Dünya Kuduz Günü (28 Eylül) Nedir? Önemi ve Amacı Hakkında Yazı

0
Advertisement

Dünya Kuduz Günü nedir ve neden kutlanır? 28 Eylül günü kutlanan Dünya Kuduz Günü’nün anlam ve önemi, kutlanma amacı nedir, hakkında yazı.

Dünya Kuduz Günü

Dünya Kuduz Günü her yıl 28 Eylül’de kutlanıyor. Bu gün, kuduzun insanlar ve hayvanlar üzerindeki etkisi ve hastalığın nasıl önleneceği konusunda farkındalığı artırmak için kutlanan küresel bir sağlık gözlemidir. Gün ayrıca bireylerin ve kuruluşların bu ölümcül hastalığı ortadan kaldırmaya nasıl yardımcı olabileceğine de dikkat çekiyor. Dünya Kuduz Günü, bu hastalığı yenmedeki ilerlemeyi vurgular ve evcil hayvanlarınızı aşılamanın önemini bilmenizi sağlar.

Dünya Kuduz Günü

Arka resim kaynak: pixabay.com

Dünya Kuduz Günü Tarihi

Dünya Kuduz Günü ilk olarak 2007 yılında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Kuduz Kontrolü için Küresel İttifak (GARC) tarafından kutlandı. Küresel Kuduz Kontrolü İttifakı tarafından düzenlenen uluslararası bir bilinçlendirme kampanyasıdır. Louis Pasteur’ün ölüm yıldönümü olduğu için bu tarih seçilmiştir. Meslektaşlarıyla birlikte ilk etkili kuduz aşısını geliştiren oydu. Kuduz Günü, kuduz hastalığının etkilerini ve önleyici tedbirleri beraberinde getiren bir farkındalık günüdür. Bu gün, bulaşıcı hastalıklar hakkında daha fazla farkındalık yaratmak için küresel olarak aktif olarak çeşitli etkinlikler ve faaliyetler yürüten çeşitli kuruluşlar ve topluluklar tarafından benimsenmiş, kutlanmıştır. Birleşmiş Milletler’in Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve GARC dahil olmak üzere sağlığı koordine eden ve yöneten otoritesi de etkinliklerin bir parçasıdır. Hükümet ve uluslararası kuruluşlar bu gün genellikle kuduza karşı planlar, politikalar ve ilerlemeler açıklarlar.

Kuduz, sıcak kanlı hayvanlarda beyin iltihabı olan akut ensefaliteye neden olan zoonotik viral bir hastalıktır. Köpeklerden insanlara olduğu gibi, bir türden diğerine, genellikle enfekte bir köpeğin ısırması ile yayılabilir. Kuduz ayrıca rakunlardan, yarasalardan, kokarcalardan ve tilkilerden de yayılacaktır. Bir kişiye kuduz bulaştığında ve semptomlardan önce aşı uygulanmadığında, virüs merkezi sinir sistemine bulaşacaktır. Sonunda beyin hastalığına ve ölüme neden olacak. Bu nedenle, Dünya Kuduz Günü, toplumda hastalık ve önleme tedbirleri hakkında toplum bilincini artırmak için anılmaktadır. Kuduza bağlı insan ölümlerini ortadan kaldırmak için var olan temel araçlardan biri de hayvan ve insan aşılarına sahip olmaktır.

Kuduz

Kuduz, dünyanın birçok ülkesinde önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Kuduz köpek ısırıklarından kaynaklanan tüm insan ölümlerinin %99’undan fazlası gelişmekte olan ülkelerde, ölümlerin %95’i Afrika ve Asya’da meydana gelmektedir. Antarktika hariç, her kıtadaki insanlar ve hayvanlar kuduza yakalanma riski altındadır.

Kuduzun önlenmesiyle ilgili önemli bir sorun, risk altındaki insanlar arasında hayat kurtaran temel bilgilerin eksikliğidir. Konuyla ilgili çalışan kuruluşlar genellikle kendilerini izole edilmiş hissedebilir. Dünyanın kuduzdan korunmak için gerekli araç ve bilgiye sahip olmasına ve kimsenin bu hastalıktan ölmesine gerek olmamasına rağmen bu hastalık ölümlere sebep olmaktadır.

Advertisement

Sağlık bilinci günleri, hastalıklarla ilgili politikaların iyileştirilmesine ve bunları önlemek ve kontrol altına almak için kaynakları artırmaya yardımcı olabilir. Bu anlayış kuduza karşı bir farkındalık gününün geliştirilmesine yol açmıştır.


Leave A Reply