Dünya Alzheimer Günü (21 Eylül) Nedir? Anlam ve Önemi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Her yıl 21 Eylül’de kutlanan Dünya Alzheimer Günü ne amaçla kutlanır, anlam ve önemi nedir? Dünya Alzheimer Günü hakkında bilgi.

Dünya Alzheimer Günü

Arka resim kaynak: pixabay.com

Dünya Alzheimer Günü

Dünya Alzheimer Günü her yıl 21 Eylül’de kutlanıyor. Alzheimer hastalığı, zihinsel işleyişi bozan ve bunamanın en yaygın şekli olarak kabul edilen bir hastalıktır. Hastalığın ana semptomu bilinmemekle birlikte, güne riayet edilmesi, hastalığın erken evrede bulunması farkındalığını artıracaktır. Gün, demanstan etkilenen insanları, ailelerini, bakıcılarını ve arkadaşlarını anıyor. Dünya Alzheimer Günü, farkındalığı artıran ve demansa meydan okuyan uluslararası bir farkındalık kampanyasıdır.

Dünya Alzheimer Günü Tarihi

Dünya Alzheimer Günü ilk olarak 1994 yılında Uluslararası Alzheimer Hastalığı’nın (ADI) onuncu yıllık konferansında başlatıldı. Gün, ADI’nin bir girişimi olarak kutlanıyor. Bu gün, dünyanın dört bir yanından Alzheimer kuruluşları hem Alzheimer hem de bunama hastalıkları hakkında farkındalık yaratmak için çalışıyor. Dünya Alzheimer Günü, demanstan muzdarip insanların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor. Alzheimer, genellikle aile hastalığı olarak adlandırılan kronik nörodejeneratif bir hastalıktır. Alzheimer hastalığının nedeni bilinmemekle birlikte genetik bir hastalıktır. Kafa yaralanmaları, depresyon veya hipertansiyon gibi diğer risk faktörleri bu ölümcül hastalığa yol açabilir. Alzheimer hastalığı süreci, beyindeki plaklar ve düğümlerle ilişkilidir. Bir anket, her 68 saniyede bir kişinin, genellikle yavaş başlayan ve zamanla kötüleşen Alzheimer hastalığına yakalandığını belirtiyor. Alzheimer, bunama vakalarının yüzde 60 ila 70’inin nedenidir.

Alzheimer hastalığı için en büyük risk faktörü artan yaştır. Bu, Alzheimer hastalarının çoğunluğunun 65 yaş ve üzerinde olmasıyla belirgindir. Bu, hastalığı tamamen yaşlı bir hastalığı olarak sınıflandırmaz. Çünkü 65 yaş altı olan bu hastalıktan muzdarip olan insan sayısı da hiç az değildir.

En sık rastlanan erken semptom, son olayları hatırlamada güçlüktür veya kısa süreli hafıza kaybı olarak adlandırılır. İleri hastalık belirtileri, konuştukları dilde sorunlar, yönelim bozukluğu, motivasyon kaybı, ruh hali değişimleri, öz bakımını yönetememe ve davranış sorunlarını içerir. ADI, Dünya Alzheimer Günü materyallerini küresel olarak üretmek ve dağıtmak için finansal destek arayacak ve böylece üyelerin kendi ülkelerinde etkinlikleri düzenlemelerini sağlayacaktır. Çoğu zaman, etkilenen insanlar yardım için başkalarına giderek daha fazla bağımlı olacaktır. Vücut fonksiyonları kaybolacak ve sonuçta ölüme yol açacaktır. Alzheimer hastalığı olan kişiler arasında ilerlemenin hızı değişir ve teşhisten sonra ortalama yaşam beklentisi üç ila dokuz yıl olacaktır. Her Eylül, Dünya Alzheimer Ayıdır ve Eylül’ün 21’i de Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanır.

Advertisement

Leave A Reply