koşullar ne olursa olsun aynı sonucu veren, deneylerle kanıtlanmış evrensel doğrulara “bilim” diyoruz. Yapılan bir deney, ya da araştırma, bilimsel bir doğruya ulaşmışsa, artık o evrenselleşmiştir. Bütün dünya, artık o doğrulardan yararlanabilir.

Bilimin ortaya çıkardığı sonuçlar, her çağda, her zaman alkışlarla karşılanmamıştır. Bilimsel doğrulardan hoşlananlar yanında, hoşlanmayanlar da çıkmıştır. İnsanlığın uzun tarihi bunun örnekleriyle doludur.

Biz, dünya tarihini bir tarafa bırakarak kendi tarihimize bir göz atacak olursak, çeşitli olumsuz örnekler görürüz. Baskı (matbaa) makinesi, “gâvur icadıdır” denilerek, uzun bir süre yurdumuza sokulmamıştır. Bazı çevreler, çıkarlarını bozacağı için, dinsel birtakım gerekçeler öne sürerek, halkımızın aydınlanmasında etkili olabilecek bu yararlı makinenin Anadolu’ya girmesini 270 yıl geciktirmişlerdir. Buna benzer pekçok yeni buluşlar, o günkü yöneticilerin çıkarlarına uymadığı için, hemen yurdumuza girmemiştir. Şunu da belirtelim ki, aydınlarımızdan ve halkımızdan gelen istekler karşısında, bilimsel doğruların bir süre sonra yurdumuza girişine engel olunamamıştır.

Sonuç olarak, bilimi güneş ışığına benzetebiliriz. Hiçbir ülkenin sınırı, bu ışığın yayılmasına engel olamaz.

Advertisement

Leave A Reply