Boa Yılanı, Özellikleri Avlanması Beslenmesi Üremesi Yaşam Ortamı Yapısı

0
Advertisement

Boa yılanı nasıl bir yılandır, diğer yılanlardan farkı ve özellikleri nelerdir? Avlanması, beslenmesi, üremesi, davranışları hakkında bilgi

boa yılanı

Kaynak: upload.wikimedia.org

Boa Yılanı (Lat. Boa constrictor)

Boagillerden Afrika, Hindistan, Antiller ve Güney Amerika’nın tropik yağmur ormanlarında yaşayan zehirsiz yılan cinsidir. Besinini, sarılıp boğarak öldürdükten sonra ezip bir bütün olarak yuttuğu küçük memeliler oluşturur. Başı üçgen biçiminde ve yassıdır. Çatallı bir dili, alt ve üst çenesinde diş bulunan esnek bir ağzı vardır. Büyük bir yılan olmakla birlikte akrabaları olan piton ve anakondadan daha küçüktür. Gövdesi insan kolu kalınlığındadır. Boyu 3-6 m arasında değişir. Derisinde genellikle, sırt bölümünde soluk kahverengi üzerine koyu kahverengi, kesişen kalın çizgiler, yanlarında ortası açık renk, büyük ve koyu karolar bulunur.

İrileri ağaçlarda, daha küçükleri toprak inlerde yuva yapar. Genellikle 5-6 tanesi bir arada bulunur. Gece etkin oldukları için karanlıkta çok iyi görür ve dudaklarının üstündeki duyarlı çukurlarla avlarının vücut sıcaklığını duyumlayarak sıcakkanlı hayvanları bulurlar. Ancak toprakta yaşayanlarda bu duyum körelerek yerini, topraktaki titreşimleri alga-lamaya yarayan iç kulak gelişimine bırakmıştır. Yavrular, ana karnında açılan yumurtalardan doğar. Ayakkabı, çanta, kemer yapımında kullanılan derisi ve eti için avlanır. Yaşam süreleri 30-40 yıldır.

Boa Yılanı Hakkında Gerçekler

  • Boa yılanı büyük bir yılandır. Tüm yaşam boyunca büyür. Boa doğumda 2 fit uzunluğundadır, ancak 10-13 fit uzunluğa kadar büyüyebilir. Boa, 100 pound’dan daha ağırdır.
  • Boa yılanının gövdesi ten rengi, sarı, kırmızı, pembemsi veya yeşil olabilir. Çizgiler, daireler, elmas benzeri veya oval şekillerle kaplıdır. Renk ve vücut baskıları habitatlara bağlıdır (kamuflaj sağlarlar).
  • Boa yılanının kancalı dişleri var. Çiğnemek için kullanılmazlar. Avı yakalamak için dişler kullanılır.
  • Boa yılanı, sıcakkanlı avın tespiti için kullanılan ısı reseptörlerine sahiptir. Bunun dışında boa kurbanını bulmak için koku tadı kullanır. Dilde koku tadı bulunur.
  • Boa yılanı gece hayvanıdır (gece aktiftir).
  • Boa yılanı ağaca kolayca tırmanabilir. Hayatının bir kısmını yoğun ağaç tepelerinde geçirir. Boa aynı zamanda mükemmel bir yüzücüdür, ancak sudaki yaşamı tercih etmez.
  • Boa yılanı çoğunlukla karasal bir hayvandır (yerde yaşar). Saatte sadece 1 mil hızla yavaş hareket ediyor.
  • Boa yılanı bir etoburdur (et yiyen). Boa yılanları gençken, sıçanlar, fareler ve sincaplar gibi daha küçük avları yerler.
  • Yetişkin boyuta ulaştıklarında, maymunlar, yaban domuzları ve geyikler gibi daha büyük avları avlamaya ve yemeye başlarlar.
  • Boa mükemmel bir avcı olduğu için, Güney Amerika’nın yerli halkı, kemirgenler gibi haşereleri yok etmek için boa kullanıyor.
  • Boa yılanı bir tuzak avcısıdır (sürpriz faktörünü kullanarak avı avlar). Boa, dişlerini kullanarak avı yakaladıktan sonra kurbanı sarar ve sıkar. Avı tek parça halinde yutar.
  • Boa yılanı, yalnız bir yaratıktır.
  • Çiftleşme mevsimi Nisan’dan Ağustos’a kadar sürer. Dişi çiftleşmeye hazır olduğunda, yakındaki erkekleri bilgilendirmek için belirli bir koku yayar. Çiftleşmeden önce, bir grup erkek hangisinin en baskın olduğunu belirlemek için güreşir. Kazanan çiftleşme fırsatı yakalar.
  • Dişi canlı bebekler doğurur. Bir seferde 60 bebek doğurabilir.
  • Genç boa yılanları avlanma içgüdüsüyle doğarlar. Doğum anından itibaren kendi başlarına bırakılırlar.
  • Boa yılanı vahşi doğada 20 ila 30 yıl yaşayabilir.

Boagiller, (Lat. Boidae).

Pullusürüngenlerin, Yılanlar takımının Boalar bölümünden sürüngenlerdir. En uzun yılanları kapsar. Afrika, Amerika, Madagaskar, Avustralya ve Yeni Gine’nin tropik bölgelerinde yaşarlar. 70 kadar türü vardır. Gündüz dinlenir, gece dolaşırlar. Gövdelerine oranla küçük olan gözlerinde dikey gözbebekleri vardır. Avlarının vücutlarına dolanıp sıkarak öldürürler. Zehirsizdirler. Her iki akciğerleri de çok iyi gelişmiştir. Çeşitli özellikleri nedeniyle Pitongiller, Boagiller, Çamuryılanıgiller, Zırhlıkuyruklugiller olmak üzere dört alt familyaya ayrılırlar.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply