Bobin Hakkında Kısa Bilgi

0
Advertisement

Elektrik konusu içerisine giren bobinler ile ilgili kısa ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.

bobin

BOBİN, içinden elektrik akımını geçiren yalıtılmış telin makara biçiminde sarıldığı silindir düzenek. Elektrik ve elektronik devre elemanı olarak kullanılır. Sarılış biçimlerine ve ortasındaki malzemenin niteliğine göre sınıflandırılır.

Tek bir halkadan oluşanına; sarım (spir), üst üste sarılanaysa sargı denir. Sargılar solenoidlerden daha küçük boyutlu olduklarından uygulamada daha sık kullanılır. Tor yüzeyine sarılanlara ise “toroid” adı verilir. Sargıdaki iletken teller birbirlerine değecek biçimde sarılmışlarsa; teller emaye, plastik, ipek ve kağıt gibi malzemelerle yalıtılırlar.

Bobinlerin üzerine sarıldıkları bölüme göbek ya da çekirdek adı verilir. Çekirdekler paramanyetik (hava, alüminyum) ya da ferromanyetik (demir, nikel, silisyumlu saç, ferrit gibi) malzemelerden yapılır.

İletken tellerinden elektrik akımı geçen bobin, sarım sayısı ve akım şiddetiyle doğru orantılı bir manyetik alan yaratır. Bu durumda çekirdek demirden yapılmışsa; elektromıknatıs elde edilir. Manyetik bir alanda bulunan bobinden elektrik akımı geçirildiğinde hareket elde edilir. Elektrik motorlarının çalışmaları bu ilkeye dayanır. Bunun tersi olarak, manyetik alanda hareket ettirilen bobinin içinden elektrik akımı geçer. Jeneratörler de bu ilkeye dayanır.

Advertisement

Manyetik alan + (bobin+akım) = Hareket (motor).
Manyetik alan + (bobin+hareket) = Akım (jeneratör).


Leave A Reply