Bülent Ecevit Kimdir? Hayatı, Siyasi Kariyeri ve Eserleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bülent Ecevit kimdir ve ne yapmıştır? Bülent Ecevit hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri, yaşam öyküsü, eserleri hakkında bilgi.

Bülent Ecevit

Bülent Ecevit

Bülent Ecevit; siyaset adamı, gazeteci, şairdir .

Robert Koleji bitirdi (1944). Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü’nde çevirmenlik yaparken 1944-1946 arası DTCF İngiliz Filolojisi’nde okudu. 1946’da, kolej yıllarında tanıştığı Rahşan Aral ile evlendi. Aynı yıl öğrenimini yarıda bırakarak Londra Basın Ataşeliği’nde görev aldı. 1950’de yurda döndükten sonra CHP’nin yayın organı Ulus’ta sanat eleştirmenliği, çevirmenlik ve sonraları fıkra yazarlığı yaptı. Genel Yayın Yönetmeni ve fıkra yazarı olarak çalıştı. Rockefeller Bursu ile ikinci kez ABD’ye giderek Harvard Üniversitesi’nde sekiz ay Ortadoğu tarihi ve psikoloji üzerinde çalışmalarda bulundu. Yurda dönüşünde politikaya atılarak CHP’den Zonguldak milletvekili seçildi (1957). CHP 14. Kurultay’ında Parti Meclisi üyesi oldu.

27 Mayıs 1960’tan sonra Kurucu Meclis’te CHP temsilcisi olarak bulundu (6 0cak-20 Ekim 1961). 1961’den sonra beş dönem (son dönem 1977) Zonguldak’tan milletvekili seçildi. İsmet İnönü’nün kurduğu CHP-AP Koalisyon Hükümeti’nde çalışma bakanı oldu (20 Kasım 1961). İsmet İnönü’nün kurduğu CHP-YTP-CKMP-Bağımsızlar Koalisyon Hükümeti’nde de (25 Haziran 1962) aynı görevini sürdürdü. Çalışma Bakanlığı sırasında çalışanlara yeni haklar getirilmesi yolundaki yoğun çabaları sonuçlandı; 15 Temmuz 1963’te TBMM’den geçen Toplu İş Sözleşmesi, Grev, Lokavt ve Sendikalar Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlandı. 24 Temmuz, İşçi Bayramı sanıldı. İsmet İnönü’nün kurduğu CHP-Bağımsızlar Koalisyonu’nda, çalışma bakanlığına getirildi (25 Aralık 1963-20 Şubat 1965). Bir süre Milliyet Gazetesi’nde fıkra yazmaya başladı. CHP içinde, İsmet İnönü’nün ileriye sürdüğü “ortanın solu” politikasının benimsenmesinde etkin rol oynadı.

Bulent-Ecevit-Sozleri-1

Advertisement
Milletvekili Seçilmesi

10 Ekim 1965 Seçimlerinde Zonguldak’tan milletvekili seçildi. 18-21 Ekim 1966’daki CHP’nin 18. Kurultayında “Ortanın Solu” partinin resmi politikası kabul edildi. Ecevit, genel sekreterliğe seçildi.

19. CHP Kurultayı’nda CHP Parti Meclisi, Bülent Ecevit’i, genel sekreterliğe yeniden seçti (Ekim 1968). 20. CHP Kurultayı, Ecevit ve yandaşlarının zaferiyle sonuçlandı. Bülent Ecevit yeniden CHP Genel Sekreterliği’ne seçildi (5 Temmuz 1970). 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra, İsmet İnönü’nün Nihat Erim Hüküme-ti’ne CHP’den bakan verme kararı alması üzerine Ecevit, bu tutuma ve 12 Marta karşı çıkarak CHP genel sekreterliğinden ayrıldı.

