Bronşiolit Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bronşiolit nedir? Nasıl gelişir ve ne belirtiler verir? Çocuklarda bronşiolit tedavisi ve belirtileri hakkında bilgi.

Bronşiolit

Tıp dilindeki adı “bronkiyolit” ya da “bronşiolit” olan, genellikle bir soğuk algınlığı biçiminde başlayan, bronşçuk iltihabı, bronşite benzer; ama çok daha ciddi sonuçlar verebilir. Neyse ki, çok daha az görülür.

Bronşiolit, bronşçukların, yani akciğerlerin her yanına havayı taşıyan küçük hava borularının virüs kökenli enfeksiyonudur. Bronşiolit, çocuğun soluk alıp vermesini kısıtlar. Ciddi biçimlerindeyse, akciğerler müküsle dolar ve solunum daha da güçleşir.

Hastalık en çok bir ya da iki yaşındaki çocuklarda görülür. Kış mevsiminde ve ilkbahar başlarında daha. yaygındır.

BELİRTİLER

Bronşiolit geçiren bir çocukta iştahsızlık görülür; ateşi hafifçe yükselmiştir. Solunumu giderek zorlaşır ve sonunda çok kısa, yüzeysel soluklar almaya başlar. Aynı zamanda çok sık ve hırıltılı biçimde öksürür. Çocuğunuzda bu belirtiler gelişirse, hemen doktorunu çağırmanız gerekir.

Advertisement

DİKKAT!

Bronşiolit bir soğuk algınlığının arkasından gelebilir. Şunlara dikkat edin:

• İştahsızlık;

•hafif ateş yükselmesi;

•sık ve yüzeysel solunum;

•öksürük;

•hırıltı.

Advertisement

TEDAVİ

Gerektiği biçimde tedavi edilmezse bu hastalık çok tehlikeli hale gelebileceği için, doktorunun söylediklerini harfi harfine uygulamanız çok önemlidir. Çocuğun solunumunun iyice güçleşmesi durumunda, doktoru acil bir özel tedavinin ya da ilacın uygulanması olasılığına karşı, enfeksiyon temizleninceye kadar, kısa bir süre hastanede kalmasını gerekli görebilir.

Gereken bakım ve tedaviyle hastalık üç gün içinde yoluna girecek ve çocuğunuz iyileşecektir.

Hasta çocuğunuzu, elden geldiğince rahat ettirmeye çalışın. Bol bol dinlenmesini ve çok insanla temas etmemesini sağlayın.

Solunumuna yardımcı olmak için, odanın havasının nemli kalmasına dikkat edin; radyatörlerin ya da sobanın üstüne içi su dolu kaplar koyup, içlerindeki su azaldıkça değiştirin. Bu, akciğerlerindeki müküsü yumuşatacaktır. Banyoyu sıcak suyla doldurup, buharlı havada onunla birlikte banyoda oturmanız da çok etkili olabilir. Çocuğunuz çok küçükse, karyolasında onu sık sık çevirin; böylece ciğerlerinin daha çabuk boşalmasına yardım etmiş olursunuz.

GÖZLENECEK BELİRTİLER

Çocuğunuz iyileşirken çok fazla sıvı alacaktır. Bütün bir gün bir şey içmek istemezse ya da herhangi bir şey içtikten sonra kusarsa, doktoruna haber verin. Ayrıca, dudaklarının ya da parmak uçlarının morardığını görürseniz, doktoruna telefon edin.


Leave A Reply