Biyoçeşitlilik Nedir, Nasıl Meydana Geldi? Biyoçeşitliliğin Önemi, Özellikleri

0
Advertisement

Biyoçeşitlilik nedir, nasıl meydana gelmiştir? Biyoçeşitlilik önemi, özellikleri nelerdir? Biyoçeşitlilik hakkında kısaca bilgi.

resif

Kaynak: pixabay.com

Biyoçeşitlilik Nedir? Kısaca

Biyoçeşitlilik, yeryüzündeki çeşitli yaşam biçimlerini içeren biyolojik çeşitliliktir. Bazen hayatın ağı olarak anılır. Biyoçeşitlilik çok karmaşık olmasına rağmen, yaşam ağı genellikle üç kısma ayrılır:

Genler
Türler
Ekosistem

1. Genler

Genler, tüm hücrelerde bulunan özel kodlar veya talimatlardır. Bu kodlar, organizmalara bakma şeklimizi belirleyen farklı özellikler kazandırır. Genler, kahverengi veya mavi gözlerin mi yoksa büyük veya küçük ayakların mı olacağını belirler. Genetik çeşitlilik bireysel düzeydedir ve herkesi benzersiz kılar.

2. Türler

Bir tür, çoğalabilen bir grup organizmadır. Gündelik hayatımızda insan, köpek ve kediler gibi farklı türler görüyoruz. Tür çeşitliliği en belirgin biyoçeşitlilik türüdür. Gezegenimiz, Dünya, birçoğu henüz tespit edilmemiş milyonlarca türü destekliyor! Şu anda bilinen 15,000 memeli ve kuş türü, 375.000’den fazla bilinen bitki türü vardır. Bilim adamlarının henüz tanımlayamadıkları binlerce küçük organizma veya mikroorganizma mevcuttur. Bir tür içinde genetik çeşitlilik vardır. Dolayısıyla ortak bir atayı paylaşan ve aynı özelliklere sahip olan organizma grupları, hayvanlar için bir cins olarak ve bitkiler için çeşitli olarak tanımlanır.

3. Ekosistemler

Basitçe söylemek gerekirse, bir ekosistem türlerin yaşadığı bir doğadır. Ekoloji, doğal ortamdaki türlerin incelenmesidir. Dünyada birçok çeşit ekosistem var. Bazıları bize orman, dağ ya da deniz ekosistemleri gibi çok tanıdıktır. Diğerleri daha az bilinir ama biyoçeşitlilik açısından hala çok önemlidir.

Advertisement
Ekoloji

Kaynak: pixabay.com


Kaynak – 2

Biyoçeşitlilik; bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Biyolojik çeşitlilik denildiğinde, yalnızca tür çeşitliliği anlaşılmaktadır. Bu tanım, çeşitliliği açıklamakta eksik kalır.

Örneğin, bir botanik bahçesinde ya da hayvanat bahçesinde belirli bir sürede çok sayıda tür bulunabilir.

Eğer bir türün bireyleri arasında genetik çeşitlilik yoksa o tür bir kaç nesil içinde yok olmaya mahkumdur.

Öyleyse, bir tür içinde genlerin çeşitliliği, ötürün neslinin sürdürülebilmesi ve canlı kökenli doğal kaynakların sürekliliği açısından, biyolojik çeşitliliğin kaçınılmaz bir parçası olmaktadır. Yani biyolojik çeşitlilik, tür çeşitliliği ve genetik çeşitliliği kapsar.

Tür çeşitliliği ise; bir bölgede mevcut olan türlerin çeşitliliğini ve sayısını ifade eder. Bir bölge, doğal olarak tür sayısı bakımından zengin ise, tür çeşitliliği bakımından da zengin sayılır.

Ancak tür çeşitliliğini belirlerken taksonomik çeşitlilik de dikkate alınmalıdır.

Advertisement


Leave A Reply