Brom Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Brom nedir? Bromun simgesi, kaynama ve ergime noktaları. Brom nerelerde kullanılır? Brom elementi hakkında bilgi.

Brom Hakkında Bilgi

BROM
Simgesi: Br
Atom Numarası:35
Atom Ağırlığı: 79,904 g/mol
Kaynama Noktası: 58.8 C
Ergime Noktası: -7.3 C

Brom

Brom koyu kırmızı renkte kötü bir kokusu olan, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir halojendir. Tabiatta sodyum, potasyum, magnezyum bromürleri halinde bulunur. Deniz suyunda çok az miktarda, deniz bitkilerinde ve bazı tabi kaynaklarda bromür vardır.Ohio’daki tuzlu göllerde, Tunus’un güneyinde, özellikle Almanya Stassfurt’ta bulunur.

Elde Edilmesi:

Saf brom elde etmede klorun bu bromürler üzerindeki etkisinden faydalanılır.

2 Br- + Cl2 → 2 Cl- + Br2

Advertisement

Diğer bir elde edilişi ise, katı sodyum bromürün sülfürik asit ile reaksiyonu sonucunda elde edilen gaz formdaki HBr’in yine sülfürik asit ile yükseltgenmesi ile gerçekleşir.

NaBr (k) + H2SO4 (s) → HBr (g) + NaHSO4 (k)
2 HBr (g) + H2SO4 (s) → Br2 (g) + SO2 (g) + 2 H2O (s)

Brom ilk defa Fransız kimyacı Balard (1802-1876) tarafından 1826’da Fransa’da Montpellier yakınlarında keşfedilmiştir.

Brom, civadan sonra, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan tek elementtir. Kaynadığı zaman solunum için tehlikeli kırmızı buharlar verir. Mantar ve kauçuk gibi organik maddeleri yok eder.

Brom Nerelerde Kullanılır?

Brom, teknik ve pratikte kullanılan bromürlerin elde edilmesine yarar. Gümüş bromürü ışığın etkisinde karardığı için fotoğrafçılıkta, özellikle plakların, camların, filmlerin hazırlanışında kullanılır.
Potasyum bromürü, tıpta ağrı dindirmede, amonyum bromürü boğmacaya karşı, kalsiyum bromürü epilepsiye karşı, etil bromürü uyuşturucu madde olarak kullanılır. Bromürün en çok kullanıldığı yer boya sanayidir.

Brom zehirlidir.

Brom bileşikleri çok miktarda veya uzun zaman alındıkları taktirde, zehirleyici etki yapar. Çok dozda bromür alan kimsede, baş ağrıları, baş dönmesi görülür, vücut ısısı düşer.

Advertisement

Moleküler brom oldukça reaktif olduğu için, sıvı halde cilde temasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Ete temas halinde kısa bir süre içinde temas bölgesi tamamen erir ve bölgedeki tüm dokular geri dönüşümsüz olarak kaybolur.

Gaz haldeki bromun solunmasından kaçınmak gerekir. Solunum sistemini tahriş eder.


Leave A Reply