Boksta Teknik Vuruşlar

0
Advertisement

Boksta teknik vuruşlar, teknik hareketler nelerdir? Maddeler halinde boksta teknik, antreman hakkında bilgi.

BOKSTA TEKNİK

Boksta vuruşlar, dört parmakla ve kapalı yumrukla, hedefe yakın olan elle vücuda veya başa direk ve kroşe vuruşlar şeklindedir. Teknik çalışmalardan bazıları şunlardır:

1. Rakibin midesine atılan sol direk ile çene sol omuza hafifçe temas eder ve sağ yumruk çenenin sağına yakın bir durumda tutulur.

2. Rakibe sağ direk atılırken, sağ omuza çene temas eder ve sol yumruk çenenin soluna yakın bir pozisyon alır.

3. Rakibin sol direk vurması ile birlikte gard bozulmadan, vücudun belden yukarı kısmı sola döner ve sağ kolun üstü yumruğunun blokesine yardımcı olur.

Advertisement

4. Sol direk vuruş yapıldıktan sonra gard duruş bozulmadan vücudun yukarı kısmı sola döndürülerek ve sağ yumruk dairevî bir hareketle aşağı doğru açılarak yumruk dışarı çekilir.

5. Rakip sol direk vurduğu sırada sağ elle parat yapılır. Sol ayak ile bir adım sola ve ileri atılarak sol yumruk ile rakibin midesine sol kroşe vurulur.

6. Rakibin sağ direk vuruşu sol yumruk ile bilekten içe doğru çelinir ve sağ kol rakibin yumruğuna karşı sağ çeneyi koruyacak şekilde tutulur.

7. Rakibin sol direk vurması sırasında hafifçe öne eğilinerek vücut sola ve ileriye döndürülür ve atak eskiyle geçiştirilir.

8. Gard pozisyonunda sol ayak burnu hafifçe sağa döndürülerek sağ ayak yana ve ileri atılırken sağ diz 90 dereceye yakın ve sol ayak da düz pozisyonda tutulur. Bu şekilde vücut ağırlığı sağ ayak üstüne verilerek her yöne hareket etmek ve rakibin yumruklarından sakınmak kolaylaşır.

9. Rakip sol direk vurduğu sırada, sağa doğru eskiv yapılır ve mideye sol kroşe vurulur. Sağdan sola doğru yapılan yeni bir eskiv ile vücut ağırlığı sol ayak üzerine verilir ve sağ kroşe vurulur. Daha sonra da hemen rakibin çenesine sol aparkat vurulur ve gard duruşuna geçilir.

Advertisement

10. Rakibin çenesine vurulan sol kroşe ile kollarını yukarı kaldırması üzerine açıkta kalan karaciğere sol kroşe vurulur. Daha sonra ise sağ ayak bir adım sağa ileri atılırken vücudun belden yukarısının sağdan sola dönüşü ile rakibin çenesine sağ kroşe ile vurulur. Yukarıdaki teknik çalışmalardan başka sol ve sağ direk vuruşlara, kroşe vuruşlara ve değişik yumruklara karşı hareket tarzlarının boksörde geliştirilmesi, iplerden ve ring köşelerinden kurtulma tekniğinin öğrenilmesi amacıyla ring çalışmaları yapılır.

Çalışmalarda kullanılan diğer bir yöntem ise armut biçimli yeşil bir topun yüksek bir platforma her yöne hareket edebilecek şekilde bağlanmasıyla elde edilen pe-çingbol antrenmanıdır. Peçingbol çalışmaları ile boksör nizamî ve seri yumruk atmayı ve süratli karar vermeyi öğrenir. Kum torbası ise boksun ana antrenmanlarından biri olup meşin veya branda bezinden yapılır. Kum torbasının içi, vurulduktan sonra çöken yerin tekrar eski hâline gelmesi amacıyla mısırla doldurulur. Kum torbası çalışmaları ile yumrukların etkisi artarken kol ve bilek kasları da kuvvetlenir. Boksta en iyi yumruk, rakibin en zayıf bölgesi olan çenesine isabet ettirilen yumruktur. Boksta amaç, esaslı vuruşlar yapmanın yanısıra karşı vuruşları da etkisiz hâle getirmektir. Vuruşlarda alın, çene kenarları, çene ucu, boğaz damarı, aort, kalp ucu, midenin alt kısmı hassas bölgeleri oluşturur.

BOKSTA ANTRENMAN

Genel olarak antrenman özel kabiliyetleri, fiziki yetenekleri, psikolojik nitelikleri ve organizmayı plânlı ve sistemli bir şekilde geliştiren ve daha yüksek form sağlayan pedagojik bir süreçtir. Bir boksör adayına boksa başlamadan önce boks sporu ile ilgili ve gerekli kültürfizik hareketleri yaptırılır. Özellikle bel ve karın kasları üzerinde yapılacak olan fizik hareketlerine önem verilir. Yürüyüş, kısa sürat, zikzaklı, ileri geri koşular ve beden eğitimi hareketlerinin uygulandığı antrenmanlara komple futing denir. Sabah futingleri, kahvaltıdan önce doz artırılarak ve zorlama olmadan yapılır. Boks antrenmanında tekrar esastır; her hareketin birçok defa yinelenmesi ile en iyi ve en çabuk şekilde yapılması ve aynı zamanda vuruşların kuvvet kazanması sağlanır. Antrenman sırasında her hareket, rakibin çabuk reaksiyon gösteremeyeceği süratle çalışılır.


Leave A Reply