Buldan Nerededir? Buldan Hangi İlimize Bağlıdır? Tarihi ve Özellikleri

0
Advertisement

Buldan nerededir? Buldan hangi ilimize bağlıdır? Buldan bezi ile ünlü Denizli’nin Buldan ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Buldan - Denizli

Buldan – Denizli (Kaynak : wikipedia.org)

Buldan; Denizli îli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 28 köyü vardır. İlin kuzeybatısında; doğudan Güney, güneyden Sarayköy, güneybatıdan Aydın’ın Buharkent ve Kuyucak, kuzeybatı ve kuzeyden Manisa’nın Sarıgöl ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe topraklarının batısı dağlıktır. Doğuya doğru yükselti azalır. Yaylalar geniş alan kaplar. Büyük Menderes Ovası’nın bir bölümü ilçe toprakları içerisinde kalır. Yükselti 700-1.000 m dolayındadır. Gediz’in kolu olan Alaşehir Çayı ilçe topraklarından doğar. Buldan Barajı, ilçe merkezinin kuzeyinde yer alır. İklim, kıyı kesimine oranla daha serindir. Yıllık ortalama sıcaklık 15-16°C, yağış tutan 770-780 mm’dir. Meşe ve karaçam ağaçlan, doğal bitki örtüsünü oluşturur. Ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, arpa, mısır, nohut, fasulye, pamuk, afyon ve pamuk tohumu; meyvelerden üzüm, elma ve şeftali yetiştirilen başlıca ürünlerdir. Koyun, keçi ve sığır beslenir. İlçe merkezine 2 km uzaklıkta maden suyu kaynaklan vardır.

Buldan bezi adıyla anılan yöreye özgü geleneksel dokuma türü, önemli gelir kaynaklan arasındadır. Denizli-İzmir Karayolu üzerinde, deniz düzeyinden 610 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 50 km uzaklıktadır.

Buldan Kumaş Üretimi

Tarihsel olarak, kasaba Türkiye’nin tekstil endüstrisinin çok önemli bir merkezi olmuştur , bu güne kadar aktif olarak sürdürdüğü bir gelenek, hala büyük ölçüde bağımsız zanaatkarlara dayanmaktadır.

Denizli Sancağı, 19. yüzyılın sonlarında Batı Anadolu’nun en hareketli merkez kumaş üretim merkeziydi ve bölgenin ünü, o dönemde birbirine bağlı iki büyük köy olan Buldan ve Kadıköy’ün çıktısına ve aynı zamanda Kadıköy’e bağlıydı. Babadağ’ın komşu ilçesi .

Advertisement

Buldan, yöre adıyla ” Buldan bezi” olarak adlandırılan, çoğunlukla yatak örtüleri ve masa örtüleri için kullanılan, kenarları bağcıklı, el dokuması tülbent tipi ince bir kumaşla ünlüydü. Daha 19. yüzyılda, kasaba halkı, alaca adı verilen ve giysiler için kullanılan 40.000 adet tamamen pamuklu renkli çizgili kumaş ve buna benzer sayıda pamuklu ve yatak örtüsü dokur. Buldan dokumacıları da yarım milyondan fazla mendil ve çok sayıda pamuklu perde üretti. Buldan’dan bahsetmeyi hak eden bir diğer tekstil ise , vücuda sarılacak dikdörtgen bir panel olarak dokunan canlı mor ipek (peştemal) . Bir diğeri kaplama, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ne özgü, her cinsiyete ve çeşitli bölgelere ait farklı renklerde kadın ve erkeklerin giydiği rengarenk baş örtüleri. 19. yüzyılın sonunda Buldan’daki dokuma tezgâhlarının sayısı büyük bir üretim çabası sayesinde 1.500’e ulaştı.

Kasabanın uzmanlığı zaman içinde daha da eskilere uzanıyor ve kasaba girişinde bir tabela, 1390 yılında Aydınid İsa Bey’in kızı Hafsa Hatun ile evlenmesi için Yıldırım Beyazıd’ın kaftanını dokuduğu için ifade edilen gururla ziyaretçileri karşılıyor. Tripolis (Frigya) kendisi, MS birinci yüzyıldan kalma bir Roma vakfı, varlık nedeni olarak dokuma endüstrisine sahip olabilir.

17. yüzyıl Osmanlı belgelerinde Buldan’ın bir tekstil üretim merkezi olarak öneminden de bahsedilmekte, yaklaşık 1650’lere kadar Buldan, Denizli ve Manisa’da dokunan pamuklu kumaşların boyanmak üzere Tire’ye götürüldüğü , bundan sonra işin o kısmının da ele alınmaya başlandığı bildirilmektedir. yerel olarak.


Leave A Reply