CHP’nin 5. Olağanüstü Kurultayı’nda İnönü-Satır Ekibi ile Ecevitçiler arasındaki çekişmeyi Ecevitçiler kazandı (6 Mayıs 1972). 8 Mayıs 1972’de, İsmet İnönü’nün CHP genel başkanlığından istifası üzerine toplanan Özel CHP Kurultayı’nda, Ecevit CHP Genel Başkanlığı’na seçildi (14 Mayıs). 14 Ekim 1973 Seçimleri’nde, CHP’nin birinci parti (185 milletvekili) durumuna gelmesinde, partiye yeni bir dinamizm kazandırılması önemli rol oynadı. Naim Talu’nun ayrılışından sonra hükümeti kurma görevi, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’e verildi (25 Ekim 1973). Ecevit, hükümeti kuramayacağını cumhurbaşkanına bildirdi. Hükümet bunalımının 83. gününde Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk hükümeti kurma görevini yeniden Bülent Ecevit’e verdi (15 Ocak 1974) ve 26 Ocak 1974’te, Ecevit’in başbakanlığında CHP-MSP Koalisyon Hükümeti kuruldu.

Bülent Ecevit Resimli Sözleri

Kıbrıs Barış Harekatı

18 Mayıs 1974’te genel af yasasının çıkarılması; 1 Temmuz 1974’te haşhaş ekim yasağının kaldırılması, Ecevit Hükümeti’nin ilk olumlu uygulamaları oldu. Bunları; Yunan cuntası desteğinde Kıbrıs’ta Makarios’u devirerek yönetimi ele alan N. Sampson’un, Türkiye tarafından tanınmaması ve “Garantör” devlet olarak Kıbrıs Barış Harekâtı‘nın gerçekleştirilmesi (20 Temmuz 1974) izledi. Koalisyon ortakları arasında başgösteren anlaşmazlıkların büyümesi üzerine, başbakanlıktan aynldı (17 Eylül 1974). CHP 17. Kurultayı’ nda yeniden Genel Başkan seçildi (16 Aralık 1974).

1975-1976’da ana muhalefet partisi olarak Süleyman Demirel’in başkanlığındaki MC (Milliyetçi Cephe) yönetimine karşı demokratik sol çizgide mücadelesini yürüttü. 5 Haziran 1977 seçimlerinde de zaferle çıkılmasında karizmatik kişilinin büyük rolü oldu. 5 Haziran 1977 Seçimleri’nin ardından 21 Haziran 1977’de, tek başına (CHP) bir azınlık hükümeti kurduysa da, güvenoyu alamadı (21 Temmuz). 5 Ocak 1978’de, bağımsız 11 milletvekilinin desteğiyle ikinci kez başbakanlık görevini üstlendi. Ancak, terör, enerji bunalımı, enflasyon sorunlarının çözümünde somut sonuçlar alınamadı.

Advertisement

14 Ekim 1979 Senato 1/3 yenileme ve milletvekilliği ara seçimlerinde, CHP’ nin büyük oy kaybı üzerine, başbakanlıktan çekildi (12 Kasım). 12 Eylül Askeri Harekatı’ndan kısa bir süre sonra CHP genel başkanlığından istifa etti (30 Ekim). Askeri yönetim tarafından Hamzakoy’da (Gelibolu), öteki parti liderleriyle bir ay gözetim altında kaldı (Eylül-Ekim). Nisan 1981’de 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 Temmuz 1982’de, bu kez Hollanda TV’si ve Federal Almanya’da yayımlanan bir demecinden ötürü 2 ay 27 güne mahkûm oldu. Kasım 1982 Anayasası hükümleri uyarınca 10 yıl politika yasaklıları kapsamına alındı. 6 Eylül 1987’de yapılan halkoylaması sonucu, politik yasakların kalkmasıyla yeniden politikaya döndü.

Bülent Ecevit Resimli Sözleri

Demokratik Sol Parti

Kuruluşunu desteklediği ve ilk genel başkanlığını eşi Rahşan Ecevit’in yaptığı Demokratik Sol Parti’nin (DSP) genel başkanlığına getirildi (13 Eylül 1987). 29 Kasım 1987 genel seçimlerinde, DSP’nin % 10’luk oy barajını aşmaması üzerine, etkin politik yaşamdan ve parti başkanlığından çekildiğini açıkladı (Şubat 1988). Ancak, parti tabanının baskısı karşısında, yeniden DSP genel başkanlığı görevini üstlendi (Mart 1989). 2. Olağan Genel Kurultay’da (Mart 1991) tek aday olarak yeniden genel başkan seçildi. 20 Ekim erken genel seçimlerinde yeniden Zonguldak milletvekili seçilirken partisi DSP de % 10’luk ülke barajını aşarak ancak 7 milletvekili çıkarabildi.

