Bülbül Nasıl Bir Kuştur, Özellikleri Beslenme Üremesi Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Sesi ile meşhur olan bülbül nasıl bir kuştur? Nerede yaşar, ne yer, üremesi, sesi ve bülbül kuşu hakkında ilginç gerçekler.

bülbül

Kaynak: pixabay.com

Bülbül

Yeryüzünün en güzel sesli ötücü kuşlarından biridir. 16 – 17 santimetre uzunluğunda, 20-25 gram ağırlığındadır. Akdeniz ülkeleri, Orta ve Güney Avrupa, Hazar Denizi civarında yaşar.

Bülbül yuvasını ormanlara, fundalıklara, bahçelere, parklara yapar. Kendisiyle dost olan insanlara çabuk alışır. Sırtı kahverengi, karnı kirli beyazdır. Dallardan çok, yerde sıçrayarak dolaşır. Uçuşu hızlıdır, inip kalkan dalgalar halindedir. Böcekleri, bunların kurtçuklarını, frenk üzümü, mürver gibi meyve tanelerini yiyerek beslenir.

Ötücü kuşların karatavuklar familyasından olan bülbül kış gelince Orta Afrika’ya göç eder. Bahar başında, yazı geçirmek üzere, doğduğu memlekete döner. Önce erkekleri gelirler. Gündüzleri çalılara saklanıp seslerini çıkarmazlar. Geceleyin sabaha kadar öterek kendilerinden sonra gelen dişilerini yanlarına çağırırlar. Eşleştikten sonra da yere yakın bir yerde çerden çöpten gelişi güzel bir yuva yaparlar. Dişisi erkeğinden boyca biraz daha küçüktür, 5 – 6 tane yumurta yumurtlar. Bülbülün yumurtası yeşile çalar esmer renktedir.

14 gün kadar süren kuluçka süresince erkek bülbül, öterek dişiyi en güzel, en uzun şarkıları ile eğlendirmeye çalışır. Hatta gündüzleri dişinin yerine birkaç saat yumurtaların üzerine kendisi de yatar. Mayıs sonuna doğru ötmeyi bırakır.

Yumurtadan çıkan yavrular bakıma muhtaç oldukları için bu işi hem erkek, hem dişi bülbül beraberce görürler. 11, 12 gün sonra yavrular yuvadan ayrılırlar. Sonbahar başlarında bülbüller ya aileler veya sürüler halinde güneye doğru göç ederler.

Advertisement

Bülbül, sesinin güzelliğinden dolayı, kuş meraklılarınca çok makbul sayılan bir kuştur. Evlerde ancak eşleşmemiş yavruları büyütmek mümkündür. Eşleşmiş olanları ne kadar iyi bakılsalar dahi gene de kafeste ölürler. Kafesteki bülbülleri un böcekleri, karınca kurtçukları ile beslemek gerekmektedir. EN güzeli bülbülleri hiç kafese koymamak gerekmektedir.

