Bulut Kapısı (Cloud Gate) Nerededir? İlginç Mimari Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Bulut Kapısı (Cloud Gate) nerededir, kim tarafından yapılmıştır? Bulut Kapısı (Cloud Gate) mimarisi, özellikleri, hakkında ilginç gerçekler.

Bulut Kapısı (Cloud Gate)

Bulut Kapısı (Cloud Gate), Chicago, Illinois Millennium Park’taki AT&T Plaza’nın merkezi olan Hindistan doğumlu İngiliz sanatçı Anish Kapoor’un halka açık bir heykelidir.

Bulut Kapısı (Cloud Gate)

Bu, Kapoor’un Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk açık hava çalışmasıdır ve Financial Times’a göre ülkede en çok tanındığı eserdir.

Heykel, bir tasarım yarışması sırasında seçildi. Kapoor’un tasarımı seçildikten sonra, heykelin bakımı ile ilgili endişelerin yanı sıra tasarımın yapımı ve montajı ile ilgili çok sayıda teknolojik endişe ortaya çıktı. Bazıları tasarımın uygulanamayacağına inanan çeşitli uzmanlara danışıldı.

2004 ve 2006 yılları arasında inşa edilen heykel, fasulyeye benzeyen şekli nedeniyle The Bean olarak adlandırılıyor.

Advertisement

Bilgisayar teknolojisi kullanılarak, bir bulmaca gibi birbirine bağlanmış ve kaynakla kapatılmış 168 dev paslanmaz çelik plakayı hassas şekiller halinde kesmek için oluşturuldu; son derece cilalı dış yüzeyinin görünür dikişleri yoktur.

Bulut Kapısı (Cloud Gate)

Parçanın maliyeti ilk olarak 6 milyon dolar olarak tahmin edildi; 2004’te park açıldığında bu rakam 11,5 milyon dolara çıktı ve son rakam 2006’da 23 milyon dolara çıktı. Kamu fonu dahil edilmedi; tüm fonlar bireylerden ve şirketlerden gelen bağışlardan geldi.

Heykelin dış yüzeyinin dörtte üçü gökyüzünü yansıtıyor. Heykelin gökyüzü ile izleyici arasındaki boşlukta köprü kurmaya yardımcı olan bir kapı türü olarak işlev görüyor.

Kapoor, sıvı civadan ilham aldı. Cloud Gate, 10 x 20 x 13 metre (33 x 66 x 42 fit) ölçülerinde ve 100 ton ağırlığındadır.

Ziyaretçiler, Cloud Gate’in 3,7 metre (12 fit) yüksekliğindeki kemerinin etrafında ve altında yürüyebilir.

Advertisement

Bulut Kapısı (Cloud Gate)

Alt tarafta, yansımaları çarpan ve içbükey bir oda olan “omphalos” (Yunanca “göbek” anlamına gelir) vardır.

Bulut Kapısı, yüzeyinin parlaklığı ve yansıtıcılığı aracılığıyla maddi olmayan ve manevi olanı uyandırmayı hedefliyor. Heykelin tasarımı da çok tuhaf ve bir ikilik duygusu yaratmaya çalışıyor: gökyüzü-dünya, iç-dış ve gerçeklik-yansıma. Dışbükey kısım gökyüzüne açılır ve evreni yansıtırken, içbükey kısım (alt kısım) ziyaretçileri davet eder ve yansımalarını çoğaltır. Birden fazla yansıma akışkan bir şekilde hareket eder ve katının sıvıya dönüştüğü yanılsamasını yaratarak deneyimi yoğunlaştırır.

İlginç Gerçekler

Bulut Kapısı (Cloud Gate)

  • Chicago Belediye Başkanı Richard M. Daley, heykelin adanacağı gün olan 15 Mayıs 2006’yı “Bulut Kapısı Günü” olarak ilan etti.
  • New York Times, bunun hem bir “turist mıknatısı” hem de “olağanüstü bir sanat nesnesi” olduğunu yazarken, USA Today heykele anıtsal bir soyut çalışma olarak atıfta bulunuyor.
  • Chicago sanat eleştirmeni Edward Lifson, Cloud Gate’in dünyadaki en büyük kamusal sanat eserleri arasında olduğunu düşünüyor.
  • Bulut Kapısı şimdi Chicago’nun ünlü bir sembolü olarak hizmet veriyor ve şehrin en çok fotoğrafı çekilen turistik yerlerinden biridir.
  • Kapoor’un sözleşmesi, inşa edilen parçanın 1000 yıl hayatta kalmasının beklenmesi gerektiğini belirtir.
  • Yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Bulut Kapısı’nda biriken parmak izleri, yağlılık, çiy izleri ve diğer kirlerden kurtulan bir yüzey temizleme çözücüsü kullanılarak heykel yüzeyinin alt kısımdaki 1,8 metrelik (6 fit) altı günde iki kez elle silinir.
  • Ek olarak, heykelin tamamı yılda iki kez 150 litre (40 ABD galonu) sıvı deterjanla temizlenir ve yıkanır. Bu süreç, özel ekipman ve güvenlik özelliklerinin kullanılmasını gerektirir.

Bulut Kapısı (Cloud Gate)

  • 2009 Şubat’ında dikkat çeken nadir bir olay, kıvrımlı heykelin kuzeydoğu tarafında yaklaşık 2,5 santimetre (1 inç) yüksekliğinde harflerle kazınmış iki isim gördü. Grafiti, orijinal cilalamayı yapan aynı firma tarafından kaldırıldı.
  • Millennium Park’ın hemen kuzeyindeki Michigan Ave ve Randolph St’in köşesindeki Tavern at the Park adlı bir restoran, Cloud Gate kokteyli servis ediyor. Ancak, nakit sıkıntısı çekenlere göre değil.
  • 2015 yılında, Çin’in Karamay kentinde, Cornell Hukuk Fakültesi Dekanı Eduardo Peñalver’e göre “büyük olasılıkla” Cloud Gate’e karşı bir telif hakkı ihlali olan bir petrol keşfi sahasında Cloud Gate’e benzer bir heykel bildirildi. Kapoor, bir petrol balonuna benzeyecek şekilde tasarlanmış olsa da, Çin’in sahte dediği şeye karşı yasal işlem yapılacağını umuyordu. Belediye Başkanı Rahm Emanuel daha az endişelendi ve bunun gurur verici bir taklit olduğunu söyledi.
  • Cloud Gate, The Break-Up, Source Code, Transformers: Age of Extinction gibi çeşitli filmlerde yer aldı.
  • Ayrıca, Chicago’lu Kanye West’in Coldplay grubundan Chris Martin’in yer aldığı “Homecoming” şarkısının videosunda da yer alıyor.


Leave A Reply