Bogota Nerededir? Bogota Tarihi

0
Advertisement

Kolombiyanın başkenti olan Bogota ile ilgili bilgiler ve Bogota şehrinin tarihi ile ilgili kısa bilgiler.

bogota

BOGOTA, Kolombiya’nın başkenti; Cundunamarca Yönetim Birimi’nin merkezi. Ekvator kuşağının 483 km kuzeyinde, Doğu Andları’nda bir yaylada, deniz düzeyinden 2.500 metre yükseklikte yer alır.

Kolombiya’nın en büyük kenti, ülkenin yönetim, kültür, politika ve bölge ürünlerinin (kahve, kakao, tütün) değerlendirildiği önemli bir ticaret, endüstri (kimya dokuma, deri, cam eşya, tütün işleme, bira, besin) merkezidir. Kent nüfusunun yarısından çoğunu, daha iyi yaşam koşulları bulabilmek amacıyla bölgeye gelen göçmenler oluşturur.

Ülkenin en eski üniversitesi olan Kolombiya Ulusal Üniversitesi (1570) ve Gözlemevi kenttedir. Ulusal Müze’de Kolomb öncesi dönemin altın el sanatları sergilenir. Bogota Halk Tiyatrosu, uluslararası alanda ün kazanmış bir topluluktur. Bolivar Caddesi; parlamento binaları, tarihsel katedralleri ve alışveriş mağazalarıyla kentin merkezi konumundadır. Öteki semtler, çağdaş alışveriş merkezleri, bürolar ve gökdelenlerle kaplıdır.

Tarih. 1538’de, Gonzalo Jimenez de Quesada’nın, bölgedeki Şipça Kızılderililerinin yerleşim yeri yakınında kurduğu kente, İspanyollar tarafından yenilgiye uğratılan Şipça şefi Santa Fe de Bogota’nın adı verildi. 1717’de, bölge genel valiliğinin yönetim merkezi oldu.

Advertisement

18. yüzyılın sonlarında Beyazlara karşı başlayan ayaklanmalar, 1819′ da, Simon Bolivar’ın İspanyolları yenmesi ve Büyük Kolombiya adıyla bağımsızlığı düyurmasıyla son buldu. Bogota, Venezuela ve Ekvador’u da içerisine alan Büyük Kolombiya’ nın (1821), 1831’de Yeni Grenada’nın (1863’ten sonra Kolombiya) başkenti oldu. 1829’da Venezuela, 1830’da Ekvador birlikten ayrılınca 1863 Anayasası ile ülke Kolombiya adını aldı.

Ülkenin etkin partileri Liberaller ile Muhafazakârlar arasındaki politik çekişme, 1948’de sol eğilimli liberal halk kahramanı Jorge Eliecer Gaitan’ın vurulmasıyla büyük bir ayaklanmaya dönüştü. Bogotazo diye adlandırılan ayaklanma, kentin yağmalanmasıyla sonuçlandı. Aynı yıl Amerika Devletler Örgütü’nün (OAS) kurulmasına yol açan 11. Kongre’nin yapılmasına sahne oldu. 1950’lerden sonra endüstri yatırımlarının artması, kente göçü hızlandırdı, ancak, çarpık kentleşme sorununu da çözümlenemez boyutlara ulaştırdı. Son yıllarda, hükümetin, kokain mafyasına açtığı savaş nedeniyle meydana gelen şiddet olaylarında çok sayıda insan öldü ve yaralandı.


Leave A Reply