Biyoteknoloji Uygulamaların İnsanlık İçin Yararları ve Risklerine Örnekler

0
Advertisement

Biyoteknoloji uygulamaları nelerdir? Biyoteknoloji uygulamalarının insanlık için yararları ve zararları, riskleri nelerdir, örnekler.

biyoteknoloji

Biyoteknoloji Uygulamaların İnsanlık İçin Yararları ve Riskleri

Bilim adamları doğanın makinelerini insanlığın yararına kullanmak için nasıl kullanıyorlar ve işler nasıl ters gidebilir?

Biyoteknoloji neredeyse insanlığın kendisi kadar eskidir. Edward Jenner aşıları icat ettiğinde ve Alexander Fleming antibiyotikleri keşfettiğinde, biyoteknolojinin gücünü kullanıyorlardı. Ve elbette, modern medeniyet bize bira, şarap ve peynir sunan fermantasyon süreçleri olmadan hayal bile edilemez!

1919’da, ziraatçı Karl Ereky, “biyoteknolojiyi” “ürünlerin canlılar aracılığıyla hammaddeden üretildiği tüm iş alanları” olarak tanımladı. Modern biyoteknolojide araştırmacılar DNA ve proteinleri şekillendirmek için değiştirdiler. Önümüzdeki yıllarda bilim adamları biyoteknoloji araçlarını, DNA’nın hassas düzenlemesinden temel genetik yapı bloklarından tüm genomları sentezlemeye kadar artan kontrolle hücreleri manipüle etmek için kullanacaklar. Bu hücreler bomba koklayan bitkiler, mucize kanser ilaçları olabilir. Biyoteknoloji, iklim değişikliğine karşı mücadelede çok önemli bir müttefik olabilir.

Ancak yaşamın planlarını yeniden yazmak çok büyük bir risk taşıyor. Başlangıçta, yaşamımızı uzatmak için kullanılan aynı teknoloji bunun yerine onları sonlandırmak için kullanılabilir. Araştırmacılar, aşırı yüklenmiş bir grip virüsünün mühendisliğini gribin daha iyi anlaşılması ve böylece mücadele etmesi için makul bir yol olarak görse de, halk, dezavantajları eşit derecede açık olarak görebilir: virüs kaçabilir veya birileri araştırmayı silahlandırabilir. Bazılarının sivrisinek kontrolü için düşündüğü ileri düzey genetik araçların öngörülemeyen etkileri olabilir ve bu da muhtemelen çevresel zararlara neden olabilir.

Advertisement

BİYOTEKNOLOJİNİN YARARLARI

Yediğimiz yemeğin çoğu, modern teknolojiyle veya suni seleksiyonla değiştirilmiş, pestisitlerle büyütülmüş, veya hızla değişen iklime dayanmak için modifiye edilmiş bitkilerden geliyor. Üreticiler, plastikler, kozmetik ürünler ve yakıtlar gibi birçok tüketim malında petrol bazlı bileşenleri biyo materyallerle değiştirmiştir. Çamaşır deterjanı? Kesinlikle biyoteknoloji içeriyor. Neredeyse bütün pamuklu kıyafetleriniz gibi.

Ancak belki de biyoteknolojinin en büyük uygulaması insan sağlığıdır. Biyoteknoloji, yaşam süresini önemli ölçüde iyileştirmiş olan aşılar ve antibiyotiklerin üretilmesini sağlıyor. Biyoteknoloji, kanser ve kalp hastalığını tedavi etmek için gişe rekorları kıran ilaçların arkasındadır ve Alzheimer’i tedavi etmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek için en son araştırmalarda kullanılmaktadır. CRISPR / Cas9 olarak adlandırılan teknolojinin arkasındaki bilim adamları, genetik hastalıkları iyileştirmek için DNA’nın güvenle düzenlenmesinin anahtarı olabileceğine inanıyor.

biyoteknoloji

BİYOTEKNOLOJİ RİSKLERİ NELERDİR?

Araştırmaların hızlı ilerlemesi, biyoteknolojideki gelişmelerin sonuçlarıyla ilgili sorular da ortaya çıkardı. Biyoteknoloji diğer bilimsel alanlardan daha fazla risk taşıyabilir: mikroplar küçük ve tespit edilmesi zordur, ancak tehlikeler potansiyel olarak büyüktür. Dahası, işlenmiş hücreler kendi başlarına bölünür ve vahşi alanlarda yayılabilir.

1. İstenmeyen Sonuçlar

1930’da Avustralya’daki şeker kamışı çiftçileri bir sorun yaşadılar: baston böcekleri mahsullerini mahvediyordu. Bu nedenle, doğal bir avcı, baston kurbağası ithal etmenin doğal bir haşere kontrol şekli olabileceğini düşünüyorlardı. Ne yanlış gidebilir ki? Kurbağaların kıtada yayıldığı ve yerel faunayı yediği (ironik bir şekilde, baston böceği hariç), başlı başına büyük bir sıkıntı haline geldi.

Toplumun sorunlarına yönelik modern biyoteknoloji çözümleri Avustralya’ya uçan amfibilerden çok daha sofistike görünse de, bu hikaye dikkate değerdir.

Advertisement

2014 yılında, Hastalık Kontrol Merkezi, bilim insanlarının Ebola, şarbon ve gribe maruz kalmasına neden olan hataların ardından incelemeye alındı. Ölümcül bir materyal insan hatası sonucu serbest bırakılırsa veya yanlış kullanılırsa, çalışmaları halk sağlığını tehdit eder bir hale gelebilir.

2. Biyolojik Silah Tehlikesi

Dünya son zamanlarda Ebola ve Zika virüsü şeklinde hastalık salgınlarının yıkıcı etkilerine tanık oldu – ama bunlar orijinliydi. Biyoteknolojinin kötü kullanımı, gelecekteki salgınların bilerek başlatılması anlamına gelebilir. Fail, bir devlet aktörü ya da terörist bir grup olsun, zehir veya bulaşıcı hastalık gibi bir biyo-silahın gelişmesi ve salıverilmesinin tespit edilmesi ve hatta durdurulması daha zor olacaktır. Bir mermi veya bombanın aksine, ölümcül hücreler dağıtıldıktan uzun süre sonra yayılmaya devam edebilir.


Leave A Reply