Bowling Oyun Alan Kuralları Nelerdir? Bowling Terimlerinin Kısa Açıklaması

0
Advertisement

Bowling nedir? Nasıl bir oyundur? Bowling oyun alan kuralları nelerdir? Bowlin oyununda kullanılan terimlerin listesi ve açıklaması.

bowling

Bowling nedir?

Son yıllarda çoğu eğlence merkezinde ve büyük alanlara sahip cafelerin alt katlarında iyice yaygın olarak açılmaya başlayan bowling salonları, doğal olarak bireyleri bowling oyununun eğlenceli dünyasına da sokmayı başarmıştır. Her geçen gün özellikle gençler arasında iyice yaygınlık kazanan bowling oyunu, ilgi çekici kuralları olması dolayısıyla sıklıkla grupça toplanılarak oynanılıp eğlenilmeye yarayan bir araç haline dönüşmüştür. Bowling oyunu Avrupa’dan gelip ülkemizde yaygınlaştıkça artık sadece bir eğlence aracı adı altında kalmaktan da çıkmış, bowling üzerine bir spor dalı oluşturulmuş ve çok başarılı bowling oyunu sporcuları da yetiştirilmiştir. Bowling oyununun kendine özel bir kaç kuralı vardır. Öncelikle oyunun temel öğeleri bir bowling topu ve 10 adet lobuttur. Oyunda bowling oyunu pistinin en sonuna yerleştirilen ve kendine özel bir dizilim şeması olan lobutları belirli bir mesafeden bowling topunu o güzergaha atarak en çok lobutu devirmek amaçlanır.

Bowling Oyun Alanı

Bowling Oyun Alanı

Bowling oyun alan kuralları nelerdir ?

Bowling oyunu alanları kendi aralarında uzun dikdörtgen alanlar olarak birbirinden ayrılmış ve her lobutun dizildiği duvar tarafındaki en son kısımda yukarıdan lobutların olmaları gereken düzende olmalarını sağlayan elektronik bir dizilim sistemi inmektedir. Yani lobutlar bir nevi bu elektronik sistem tarafından dizilmekte olduğu için sizin yapmanız gereken tek şey doğru açıdan ve mesafeden bowling topunu atarak en fazla lobutu devirme işlemi olacaktır.

Eğer bu atışınızda lobutların sadece birkaçını devirirseniz ya da hiçbirini deviremezseniz ikinci bir atış gerçekleştirerek bütün lobutları devirmeye çalışmanız gerekmektedir. Böyle bir durumda ikinci atış da gerçekleştirildikten sonra, atış sırası gruptaki diğer oyunculardan birine geçer. Atışlar sırasında, topun lobutları devirmeyecek şekilde gitmesi ve diğer oyuncuların atış sırasında oyununu aksatması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

bowling

Advertisement

Bunun sebebi oyun alanında her oyun grubunun oyunu rahatça oynayabilmesi için topun ilerlediği güzergahın sağında ve solunda düz bir yapıda topun kaydığı anda girip oturabileceği eğimli bir yol yapılmıştır. Böylelikle top hiç bir lobutu devirmese de diğer oyuncuların da oyununu bozmadan direk düzeneğin en son kısmından içeriye girmektir. Bu oyunda grup halinde oyunu devam ettirmek daha eğlenceli olsa isteğe göre bireysel olarak da oynanabilir. Toplam 10 seferde dönen turlarda, her oyuncunun kendi sırasında ikişer kez atış yapma hakkı bulunmaktadır.

Oyuncuların her oynadığı turdaki oyunlarına terim olarak “frame”. Her turda gerçekleştirebilme ihtimalleri olan ilk atış haklarındaki tüm lobutları devirebilme ihtimallerine de “strike” adı verilmektedir. Sıra son tura yani son frame’e geldiğinde, oyunu oynayan kişi ilk atımında tüm lobutları devirmeyi beceremezse ikinci atışından sonra atış hakkı bitmez. Son kez bir hak daha tanınmaktadır. Bu da oyunun taraflarının birbirleri arasında rekabetin artmasına sebep olmaktadır.

Bowling oyununun kurallarının daha detaylı anlatımı ve genel kuralları ise şu şekildedir;

Strike : Oyun oynanan alanın en son kısmında yerleştirilmiş olarak duran lobutların, turun ilk atışında devrilmesi strike olarak adlandırır. Böylelikle aynı turda oyuncuya tanınan ikinci kez atış yapma hakkını kullanmasına gerek kalmamıştır. Simge olarak “X” şeklinde adlandırılan strike, bowling oyunlarında skorların gösterildiği ekranlarda sık sık gözümüze çarpmaktadır.

Spare : Oyun alanının sonunda yer alan lobutların hepsinin, turun ikinci atışı sonucunda devrilmesidir. Bunun yapılabilmesi için oyuncuların gerçekten uzun zamandır bowling oynuyor olması ve bu yüzden de artık atış kabiliyeti kaazandığı için lobutları kolaylıkla deviriyor olabilmesi gerekmektedir. Normal şartlarda yeni bowling oynamaya başlayan bir oyuncunun 2. kez de atsa bütün lobutları devirebilmesi mümkün olmamaktadır. Simge olarak “/” şeklinde ifade edilmektedir.

Split : Önde duran ilk lobut devrildikten sonra ara kısımlarda kalan lobutların da devrilmesiyle birlikte birbiriyle hiç bir irtibatı kalmayan iki uçtaki lobutların ya da aynı şekilde iç kısımda birbirleriyle temas haline girmesi mümkün olmayan lobutların ayakta kalması durumudur.

bowling

Advertisement

Saha uzunluğu : Normal şartlarda bowling oyununun oynandığı yani her turda topun atıldığı düz zeminin uzunluğu 18,28 metre olmalıdır.

Bowling ligleri :Türkiye’de bowling oyunu, “Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu” adı altında izin suretiyle açılan mekanlarda oynatılmaktadır. Ayrıca bir spor alanı olarak Süper lig, 1. lig, 2. lig, 3. lig ve 4. lig olarak birbirinden farklı bowling sporu ligleri de bulunmaktadır.

Oyun kurallarının değişkenliği : Bowling oyununun kuralları, bağlı olduğu federasyonlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Ülkemizde bowling 10 adet lobutla oynanabilirken. Dünya Bowling Federasyonu’na göre ve Avrupa Bowling Federasyonu’na göre oyunda toplam 9 adet lobutla oyunu devam ettirmek yeterlidir.


Leave A Reply