Borç İle İlgili Ayetler

0
Advertisement

Kur’an-ı Kerim’de Borç ile ilgili olan ayetler hangileridir? Borç hakkındaki ayetler ve anlamları.

2/280,282,283 – Bakara
280- Eğer borçlu darlık içindeyse, ona ödeme kolaylığına kadar bir süre tanıyın. Ve bu gibi borçlulara alacağınızı bağışlayıp sadaka etmeniz sizin için, eğer bilirseniz daha hayırlıdır.
282- Ey iman edenler! Belirlenmiş bir süre için birbirinize borçlandığınız vakit onu yazın. Bir kâtip onu aranızda adaletle yazsın. Hiç bir katip Allah’ın kendisine öğrettiği (emrettiği) gibi yazmaktan geri durmasın; (her şeyi olduğu gibi) yazsın. Üzerinde hak olan kimse, yani borçlu da yazdırsın. Rabbinden korksun ve borcunu asla eksik yazdırmasın. Şayet borçlu sefih veya aklı zayıf veya kendisi söyleyip yazdıramayacak durumda ise, velisi adaletle yazdırsın. Erkeklerinizden iki de şahit bulundursun. Eğer iki erkek bulunamazsa rıza göstereceğiniz şahitlerden bir erkek ile —biri yanılırsa diğerinin ona hatırlatması için— iki kadın gösterin.
Çağrıldıkları vakit şahitler gelmezlik etmesin. Büyük veya küçük, vadesine kadar hiç bir şeyi yazmaktan sakın üşenmeyin. Böyle yapmanız Allah katında daha adaletli, şahitlik için daha sağlam, şüpheye düşmemeniz için daha uygundur. Ancak aranızda yapıp bitirdiğiniz peşin bir ticaret olsun, bu durum farklıdır. Bu durumda onu yazmamanızda sizin için bir sakınca yoktur. Genellikle alış veriş yaptığınızda şahit tutun. Ne yazan, ne de şahit zarara uğratılsın. Eğer bunu yaparsanız, yani zarar verirseniz şüphe yok ki, bu sizin yoldan çıkmanız demektir. Allah’tan korkun. Allah size gerekli olanı öğretiyor. Allah her şeyi bilmektedir.
283- Şayet siz yolculukta olup, bir katip de bulamazsanız, alınmış bir rehin, belge yerine geçer. Yok eğer birbirinize güveniyorsanız, kendisine güvenilen adam Rabbi olan Allah’tan korksun da üzerindeki emaneti ödesin. Bir de şahitliğinizi inkar edip gizlemeyin. Onu kim inkar ederse mutlaka onun kalbi vebal içindedir. Her ne yaparsanız Allah onu bilir.

9/60 – Tevbe
60- Sadakalar (zekatlar) Allah’tan bir farz olarak ancak fakirlere, miskinlere, zekat toplayan memurlara, gönülleri İslam’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda çalışıp cihad edenlere ve harçlıksız kalmış yolcuya mahsustur. Allah bilendir, hikmet sahibidir.

52/40 – Tur
40- Yoksa sen kendilerinden bir ücret istiyorsun da bu yüzden kafirler ağır bir borç altında mı kalıyorlar?

68/46 – Kalem
46- Yoksa sen onlardan bir ücret istiyorsun da ağır bir borç altında mı kalmışlar?

Advertisement

Leave A Reply