Biyopsi Nedir? Neden Yapılır? Biyopsi Nerelere Yapılır, Çeşitleri Nelerdir?

0
Advertisement

Doktorlar neden biyopsi ister ve biyopsi neden yapılır? Biyopsi nedir, nasıl yapılmalıdır, çeşitleri nelerdir hakkında bilgi.

Biyopsi Nedir?

BİYOPSİ, yaşayan kişiden alınan doku parçalarının mikroskop altında incelenmesi. Hastalardan ur dokusundan alınan parçaların incelenmesi tanıda (teşhis) yardımcı olduğu gibi tedavide de yönlendirici olur.

Günümüzde genellikle kanserin erken saptanmasında başvurulan bir yol olan biyopsi, doğrudan lokal (bölgesel) anestezi altında cerrahi bir girişimle yapılabileceği gibi bu iş için geliştirilmiş özel bir iğne yardımıyla da yapılabilir (iğne biyopsisi karaciğer, kemik iliği, böbrek gibi organlara yapılır). Böylece alınan parçanın incelenmesi ile urun kötü huylu (habis) ya da iyi huylu (selim) olduğu anlaşılarak gerekli tedavi uygulanır.

Ayrıca sıvıların incelendiği aspirasyon biyopsi, deriden, parça alınmasına dayanan deri biyopsi ve dokunun tümünün alındığı total biyopsi yöntemleri günümüzde uygulanır.

Biyopsi Neden Yapılır?

Biyopsi, mikroskop altında incelemek amacıyla canlı doku örneğini alma işlemidir. Deri, kemik, organlar ve diğer yumuşak dokular dahil olmak üzere birçok farklı doku türüne biyopsi yapılabilir. Genellikle hastalık teşhis etmek için yapılır.

Advertisement

Biyopsiyi Kim Yapar?

Patolog, vücut sıvılarını ve dokularını inceleyerek hastalığın teşhisinde uzmanlaşmış bir doktordur.

Patolog, tıp fakültesini ve örneklerini işlemeyi ve yorumlamayı öğrenmek için uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Pataloglar, örneklere bakma ve bir hastalık sürecinin mevcut olup olmadığını belirleme konusunda oldukça beceriklidir. Bazı patologlar, cilt veya meme dokusu gibi belirli doku türlerine bakmaya odaklanmış, daha da uzmanlaşmıştır.

Neden Biyopsi Yapılır?

Bir hastalığı en iyi şekilde tedavi etmek için, bu hastalığın doğası belirlenmelidir. Örneğin, bir kadının göğsünde bir yumru hissi varsa, muhtemelen yumru kökün doğasını belirlemek için bir mamogram yapılacaktır. Yumru, kanserli olma potansiyeline sahipse, bir sonraki adım, bir patolog tarafından dokuyu yakından incelemek için küçük bir örnek alınarak, biyopsi olabilir.

Doğru tedavi yapılabilmesi için doğru bir tanıya sahip olmak çok önemlidir. Kanser hastasının olabildiğince çabuk teşhis edilmesi gerektiği gibi, kanserli olmayan bireyin de asla kemoterapi almamalıdır. Bu tanının doğru konulabilmesi için biyopsi istenir.

Advertisement

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsinin yapılma şekli, incelenmesi gereken doku tarafından belirlenir. Bir kemik biyopsisi, bir deri biyopsisi ile aynı şekilde yapılmaz. Basit bir cilt biyopsisi için, bu prosedür birkaç cilt katmanını “tıraş” etmek ve bu talaşları toplamak kadar basittir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bir kemik biyopsisi veya beyin biyopsisi çok daha zordur. Bazı biyopsilerde, numuneyi alabilmek için ameliyat gereklidir.

Biyopsi numunesinin alınması güç ise, kılavuzlukta BT taraması kullanılabilir.


Leave A Reply