Düsseldorf Nerededir? Almanya’nın Düsseldorf Şehrinin Tarihi

0
Advertisement

Düsseldorf hangi ülkededir? Düsseldorf şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, Almanya Düsseldorf hakkında bilgi.

Düsseldorf - Almanya

Düsseldorf – Almanya (Kaynak : pixabay.com)

Düsseldorf; Almanya’da kent, Kuzey Ren-Vesftalya Eyaleti’nin ve aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir. Rhine Irmağı’nın her iki kıyısında, Köln’ ün 34 km kuzey-kuzeybatısında yer alır. Ülkenin ve Ruhr Havzası’nın önde gelen endüstri (makine, demir-çelik, motorlu araç, demiryolu gereçleri, kimya, elektronik donanımı, kâğıt, cam), bilim (Düsseldorf Üniversitesi, Sanat Akademisi, Avrupa Ekonomi Yüksekokulu, Müzik Yüksekokulu, Kamu ve Maliye Yönetimi Akademisi, Max-Plack-Enstitüsü), kültür (Sanat Müzesi, Goethe Müzesi, Kuzey Ren-Vestfalya Sanat Koleksiyonu, Opera, çeşitli tiyatrolar ve doğa bilimleri müzeleri) merkezlerinden biridir.

Matbaacılık, dışsatıma dayalı ticaret (çelik, demir, boru, konfeksiyon vb), uzmanlık fuarları da kent ekonomisinde önemli yer tutar. Ren-Vestfalya Borsası, Thyssen, Mannesmann, Henkel gibi dev endüstri ve ticaret kuruluşlarının, sendikaların, büyük banka yönetimlerinin merkezleri kentte toplanmıştır. Bu etkinliklerin yanı sıra, Düsseldorf, bir kongre, fuar kenti olarak tanınır. Geniş bir alana yayılmış olan kentte, çok sayıda park, gezinti alanları, büyük alışveriş merkezleriyle ünlü caddeler bulunur. Kent içi ulaşım, Ren Irmağı’nın iki yakasını birbirine bağlayan altı köprü ile sağlanır. Irmağın sol kıyısında kurulu bulunan limandan, ırmak taşımacılığında büyük ölçüde yararlanılır. Düsseldorf-Lohhausen’deki-uluslararası havaalanı ülkenin ikinci büyük havaalanıdır. İkinci Dünya Savaşı’nda, Müttefik bombardımanlarından (1943-1945) büyük zarar gördü. Ünlü Alman şair ve yazarı Heinrich Heine’ın (1797-1856) doğum yeridir.

Düsseldorf Tarihi

Şehrin ilk yazılı adı ( Düsseldorp olarak adlandırılır ) 1135’e kadar uzanır. Napolyon Savaşları’ndan sonra şehir, 19. yüzyılın ortalarına kadar iyileşmeye başlamadığı bir yoksulluk dönemi yaşadı ve büyük bir ekonomik gelişme yaşadı . sanayi devrimi tarafından . İkinci Dünya Savaşı sırasında şehir pratikte moloz yığınına dönmüştü.

1773’te Avrupa’nın en eski Güzel Sanatlar Akademisi kuruldu ve 1795’te Fransız devrimci ordusu şehri bombaladı ve daha sonra parklara ve caddelere dönüştürülen surlarını yerle bir etti. 1797’de şair Heinrich Heine şehirde doğdu .

1805’te Napolyon , Ren Konfederasyonu içinde Berg Büyük Dükalığı’nı yarattı ve Düsseldorf’u başkenti olarak belirledi. Joachim Murat ve Jérôme Bonaparte’ın ağırlandığı şehirde Berg Dükleri’nin ikametgahı bir kaleydi. 1815’te, Napolyon’un Fransız İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Viyana Kongresi , tüm Dükalığın Prusya’nın bir parçası haline geldiğini belirledi .

Advertisement

Zaten 20. yüzyılda , 1921 ve 1925 yılları arasında, i̇kinci reich’ın Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinden sonra işgalci ordular şehirdeydi . 1946’da, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra, 1936’da 5.000’den fazla Yahudi’den sadece 249’u şehirde kaldı. Bu çatışmanın bombalamaları şehri neredeyse tamamen yok etti. 1946’da İngiliz Askeri Hükümeti şehri, Kuzey Ren-Vestfalya Federal Eyaleti’nin başkenti konumuna yükseltti .

2011 yılında Lena Meyer‘in 2010 yılındaki zaferinin ardından 2011 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapan şehir , aynı yıl Mercer danışmanlığı tarafından yapılan en iyi yaşam kalitesine sahip şehirler listesinde beşinci sırada yer aldı.

Bremen

Bremen; Almanya’da kent, aynı adı taşıyan eyaletin yönetim merkezidir. Weser Irmağı’ nın kıyısında, Bremerhave’in 74 km güneyinde yer alır. Ülkenin ikinci büyük limanı, ticaret (pamuk, yün, tütün bakır) ve endüstri (tersaneler, çelik, makine, elektrik donanımları, dokumacılık, bira, besin maddeleri, petrol işleme) merkezidir.

Tarih

845’te başpiskoposluk konumu kazanan kent, 11. yüzyılda bölgenin (İskandinav ülkeleri, İzlanda) dinsel merkezi oldu. 13. yüzyılda dinsel yöneticilere karşı bağımsızlığını ilan ederek Hansa Birliği’ne girdi. 1303’ten başlayarak kendi yasalarıyla yönetildi. 1522’de Reformu benimsedi. 1646’da, imparatorluğun serbest kentlerinden biri oldu. Vestfalya Barışı ile (1648) başpiskoposluğun İsveç kralına verilmesinden sonra da bağımsızlığını korudu, 1810-1813 arasında Fransız egemenliğinde kaldıktan sonra eski konumuna döndü. 1871’de Almanya İmparatorluğu’na katıldı. Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki (1918) Alman Devrimi sırasında kurulan Bremen Sosyalist Cumhuriyeti çok kısa süre yaşadı, ikinci Dünya Savaşı’nda Müttefik güçlerince yoğun biçimde bombalandı. 1947 Anayasası ile Almanya içinde bağımsız bir konum kazandı.

Tarihsel Eserler: St. Peter Katedrali (1043), Belediye binası, kentin bağımsızlığının simgesi olarak 1404’te dikilen ortaçağ destan kahramanı Roland’ın heykeli, ünlü Lonca binası (16. yüzyıl), sanat, bilim ve antropoloji müzeleri, kentteki başlıca tarihsel yapılardır.

Advertisement


Leave A Reply