25 Aralık 1995 erken genel seçimlerine kadar etkili bir muhalefet örneği gösterirken bu seçimlerden % 15 civarında oy alarak 75 milletvekili çıkardı. Uzun görüşmeler sonunda Mart 1996’da Mesut Yılmaz başkanlığında kurulan ANAP-DYP Hükümeti’ne dıştan destek verdi. Bu hükümetin 3 ay gibi kısa bir süre sonra yıkılması üzerine kurulan RP-DYP Hükümeti’ne (Haziran 1996) şiddetli bir muhalefet yürüttü. Bu hükümetin yıkılması üzerine CHP’nin dışarıdan desteklediği Mesut Yılmaz başbakanlığındaki ANAP-DSP-DTP Hükümeti’nde başbakan yardımcılığını üstlendi. (Temmuz 1997).

Bülent Ecevit Resimli Sözleri

4. Kez Başbakan

11 Ocak 1999’da 4. kez başbakan oldu. Ardından yapılan 18 Nisan 1999 seçimlerinde partisi DSP %22,19 oranında oy topladı ve seçimlerden birinci parti olarak çıktı. 28 Mayıs 1999’da kurulan yeni koalisyon hükümetinde yeniden başbakanlık görevini üstlendi. İlerleyen günlerde Bülent Ecevit’in tartışmalı sağlık sorunları ortaya çıktı. Hastalığı sebebi ile ortaya çıkan tartışmalar sonrası partisi DSP’den başlayan istifalar sonrası erken seçime gidildi. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan erken genel seçimde partisi DSP barajı aşamayarak meclis dışı kaldı. 25 Temmuz 2004 tarihine kadar aktif siyasetin içerisinde kaldı ve o gün yapılan DSP kongresinde aktif siyasi hayatına son verdiğini ilan etti.

Bülent Ecevit 81 yaşında iken 5 Kasım 2006 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Ecevit, politikanın yanı sıra edebiyatla da uğraştı. Tagore ve T.S. Eliot‘tan çeviriler yaptı, kendisi de şiirler yazdı.

Bülent Ecevit Resimli Sözleri

Başlıca eserleri:

Ortanın Solu (1966), Bu Düzen Değişmelidir (1968), Atatürk ve Devrimcilik (1970), Demokratik Solda Temel Kavramlar ve Sorunlar (1975), Şiirler (1976), Umut Yılı(1911).

Çanakkale Şiiri

Söyle Arkadaşım’ dedi Anadolulu Mehmet
yanıbaşındaki Anzak erine
‘nereden kopup gelmişsin,
neden çökmüş bu mahsunluk üzerine?’

‘DUNYANIN ÖBÜR UCUNDAN’ dedi gencecik Anzak
‘Öyle yazmışlar mezar taşıma.
doğduğum yerler öylesine uzak,
örtündüğüm topraksa gurbet bana.’
‘Dert edinme arkadaşım’dedi Mehmet
‘değil mi ki bizlerle birleşti kaderin,
değil mi ki yurdumuzun koynundasın ilelebet,
sende artık bizdensin,
sende bencileyin bir Mehmet’

Advertisement

Çanakkale’de toprağının
üstü cennet altı mezar
kavga bitmiş mezarlarda
kaynaş olmuş yiten canlar.

