Büyük Ak Balıkçıl Kuşu Özellikleri Yaşam Alanı, Balıkçıl Çeşitleri Nelerdir?

0
Advertisement

Büyük Ak Balıkçıl nasıl bir kuştur, nerede yaşar, özellikleri nelerdir? Balıkçıl kuşlarının çeşitleri hakkında bilgi.

Büyük Ak Balıkçıl 

Büyük Ak Balıkçıl, (Latince Egretta alba).

balıkçıl

Kaynak: pixabay.com

Leyleksiler takımının Balıkçılgiller familyasından kuş türü. Kuzey Amerika, Güney Avrupa, Asya ve Afrika’da bataklık, ırmak ve göl kenarlarında yaşar. Bütünüyle beyaz tüylüdür. Tepesinde parlak beyaz, uzun üç tüyden oluşan bir sorguç taşır. Sekiz türü vardır. 100-110 cm boyundadır. Tüyleri değerli bir süs olarak kullanıldığı için çok avlanması nedeniyle bazı bölgelerde soyu tükenmek üzeredir. Bunu önlemek için birçok ülkede yasal korumaya alınmıştır.

Balıkçıl Kuşu

Leylekler takımının balıkçıllar familyasına bağlı bir kuştur. Dünyanın hemen her tarafına dağılmış yüz kadar türü vardır.

Balıkçıl, genel olarak, uzun, ince boyunlu, uzun bacaklı bir kuştur. Gagasının uçları sivri, ön tarafları testere gibi dişlidir. Kanatları uzun ve geniştir. Uçarken, leyleklerin aksine, başını uzatmaz, S şeklinde kıvırır.

Balıkçılların çiftleşme zamanlarında erkeklerin sırtlarında demet şeklinde çok güzel tüyler meydana gelir. Tüy değiştirme zamanında bu tüyler dökülür. Balıkçıllar büyük topluluklar halinde bulunurlar. Hem gündüz, hem de gece kuşlarıdır. Çoğu göç ederler. Dinlenirlerken boyunlarını içeri doğru çekerek hareketsiz kalırlar.

Advertisement

Büyük türleri genel olarak balık, kurbağa ve ufak su kuşlarıyla, küçükleri de böceklerle beslenir. Yuvalarını su kıyılarındaki yüksek ağaçların tepelerine, kamışların aralarına yaparlar. Çoklukla 3 – 6 arasında yumurta yumurtlarlar. Bu yumurtalar beyaz veya mavimtırak yeşildir. Erkeklerin bir tek dişisi vardır. Sadece dişiler kuluçkaya yatarlar. Genel olarak balıkla beslendiklerinden balıkçılık bakımından zararlı hayvanlardır.

ak balıkçıl

Kaynak: pixabay.com

Balıkçıl Çeşitleri

Yurdumuzda en çok rastlanan balıkçıllar şunlardır:

Adi balıkçıl: Aşağı yukarı leylek büyüklüğünde, 1 metre kadar uzunlukta bir kuştur. Vücudunun alt tarafı beyaz, sırtı külrengidir. Başta gözün üst tarafından başlayıp arkaya doğru uzayan siyah tüyler vardır. Sığ ve ormanlık yerlere yakın yerleri tercih ederler. Avrupa, Asya, Afrika, Madagaskar ve Avustralya’ya dağılmışlardır.

Erguvani balıkçıl: Adi balıkçıldan daha küçüktür. Başın ve boynun yanlarıyla omuz tüyleri kırmızımtırak kahverengidir. Afrika’ da, Doğu ve Kuzey Avrupa’da, Batı Asya’da, Hindistan’da bulunur. Akdeniz memleketleriyle Karadeniz ve Hazar Denizi bölgelerinde kuluçkaya yatarlar.

Beyaz balıkçıl: 1 metre kadar yüksekliğindedir. Çok güzel beyaz tüyleri vardır. Gagaları siyahtır. Kuzey-Doğu Avrupa, Orta ve Kuzey Asya, Asya, Afrika, Avustralya ve bilhassa Hazar Denizi civarında yaşar.

Küçük beyaz balıkçıl: Beyaz balıkçıldan daha küçüktür. Çok güzel tüyleri yardır. Beyaz balıkçılın yaşadığı yerlerde yaşar.

Advertisement

Küçük balıkçıl: Baş ve boyun pas sarısı rengindedir, başın üst tarafında siyah çizgiler bulunur. Afrika’da ve Kuzey Avrupa’dan Hazar Denizi’ne kadar uzanan bölgelerde yaşar.

Gece balıkçılı: 60 cm. kadar uzunluğundadır. Kuvvetli ayakları, uc tarafı kıvrık gagası vardır. Başın üstü, omuzlar ve sırt yeşilimtırak siyahtır. Orta ve Kuzey Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’da yaşarlar. Gündüzleri dinlenirler, geceleri avlanırlar.

Balaban kuşu: Basık gövdeli, kalın ve uzun boylu bir balıkçıl cinsidir. Geniş kanatları vardır. Avrupa’da, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşar. Amerika’da da yaşayan türleri vardır.

Öküz balıkçılı: Batı Asya ve Afrika’da yaşayan bir balıkçıl türüdür. Bazen nehir ve göl kenarlarında, bazen de şehirlerin civarında rastlanır. Steplerde çekirge sürüleri zamanı binlercesini bir arada görmek mümkündür. Bilhassa büyük hayvanların sırtlarında, onları rahatsız eden böcekleri yiyerek yaşarlar. Mısır’da otlayan öküzlerin sırtında, Sudan’da da fillerin üzerinde görmek kabildir. Sudan’da sırtında yirmi öküz balıkçılı bulunan bir fil görenler olmuştur.


Leave A Reply