Brokoli Nasıl Yetiştirilir, Brokoli Yetiştirmenin Püf Noktaları Hastalıkları Neler

0
Advertisement

Brokoli nasıl toprakta yetişir, güneş ihtiyacı nedir, suyu sever mi? Brokoli nasıl yetiştirilir, püf noktaları ve hastalıkları hakkında bilgi.

brokoli

Kaynak: pixabay.com

Brokoli Nasıl Yetiştirilir?

Diğer lahana çeşitleri gibi serin iklimde yetişen brokoli, lahana Brassica oleracea kültür grubunun üyesidir. En sağlıklı yetiştirilme zamanı sonbahar-ilkbahar arasıdır. Zira sıcaklarda yetiştirildiği takdirde gevşek yapılı olur. C vitamini deposudur. Ayrıca A, E vitamini ve askorbik asit içerir. Brokoli bağışıklık sistemini güçlendirir. Prostat enfeksiyonuna karşı çok etkili olduğu bilinir ve bazı kanser türlerine karşı vücudun direncini arttırır. Aynı zamanda iyi bir antioksidandır.

Brokoli çeşitlerinin çoğu, sıcak yaz havalarında kötü sonuç veren soğuk hava ürünleridir. Brokoli, 18 ila 23 ° C (64 ila 73 ° F) arasındaki ortalama günlük sıcaklığa maruz kaldığında en iyi şekilde büyür. Brokoli “başı” olarak da adlandırılan çiçek kümesi bitkinin merkezinde göründüğünde, küme genellikle yeşildir. Bahçe budayıcıları veya makasları, kafayı uçtan bir inç kadar kesmek için kullanılır. Brokoli, baştaki çiçekler parlak sarı çiçek açmadan hasat edilmelidir.

Brokoliler arasına 30 ila 61 cm (12 ila 24 inç) aralıklar bırakın. Bitkiler arasında daha fazla alan sağlamak, daha büyük merkezi kafaları teşvik eder. Brokoli tam güneşi tercih eder. Günde en az 6 ila 8 saat doğrudan güneş ışığı sağlayan bir bahçe konumu seçin. Brokoli, 6 ila 7 arasında hafif asidik bir toprak pH’ını tercih eder. Organik, zengin bir toprakta brokoli yetiştirmeyi deneyin ve istikrarlı büyümeyi sürdürmek için fideleri ve genç transplantları gübreleyin. Çok fazla nitrojen aşırı yaprak büyümesine neden olduğu için dengeli bir gübre kullanın. Potasyum ve fosfor çiçeklenme gelişimini teşvik eder. Düzenli olarak sulayın, çünkü brokoli en iyi nemli  topraklarda yetişir. Yabani otları kontrol etmek ve toprak nem seviyelerini korumak için malç yapın. Hastalıkları önlemek ve zararlıları kontrol altına almak için, brokoliyi dört yıldır Brassicaceae (lahana ailesi) bitkileri yetiştirmediğiniz bahçenin bir alanına dikmek en iyisidir.

brokoli yetiştirme

Kaynak: pixabay.com

Brokoli Yetiştirmenin Püf Noktaları

  •  Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir tülbent içerisinde ıslatın.
  •  Uygun bir kasa ya da kap içerisine, 10 santimetre kalınlığında torf yerleştirin.
  • Tohumları serpiştirip, üzerlerini bir santimetre kalınlığında torfla örtün.
  •  El fısfısıyla şişleme yaparak sulayın.
  •  Kabın üzerini şeffaf bir naylonla örtün.
  •  Gölge ve serin bir yerde muhafaza ederek toprağın nemini her gün kontrol edin. Rutubetli kalmasını sağlayın.
  •  Tohumlar 8-10 gün içerisinde çimlenir. Çimlenme başladığında örtüyü kaldırıp kabı ışığa çıkartın. Ama doğrudan güneşten koruyun.
  •  Genç fideler beş-altı yapraklı olunca, dikim alanını, metrekareye 300 gram gelecek şekilde organik gübre ekleyerek, çapalayıp düzeltin.
  •  Toprak ısısının 15 derece olması gerekir.
  •  Fideleri yetiştireceğiniz yere dikin.
  •  Dikimden sonra belli aralıklarla bitkilerinizi organik gübre ve genel amaçlı gübre kullanarak besleyin.
  •  Bol ve düzenli sulama yapın.
  •  Brokolilerinizi 120 gün sonra toplayabilirsiniz.

Hastalık ve zararlılarla mücadele

Özellikle bahçede yapılan üretimde mantar hastalıkları ve zararlı böceklerfe mücadele için koruyucu ilaçlama yapın. Hangi tarım ilacını, ne zaman, nasıl kullanacağınız konusunda satıcınızdan teknik destek almayı unutmayın. □

Advertisement

Leave A Reply