Essen Nerededir? Almanya’nın Essen Şehri Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Essen hangi ülkededir? Almanya’nın Essen şehrinin özellikleri nelerdir? Essen nerededir, tarihçesi, Almanya Essen hakkında bilgi.

Essen - Almanya

Essen – Almanya (Kaynak: wikipedi.org)

Essen; Almanya’da, Kuzey Ren Westfalya Eyaleti’nde kenttir. Düsseldorf‘un 29 km kuzeydoğusunda, Ruhr Irmağı’nın Ren Irmağı’na katıldığı noktadan 21 km içerde yer alır Ruhr Havzası’nın en büyük, ülkenin altıncı büyük kentidir. Önemli bir endüstri (metal, alüminyum, demir-çelik, makine, kimya, dokuma, kamyon, cam, elektronik donanımı, bira), kültür (Essen Üniversitesi. Kamu Yönetimi ve Maliye Yüksekokulu, Ruhr Müzik Akademisi, Maden Araştırma Enstitüsü, Güzel Sanatlar Akademisi, Folkwang Müzesi, katedral, opera, Villa Hügel Kültür Merkezi, kitaplıklar), ulaşım (metro, demiryolları) merkezidir. Kuzeyinde zengin kömür yatakları vardır. Kent (başta Krupp fabrikaları olmak üzere) Avrupa’nın en büyük demir-çelik üretim merkezidir.

Essen, bölge yetkililerinin yanı sıra iki DAX şirketi de dahil olmak üzere gelir bakımından en büyük 100 Alman kamuya ait şirketten sekizinin merkezidir. Essen, Almanya’nın en büyük enerji sağlayıcıları olan E.ON ve RWE’nin kentte yerleşik olması nedeniyle genellikle Almanya’nın enerji başkenti olarak kabul edilir. Essen ayrıca saygın Folkwang Sanat Üniversitesi, Zollverein Yönetim ve Tasarım Okulu ve endüstriyel ürün tasarımı için Red Dot ödülü aracılığıyla sanat üzerindeki etkisi ile tanınır. 2003 yılının başlarında, Essen üniversiteleri ve yakındaki Duisburg şehri (her ikisi de 1972’de kuruldu) Duisburg-Essen Üniversitesi ile birleştirildi., her iki şehirde de kampüsleri ve Essen’de bir üniversite hastanesi ile. 1958’de Essen, Katolik Kilisesi’nin (genellikle Ruhrbistum veya Ruhr piskoposluğu olarak anılır) bir Latin piskoposunun koltuğu olarak seçildi.

845 civarında kurulan Essen, sanayileşmenin başlangıcına kadar önemli bir dini prensliğin (Essen Manastırı) etki alanı içinde küçük bir kasaba olarak kaldı. Şehir daha sonra – özellikle Krupp ailesinin demir işleri sayesinde – Almanya’nın en önemli kömür ve çelik merkezlerinden biri haline geldi. 1970’lere kadar Essen, ülkenin her yerinden işçileri kendine çekti; 1962’de 730.000 nüfuslu zirve ile 1929 ve 1988 yılları arasında Almanya’nın beşinci büyük şehriydi. 20. yüzyılın son on yıllarında bölge çapında ağır sanayi düşüşünün ardından, şehir ekonominin güçlü bir üçüncül sektörünün gelişimini gördü. Bu Strukturwandel’in (yapısal değişim) en dikkate değer tanığı, bir zamanlar Avrupa’nın en büyüğü olan Zollverein Kömür Madeni Sanayi Kompleksi’dir. Sonunda 1993’te kapanan kok fırını ve maden, 2001’den beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Şehrin son yıllardaki kayda değer başarıları arasında, 2010 yılında tüm Ruhr bölgesi adına Avrupa Kültür Başkenti unvanı ve 2017 için Avrupa Yeşil Başkenti seçilmesi yer alıyor.

Tarih:

850 dolayında kurulan bir kilise vakfı, kentin çekirdeğini oluşturdu. 11. yüzyıldan başlayarak ticaret merkezi olarak gelişti. 1803’te Prusya Krallığı topraklarına katıldı. Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında ağır bombardımanlara sahne olan kent, 1945 Mayısında Müttefikler’in eline geçti. 1950 sonrasında yeniden ayağa kaldırıldı.

Advertisement

Bonn

Bonn; Almanya’da, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde kenttir. 1949-1990 arasında Almanya Federal Cumhuriyeti’ nin başkentiğini yaptı. Rhine (Ren) lrmağı’nın sol kıyısında, Köln’ün 26 km güney-güneydoğusunda yer alır. Hafif madensel ürünleri (alüminyum), büro eşyaları, kimyasal maddeler, ecza gereçleri, seramik vb endüstri etkinliklerinin yanı sıra, ülkenin tarihsel ve kültürel merkezlerinden biridir.

Öte yandan devlet kuruluşlarının büyük bölümü (Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Federal Şansölye’nin Konutu, Federal Konsey, Parlamento, bazı bakanlıklar) buradadır.

Tarih

İS 1. yüzyılda Romalıların kurduğu kent (Castra Bonnensia), 9. yüzyılda Normanlarca yıkıldı. 13. yüzyıldan başlayarak Köln Başpiskoposluğu’ nun merkezi olmasıyla yeniden önem kazandı. 1794’e kadar aralıklı olarak özerk konumunu korudu. 1673-1715 arasında Hollanda, 1798-1814 arasında Fransa’nın egemenliğine girdiyse de 1815’te Viyana Kongresi sonucunda Prusya yönetimine geçti. İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngiliz, Fransız ve ABD’li işgal güçleri Federal Almanya Cumhuriyeti’ne özerklik tanıdılar. Ancak, tarihsel başkent Berlin’in yeni durumu, başkent olarak işlevini sürdürmesini engellediğinden, ülkenin kuzey-güney bölümleri arasındaki sınır üzerinde bulunan Bonn, Rhine boyunca elverişli konumu nedeniyle başkent olarak seçildi (1949), bu konumunu 1990’a kadar sürdürdü. İki Almanya’ nın birleşmesiyle Berlin yeniden başkent olduysa da devlet daireleri henüz tam olarak Berlin’e taşınmadığı için günümüzde (1997) de geçici başkent konumunu sürdürmektedir.

Tarihsel Eserler: Rathaus (Belediye binası, 1737), Poppelsdorf Şatosu (1715-1730), katedral (11.-13. yüzyıl), Friedrich Wilhem Üniversitesi (1784) kentteki başlıca tarihsel yapılardır. 1770’de Bonn’da doğan Beethoven’in evi günümüzde müzedir. Beethoven Konser Salonu’nda, iki yılda bir bestecinin anısına festival düzenlenir.


Leave A Reply