Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıptır Atasözünün Anlamı Kompozisyon

19
Advertisement

Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıptır atasözünün anlamı, açıklaması. Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıptır konulu kompozisyon, yazı.

Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıptır:

Arka resim kaynak: pixabay.com

Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıptır:

ANAFİKİR : Bilmediklerimizi sorup öğrenelim. Öğrenmekten utanmayalım.

İnsanların her şeyi bilmesi mümkün değildir. Mutlaka bilmediğimiz konular olacaktır. Bilemediğimiz konulardan utanmamız gerekmez. Ancak bilmediklerimizi öğrenmek için çaba harcamıyorsak, o zaman utanmalıyız. Bilginin sınırı olmaz. Her bilmediğimizi de öğrenmeye kalkmamız gereksiz olur. Merakımızın, yeteneğimizin olduğu konularla ilgili bilgileri almamız gerekir. Diğer bilgilerin nerede olduğunu bilmek de bize yeter.

Bazı zamanlarda etrafımızdaki insanlar bazen de kendimiz aynı hataya düşer ve bilmediğimiz bir konuyu bildiğimizi ağzımızdan kaçırırız. Belki de o konu hakkında bilgi alma şansımızı teptiğimiz bir andır bu ve o anda kendimiz çok zor durma düşürebiliriz. Halbuki bilmemenin değil de öğrenmemenin ayıp olduğunu kabul edersek yaşamımızda hiç sıkıntı çekmeyiz. Her türlü yeniliğe de açık oluruz.

Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Konulu Kompozisyon Örneği

Bilmediğimiz konuları, sorarak öğrenmeliyiz. İnsan her şeyi bilmez. Bilmediklerini okuyarak, bir bilenden sorarak öğrenmeye çalışır. Kimileri, çekingen olur; soru sormaktan utanır. Ancak öğrenmek için en hızlı yollardan biri sormaktır ve hiç de ayıp değildir. Soru sormak mantıklı ve anlamlı sorular olduğu sürece soran kişiyi kötü duruma düşürmez. Bilakis güzel bir davranıştır.

Kimileri de bilgisiz görünmemek istemediği için sormaz. Adam, her şeyi bilir görünmek istiyor. Soru sorsun da niçin küçük düşsün? Böyle bilgiçlere göre, bilmemek ayıp değil sormak ayıptır!

Advertisement

Bilmediğiniz bir kente gittiniz. Elinizde bir arkadaşınızın adresi var, ama, hemen buluvermek kolay değil. En yakınınızdaki güvenilir bir kişiye, örneğin polise, belediye çavuşuna, bir bakkala sorup elinizdeki adrese nasıl gidileceğini öğreneceksiniz. Bunun ayıplanacak nesi var?

Öğrencisiniz. Öğretmenin anlattığı konuyu iyice anlamadınız. Dersin uygun bir yerinde parmak kaldırıp, anlamadığınız yerleri soracaksınız. Ancak bu şekilde öğrenmeniz doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Aksi halde çekinir ve ayıplanacağınızı düşünürseniz öğrenemezsin. Asıl ayıp olan öğrenmemek konumuna düşersiniz.

Soru sormak, ayıplanacak bir davranış değil, çoğu zaman takdir edilecek bir davranıştır.

Kaynak 2 – Ayıp İle İlgili Bir Başka Atasözü

Bir Dirhem Et Bin Ayıp Örter:

ANAFİKİR : Şişmanlık insandaki bazı kusurları örter.

Geçmişte kız seçiminde kullanılan bir sözdür. O zamanlar eti dolgun kızlar daha geçerli sayılıyordu. Şişmanlığın birçok kusuru örttüğü kabul edilirdi. Oysa zamanımızda bu anlayışın bir kenara atıldığı, vücuttaki kusurların üzerinde durulmadığı, gerçek kusurun bilgisizlik olduğu; diğer taraftan şişmanlığın insanın en büyük düşmanı olduğu, zamanla birçok hastalıklara kaynaklık ettiği bilimsel olarak açıklanmıştır. Fiziksel ve ruhsal sağlık ile bilgi her insan için geçerli bir değer olarak kabul edilmektedir.

Advertisement


19 yorum

  1. Derslerime öğretmenlerime arkadaşlarıma ve bana çok işe yarayacak atasözümüzü bulup açıklamasını yapan kişiye taşekkür ederim iyi hafta sonları dilerimm 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 karnemin hepsi 5 gelirse şaşmam çünkü hepsi N K FU sayesindeeeee gine çok teşekkür ederimmm 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  2. gerçekten çok güzel bir atasözü bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır vaaaaay be nekadar güzel anlamıda çok güzel bence bu atasözüne uymalıyız

  3. elif miray on

    bence güzel olmuş yani insanların bilemediği şeylerin siz burayazmışsıunız ve insanlar buradan bakıp öğreniyorlar bence doğru bir şey yaptınız.

Leave A Reply