Büyük ve Küçük Hans Holbein’ler Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Büyük ve küçük olarak anılan ve baba-oğul olan ve aynı adı taşıyan Hans Holbein’ler ile ilgili olarak genel bilgilerin bulunduğu yazımız.

Hans HOLBEİN (Büyük) (1465- 1524)
Tanınmış bir Alman ressamıdır. Oğlu Hans Holbein, kendisinden daha çok tanınmışsa da baba Hans Holbein’de gerek oğlunu yetiştirmesi bakımından, gerekse eserleri sayesinde bir hayli ün kazanmıştır. Hans Holbein’in eserlerinde eski tarzdan Rönesans’a doğru bir yönelme fark edilir. Kimden ders aldığı, hangi ressamların eserlerinin etkisi altında kaldığı bilinmiyor. Augusburg’da kiliselere malzeme satan bir dükkanın sahibiydi. 1490-1493 yıllarında Almanya’nın güney şehirlerinde bir geziye çıktı. Bu yolcuların etkileri ressamın eserlerinde kuvvetle hissedilir. İtalya’ya gitmediği halde son eserlerinde İtalyan Rönesans sanatının izleri pek belirli olarak görülür.

Hans Holbein (Küçük)

Hans Holbein (Küçük)

Hans HOLBEİN (Küçük) (1497/98 – 1543)

Dini tablolar ve portreleriyle ün kazanmış bir Alman ressamıdır. İlk resim derslerini babası Hans Holbein’den almıştı. Eserlerinde ressam Burgmair’in etkisi kolayca fark edilir. Genç yaşta İsviçre’ye gitti, Basel ressamlar derneğine üye oldu, İsviçre tabiiyetine girdi. 1526’ya kadar Basel’de çeşitli resim ve süsleme işlerinde çalıştı.

Hans Holbein, 1515’de ünlü filozof Erasmus’la tanışmış, ahbap olmuştu. O günden sonra da şahsı ve çalışmaları üzerindeki filozofun etkileri pek büyük oldu. Hans Holbein, onun ısrarı üzerine 1526’da İngiltere’ye gitti, orada iki yıl kaldı. Kral VIII. Henry’nin sarayında çalıştı. Bu arada portre ressamlığına da başlamıştı. İlk olarak Sir Henry More ve ailesinin portrelerini yaptı. Bir ara Basel’e döndü, dört yıl kaldıktan sonra gene İngiltere’ye gitti. Hayatının son on bir yılını orada geçirdi. Devrin tanınmış şahıslarının hepsinin portrelerini yaptı. Öyle ki Holbein’in eserleri, İngiltere’de VIII. Henry devrinin resimli bir panoraması sayılır. Hans Holbein’in kara kalemle çizdiği portreleriyle de tanınmıştır.

Advertisement

Leave A Reply