Büyüme Hormonu Eksikliği Belirtileri

0
Advertisement

Çocuklarda büyüme hormonu eksikliği belirtileri nelerdir, ne kadar önemlidir? Büyüme hormonu eksikliği tedavisi hakkında bilgi.

buyume

Büyüme Hormonu Eksikliği;

İsminden de anlaşılabileceği gibi büyüme hormonu, çocuğun fiziki gelişmesinin normal süresinde olmasını sağlar. Bu yetersiz gelişme, büyüme hormonunu oluşturan beyin bezinin yeterli miktarda hormon üretmemesindendir. Pek ender hallerde bunun nedeni hipofiz bezlerindeki bir urdur. Büyüme hormonu yetersizliği çoğunlukla çocuğunuzun boyunun ve kilosunun kaydedildiği ve yaşına göre büyüme gösterip göstermediği saptanan kontrollerde ortaya çıkar. Çocuğunuz yaşına göre küçük görünüyorsa, kesin bir tanımlama yapabilmek için laboratuvar testleri uygulanır. Bu testler genellikle çocuk hastaneye yatırılarak yapılır. Değişik etkenlere karşı büyüme hormonunun artışını sağlamak için kan tahlilleri yapılır. Bu etkenler sağlıklı çocuklarda hipofiz bezinin büyüme hormonu oluşturmasını ve salgılamasını sağlar.

Muhtemel belirtiler

• Özellikle kısa boy.
• Yavaş büyüme.

Advertisement

Ne yapabilirsiniz?

Büyüme hormonu eksikliğinin tedavisi oldukça inceliği olan bir tedavidir. Sonuçları rahatlıkla kontrol edilir ve genellikle olumlu sonuç verir. Hormon adaleye haftada 2 veya 3 kere zerk edilebilir. Tedavinin ilk yılı en olumlu tepkinin alındığı yıldır. Bu yıl içinde çocuğunuzun büyümesi kronolojik yaşına göre beklenen oranın iki katı olacaktır. Bu tedavi çocuk buluğ çağına varana kadar devam edebilir. Yetersizliğin hipofiz bezlerindeki bir urdan kaynaklandığı ender durumlarda, ur bir ameliyat ya da radyoterapi yoluyla alınabilir.


Leave A Reply