Büyük Friedrich (2. Friedrich) Kimdir?

0
Advertisement

Büyük Friedrich (2. Friedrich) kimdir? Büyük Friedrich (2. Friedrich) hayatı, biyografisi, hükümdarlık dönemi hakkında bilgi.

Büyük Friedrich (2. Friedrich); Ünlü Prusya kralıdır. Prusya’nın ikinci kralı olan I. Friedrich-Wilhelm’in oğludur. Babası tarafından çok sert bir disipline yetiştirilmişti. Öyle ki, genç veliaht, bir ara, saraydan kaçmaya karar vermişti. Bu tasarısını babası haber aldı. Friedrich’i Cüstrin Şatosu’na hapsetti, suç ortağı Katte’yi onun penceresinin önünde idam ettirdi. Friedrich’i de Braunschweig-Bevern prensesi Elisabeth’le evlendirdi. Friedrich 1733’te Avusturya (Almanya) başkomutanı Prens Eugen’in ordusunda ilk savaş stajlarını yaptı, 1734’ten kral oluncaya kadar, Rheinsberg Şatosu’nda, bilim ve sanat adamlarıyla bir arada hayat sürdü.

2-friedrich

Friedrich 1740’da, babasının ölümü üzerine, kral oldu. 28 yaşındaki genç hükümdar, derhal Silezya’yı Avusturya’dan koparmanın çarelerini aramaya başladı. 1742’de Avusturya ordularını dağıttı, Breslau Antlaşması ile, Silezya’yı aldı. Fakat Avusturya’nın en büyük amacı bu ülkeyi geri almaktı, yeniden Prusya ile savaşa başladı.

Friedrich, düşmanı, Friedberg, Spor ve Kesseldort Meydan Savaşlarında yok ettikten sonra, 1746 Dresden Antlaşması ile, Silezya’nın yeniden Prusya’ya bırakılmasını Avusturya’ya kabul ettirdi. 1755’e kadar Prusya’nın olağanüstü, hattâ hayrete değer yükselmesini sağlıyan büyük ıslahat yaptı, orduyu, idare müesseselerini Avrupa’da örnek bir hale getirdi.

Yediyıl Savaşı çıktığı zaman Prusya, İngiltere’nin bağlaşığı bulunuyordu. Fransa, Avusturya, Rusya, Saksonya devletlerine karşı ümitsiz denebilecek bir savaşa girişti. Fakat durumun ümitsizliğini kabul etmeyen II. Friedrich, Avusturya ve Saksonya ordularını perişan ettikten sonra, Rusya’ya dönüp Jaegerndorf Meydan Savaşı’nda Rus ordusunu yok etti, Fransızlar’ı da büyük bozguna uğrattı.

Advertisement

Sonra, yeniden Rus cephesine geçip 1758 Zorndorf Meydan Savaşı’nda Rus ordusunu imha etti. Yalnız, Hohenwirch Meydan Savaşı’nda Avusturya orduları karşısında bozguna uğradı. Friedrich, son gücüyle, 1760’ta Liegnitz’de Avusturya ordusunu yendiyse de Rus orduları karşısında ülkesi açık kalmıştı.

Rusya’da taht değişmesi Prusya’yı kurtardı, Rusya bağlaşıklarını bırakarak savaştan çekildi. 1763 Hubeftsburg Antlaşması, Prusya’nın bütünlüğünü tanıdı. 1772’de Lehistan’ın ilk paylaşılmasına, Rusya ve Avusturya yanında, Prusya da katıldı.

Büyük Friedrich, Prusya’yı, Avrupa’nın ikinci derecede bir devleti halinde teslim almış, daha tahta geçtikten az sonra onu büyük devletler hizasına yükseltmiş, Alman birliğinin başı geçinen Avusturya’nın nüfuzunu son derece azaltmıştır. XVIII. yüzyılın en büyük komutanı olduğunda şüphe bulunmayan II. Friedrich, pek disiplinli küçük ordusu ile Avrupa’nın büyük askeri devletlerini arka arkaya bozguna uğratmıştır.

Devletinin sınırlarını fazla genişletememişse de, kendisinden sonra gelenlere, Almanya’da egemenlik kurmaya pek elverişli güçlü bir devlet bırakmıştır. Şüpheci, fakat gerçekçi bir siyaset dehasına da sahip olan II. Friedrich, Avrupa’da XVIII. yüzyılın “aydın mutlakiyet” rejiminin en iyi örneği sayılmış, ilim ve sanatı olağanüstü korumuştur. Kendisi bestekâr, filozof ve ediptir. Fransızca olarak yazdığı hâtıraları pek önemlidir.


Leave A Reply