bülbül

Kaynak: commons.wikimedia.org

Bülbül Hakkında Gerçekler

  • Bülbül 5.9 ila 6.5 inç uzunluğa ulaşabilir. Dişiler erkeklerden biraz daha küçüktür.
  • Bülbül kahverengi renkli bir kuştur. Vücudun alt kısmında kırmızımsı kuyruk ve beyazımsı gri çizgiler vardır. Erkekler ve dişiler birbirine benzer.
  • Bülbül sivri gagalı, küçük, dik duran gövdeli ve uzun bacaklıdır.
  • Bülbül bir omnivordur. Diyeti meyve, tohum ve böceklere dayalıdır.
  • Bülbül küçük, ürkek bir kuştur. Zamanının çoğunu kalın çalılarda geçirdiği için vahşi doğada nadiren görülür.
  • Bülbülün doğal düşmanları fareler, tilkiler, kediler, kertenkeleler, yılanlar ve büyük yırtıcı kuşlardır.
  • Bülbül göçmen kuştur. Kışı, Sahra altı Afrika’nın kuru savanlarında geçirir.
  • Bülbül, üreme mevsimi dışında yalnız bir kuştur.
  • Bülbül en çok hem gündüz hem de gece duyulabilen romantik, melodik şarkılarıyla bilinir. Yaklaşık 200 farklı ifadeden oluşan son derece çeşitli ve karmaşık melodiler söylüyor.
  • Bülbüllerin şarkıları birçok ünlü müzisyen (Beethoven ve Tchaikovsky), yazar (Homer, Sophocles, William Shakespeare ve John Keats) ve hatta filozoflar (Aristoteles) için ilham kaynağı oldu.
  • Sadece erkekler şarkı söyler. Şarkı söylemenin temel amacı, çiftleşme mevsiminde dişileri çekmektir. Yuvalama mevsiminde melodik şarkılar duyulamaz (çünkü yırtıcıları yuvanın yeri hakkında bilgilendirirler). Bülbül yuvanın yakınında avcıları tespit ettiğinde genellikle küçük cıvıltılarla ve kurbağa benzeri alarm çağrılarıyla değiştirilirler.
  • Bülbül, ölü yapraklar ve lifli kökler kullanarak fincan şeklinde yuva yapar. Yuva genellikle yerde veya ona yakın, yoğun bitki örtüsü olan alanlarda bulunur. Dişi, 15 ila 20 gün sonra yumurtadan çıkan 5 ila 6 yumurta bırakır. Erkek, kuluçka döneminde dişilere yiyecek sağlar.
  • Her iki ebeveyn de civcivlerine kendi kendilerine bakmaya hazır olana kadar ilgilenir ve yiyecek toplar. Civcivler ilk 10 ila 12 günlerini yuvada geçirirler. Yuvayı terk ettikten 3 ila 5 gün sonra uçmayı öğrenirler. 2-4 hafta sonra genç bülbüller bağımsız yaşama hazırdır.
  • Bülbül, İran’ın milli kuşudur.
  • Bülbülün ömrü çok kısadır. Vahşi doğada 1 ila 3 yıl yaşayabilir.

ARAPBÜLBÜLÜ, (Lat. Pycnonotus xanthopygos)

arap bülbülü

Arap bülbülü – Kaynak: upload.wikimedia.org

Arapbülbülügiller familyasından kuş türü. Suriye, Filistin, Arabistan, Kıbrıs ve Rodos’ta yaşar. Uzunluğu 20 cm’dir. Tüyleri üstte toprak kahverengisi, başta siyah, altta beyaz gri kuyrukta canlı sarıdır. Gözleri kahverengi, gaga ve bacakları siyahtır. Kavgacıdır. Çanak biçimi yuvasını çalı ve ağaçlara yapar. Nil Bölgesi’nde, nil bülbülü türüyle bilinir.

Bülbülün Sesi

Meraklıları bülbülü açık havada dinleyebilmek için geceleri sabaha karşı korulara, bağ ve bahçelere giderler. Şafak vakti bülbülün ötüşünü dinlemek kadar güzel bir şey olamaz. Bülbül, eşini çağırdığı zaman başka, korktuğu zaman başka, hiddetlendiği zaman başka çeşit öter. Bazen ötüşü hafiften başlar, gitgide şiddetlenir, sonra gene azalarak kaybolur. Ötüş aralarındaki kısa sessizlikler bu nağmelerin sihirli tesirini daha da fazlalaştırır.

Yaşlı erkek bülbüllerin ötüşleri gençlerinkinden daha da güzeldir. Genç bülbüller ötmesini bulundukları yerlerdeki kendi cinsinden olan yaşlılardan öğrenirler. Bazı yerlerdeki bülbüllerin daha güzel ötmelerinin, o civarda genç yavrulara örnek olan yaşlı bülbüllerin ustalıklarından ileri geldiği kabul edilir.

Bülbülün sesindeki özellikle kanaryanın madeni sesinde yoktur. Hüzünlü ve içlidir, bu bakımdan erkek karatavuk sesine çok benzer. Meraklıları bülbülü, gözlerine mil çekerek, kafeste yaşatıp sesinden faydalanmak istemişlerse de hürriyet aşığı olan bu masum kuşlar pek kısa bir zamanda ölmüştür.

Açıklığı, kırları seven bülbüller köşk bahçelerine, mahalle içindeki ağaçlıklı yerlere kadar sokulur, sesini dinlemek için gelen insan gruplarından fazla ürkmezler. Palaz halindeki kanaryaları bülbül nağmesi kapmaları için sık sık onların ötüştükleri yerlere götürürler.

Advertisement

Bülbülün birçok çeşitleri vardır. Başlıcaları : Nar bülbülü, ve ya kızılgerdan, Arap bülbülü, Nil bülbülü, akkulaklı bülbül, tepeli bülbül, çalı bülbülleri ve ya ötleğen kuşlarıdır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply