Büyükayı Takımyıldızı (Ursa  Major) Nedir? Nasıl Gözlemlenir? Özellikleri

0
Advertisement

Büyükayı Takımyıldızı (Ursa  Major) nedir, hangi yıldızlardan oluşur, şekli nasıldır? Büyükayı Takımyıldızının yeri ve özellikleri hakkında bilgi.

Büyük ayı takım yıldızı

Büyükayı Takımyıldızı

Büyükayı Takımyıldızı, Kuzey yarımkürede, kutup yakınlarında bulunan ve Türkiye enleminde batmayan takımyıldızdır. Bu nedenle, her açık gecede görülebilir. Hem bu özelliği hem de birçok parlak yıldızı bünyesinde bulundurması nedeniyle, çok iyi bilinen ve kolayca gökyüzünde bulunan bir takımyıldızdır.

Yıldızları bir ayı biçimi oluşturur. Ayının arka bölümünü ve kuyruğunu oluşturan Dubhe, Merak, Fekda, Megrez, Elyot, Mizar ve Alkaid diye anılan 7 parlak yıldıza Big Diper (Büyük tava-cezve) denir. Gerçekten de bu kesim saplı bir tavayı andırır. Megrez dışında tümü 2. kadirden yıldızlardır. Bunlardan Dubhe ve Merak İşaretçiler (Pointers) diye adlandırılırlar. Çünkü bu iki yıldızı birleştiren doğru, yaklaşık 5 katı kadar uzatıldığında kutup yıldızı bulunur. Bu iki yıldız özellikle denizciler için önemlidir. Ayrıca, ikisi arasındaki uzaklığın yaklaşık olarak 5° kadar olması, gökyüzünde birtakım uzaklıkların yaklaşık değerlerinin bulunmasını sağlar. Mizar ise aynı zamanda gözlenin ilk teleskopik çift yıldızdır.

Büyük Ayı takımyıldızı, gökyüzünün Büyük Kepçe’den çok daha geniş bir alanı kaplar, ancak ayının başını, gövdesini, bacaklarını ve ayaklarını işaretleyen yıldızlar, kuyruğunu ve arka yüzünü işaretleyen yedi yıldız kadar parlak veya görülmesi kolay değildir.

Büyük ayı’yı oluşturan yıldızlar Ursa Major’daki en parlak yedi yıldızdır: Alioth, Dubhe, Merak, Alkaid, Phecda, Megrez ve Mizar.

Advertisement

Ursa Major

BÜYÜK AYI HAKKINDA GERÇEKLER VE YERİ

Büyük Ayı, kuzey yarım kürenin (NQ2) ikinci çeyreğinde yer alır ve bu da + 90 ° ile -30 ° arasındaki enlemlerde görünür olmasını sağlar. En iyi Nisan ayında akşamları görülür.

Büyükayı, kuzey yarımkürede ve güney yarımkürenin bir kısmında görülebilen bir takımyıldızdır. Adı Latince Büyük Ayı anlamına gelir. Dünyadaki birçok farklı insan grubunun yıldızlarının uzun kuyruklu bir ayıya benzediğini için bu şekilde adlandırılmıştır. Dubhe ve Alkaid dışındaki takımyıldızdaki tüm yıldızlar gökyüzünde doğru noktaya doğru hareket ediyorlar. Bu yıldız grubu Ursa  Major Hareketli Grubu olarak bilinir.

Büyükayı takımyıldızı, gece gökyüzünün% 3.102’sini kaplayan en büyük 3. takımyıldızıdır ve kuzey göklerindeki yedi parlak yıldızdan oluşan dikkat çekici bir küme ile kolayca ayırt edilir ve tanıdık “Kepçe” olarak adlandırılır. Ayrıca, yıldızlarından dördü bir tava şekli ve diğer üçü de bir sap oluşturan “Pulluk” veya “Kızartma Tavası” olarak adlandırılır. Bununla birlikte, bu güzel yıldız düzenlemesi, Büyükayı olarak bilinen tüm takımyıldızın yarısından daha azını oluşturur.


Leave A Reply