‘ya sen dedi Mehmet
oyun çağındaki İngiliz erine,
‘yaşın ne senin kardeş
böylesine erken buralarda işin ne?’
‘yaşım sonsuza dek onbeş’
dedi ufak tefek İngiliz eri.
‘köyümde askercilik oynar
coştururdum trampetimle bizimkileri
derken kendimi cephede buldum
oyun muydu, gerçek miydi anlamadan,
bir sahici kurşunla vuruldum.
Sustu boynumdaki trampet,
son verildi böylece oyundan bozma işime
Gelibolu’da bana da bir mezar kazıldı
mezar taşıma ON BEŞİNDE TRAMPETÇİ’ yazıldı.
Öyküm de künyem de bundan ibaret.’

Yağmur yağıyordu usul usul toprağa
gozyaşları düşerek üstüne sanki
damla damla ağlıyordu uzaktan uzağa
sahibini yitiren bir trampet.

‘ya sizler’ dedi Mehmet
dünyanın dört kıtasından
mezarlar dolusu erlere,
‘hangi rüzgar savurdu sizleri
bu bilmediğiniz yerlere’

kimi İngilizdi, kimi İskoç
kimi Fransızdı, kimi Senegalli
kimi Hintli kimi Nepalli
kimi Avustralya’dan kimi yeni Zelanda’dan Anzak
gemiler dolusu asker
her biri niye geldiğinden habersiz
Gelibolu’nun oya gibi koylarından şizarak
tırmanmışlardı dağa bayıra
siper siper yara gibi yarılan toprak
mezar olmuştu savaş ardından onlara.
Kiminin BURADA YATTIĞI SANILIR
Kiminin ADI BİLİNSE DE MEZARI BİLİNMEZ
kiminin de mezar taşında
on altı on yedi on sekiz yaşında
EBEDİ İSTİRAHATE ÇEKİLDİĞİ yazılı.
Çanakkale topraklarında,
her birinin erken biten yaşam öyküsü
eski yazıtlar gibi taşlara böyle kazılı.
‘Anlamaz mıyım’ dedi ‘halinizden kardeşler’
adına yazılı taşı bile olmayan asker
Anadolulu Mehmet
‘ben de yuzyıllarca yaban ellerde
neyin uğruna bilmeden can vermişim
kendi yurdum uğruna can vermenin tadına
ilk kez Çanakkale’de ermişim.
Uğrunda can verdikce vatandı ancak
ekip biçtiğim padişah mülkü toprak
değil mi ki sizler alamasanız bile
bu topraklar almış sizi sizleri basmış bağrina
sizlere de vatan sayılır artık Çanakkale.

Çanakkale’de toprağının
üstü cennet altı mezar
kavga bitmiş mezarlarda
kaynaş olmuş yiten canlar.

Bir garip savaştı Çanakkale savaşı
kızıştıkça kızginlığı dindiren
ara verildikçe ateşe
düşmanı kardeşe
döndüren bir savaştı.
Kıyasıya bir savaştı
ama saygı üreten bir savaş
yaklaştıkça birbirine
karşılıklı siperler
gönüller de yakınlaştı
düştükçe vurusanlar toprağa
dostlar gibi kaynaştı.

Savaş bitti.
Ölenler kaldı sağlar gitti
köylü köyune döndü evli evine
kır çiçekleri geldiler akın akın
çekilen askerlerin yerine
yaban gülleri, dağ laleleri, papatyalar,
kilim kilim yayıldılar toprağa.
Siper siper
toprağın savaş yaralarını örttüler
koyunlar koruganları yuva yaptı kendine
kuşlar döndü gökyüzüne kurşunların yerine.
Çiçeğiyle yemişiyle yeşiliyle
silah yerine saban tutan elleriyle
geri aldi savaş alanlarını doğa
can geldi toprağa silindikçe kan izleri.
Yeryüzünde cennet oldu öylece
o cehennem savaş yeri
şimdi Çanakkale Gelibolu
bahçe bahce, ülke ülke
mezar dolu.

Üstü cennet altı mezar
Çanakkale toprağının
kavga bitmiş mezarlarda
kaynaş olmuş yiten canlar.

Huzur içinde uyusun
vuruştukları toprakta
kavgadan kinden uzakta
yanyan dostça yatanlar.

Bülent Ecevit

Advertisement


Yorum yapılmamış

Leave A Reply