Bolu’da Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Bolu ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Bolu ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Bolu’da Gezilecek Yerler

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı

Bolunun kuzeyinde kalan Yedigöller Havzasındaki 2019 hektarlık orman alanı 1965 yılında milli park olarak korumaya alındı. Milli parka adını veren yedi göl, kuzeyden güneye 1500 metrelik bir mesafede sıralanıyor. Yedigöller’in en güzel mevsimleri ilkbahar ve sonbahar. Yedigöller’e ulaşım, Yeniçağa Mengen Yazıcık üzerinden yapılıyor. Bolu’da TEM’den geçip sanayi sitesinden Yığılca yoluna giriliyor. Yedigöller tabelasından 72 kilometre sonra milli parka ulaşılıyor.

Parkta doğu kayınının baskın olduğu sarıçam (Pinus sylvestris), karaçam (Pinus nigra), Uludağ köknarı (Abies nordmanniana subsp. Bornmulleriana) ve gürgenden (Carpinus sp.) oluşan karışık ormanlar bulunuyor. Park sınırları içinde yaklaşık 240’a yakın bitki türü değişik zaman ve renklerde çiçeklenerek parkta çok güzel manzaralar oluşturuyor. Çam (Pinus sp.) ve kayın (Fagus sp.) ağaçlarıyla çevrili Büyükgöl, göllerin en büyüğü. Onu Nazlıgöl, Deringöl, Sazlıgöl, Küçükgöl, Seringöl ve İncegöl izliyor. Kaygan zeminin ve kuvvetli eğimin etkisiyle yoğun yağmurlarla birlikte kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapaması sonucunda oluşan bu göller yüzey ve yeraltı akışları ile birbirlerine bağlı. Milli park kamp, günübirlik gezi, trekking gibi aktivitelerin yanı sıra yaban hayatını yakından izlemek için de ziyaretçilere zengin seçenekler sunuyor. Kapankaya manzara seyir yerine çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkün olduğu gibi, yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden patika takip edildiğinde Karaçam Anıt Ağacı da görülebiliyor.

Abant Dağları

Abant Dağları

Abant Dağları, irili ufaklı çok sayıda derenin açtığı vadilerle yarılmış durumda. Alanda akarsuların dışında Sülüklü Göl, Abant Gölü, Eften Gölü gibi doğal varlıklar bulunuyor. Abant Dağlarında göllerin çevresindeki turbalıklar bitki türleri açısından çok zengin, göller ayrıca nadir su bitkilerinden sarı ve beyaz nilüferlere sahip. Doğu kayını, Uludağ göknarı, ardıç ve diğer türler, dağların zengin orman dokusunu oluşturuyor. Abant Gölü çevresinde faytonla gezinti yapmak mümkün, çevrede ayrıca çok sayıda konaklama seçeneği de var. Ankara İstanbul anayoluna yakın Abant Gölü Tabiat Parkı, taşıt trafiğinin yoğunluğundan olumsuz etkileniyor. Gölün gelişim planı bu olumsuzluğun giderilmesini amaçlıyor.

Advertisement

Leave A Reply