Irène Joliot Curie Kimdir? Nobel Kimya Ödülü Sahibi Fransız Bilim Kadınının Hayatı

0
Advertisement

Irene Joliot-Curie kimdir? Ünlü kimyacı Marie Curie’nin kızı olan ve Nobel Kimya Ödülünü de almayı başarmış Fransız bilim kadınının hayatı ve başarıları.

Irène Joliot-Curie

Kaynak : wikipedia.org

  • Doğum: 12 Eylül 1897, Paris, Fransa.
  • Ölüm: 17 Mart 1956 (58 yaşında) Paris, Fransa’da.
  • Uyruğu: Fransız
  • Alanı: Kimya
  • Ünlü Olma Sebebi : Frederic Joliot-Curie ile ortaklaşa yapay radyoaktivite keşfi
  • Ödülleri: Nobel Kimya Ödülü (1935)

Irène Joliot-Curie, 12 Eylül 1897’de Paris, Fransa’da doğdu. Aynı zamanda ünlü bilim adamları olan Pierre ve Marie Curie‘nin kızıydı. Irène, gençliğinin büyük bölümünde evde eğitim gördü. Curies, çocuklarına bir grup olarak öğretmek için diğer bilim adamlarıyla bir işbirliği kurmuştu. Kooperatifte iki yıl okuduktan sonra Collège Sévigné’ye kaydoldu. Daha sonra bilim fakültesinde okuyan Paris Üniversitesi’ne katıldı. Ancak 1914’te Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla çalışmaları kesintiye uğradı. Daha sonra Radium Enstitüsü’nde savaş zamanı radyoloji laboratuvarlarının geliştirilmesinde annesine katıldı. Savaştan sonra çalışmalarına devam etti ve bilim alanında doktora yaptı. Burada polonyumun alfa ışınları hakkında bir makale sundu,

Kariyer ve sosyal hayat

1924’te Radium enstitüsündeyken, Jean Frédéric Joliot’a radyoloji tekniklerini öğretmekle görevlendirildi. Jean lisede genç bir bilim adamıydı. 1926’da Irène, Jean Frédéric Joliot ile evlendi ve ikisi soyadlarını birleştirdi. Nükleer fizik, doğal ve yapay radyoaktivite ve elementlerin dönüştürülmesi gibi birçok alanda onunla işbirliği yaptı. 1934’te elementlerin dönüştürülmesi konusundaki çalışmalarını ilerlettiler ve 1935’te Nobel Kimya Ödülü için ortak bir ödül aldılar. Otto Hahn Friedrich Wilhelm ve Lise Meitner, atom bombasının yapılmasına yol açan bir reaksiyonlar zinciri geliştirmek için bu yeni keşfi kullandılar.

Daha fazla başarı

Joliot, çok sayıda yabancı akademinin ve birkaç eğitim topluluğunun üyesiydi. Bu nedenle farklı üniversitelerden birkaç fahri doktora aldı. Sorbonne’da Nükleer Fizik Başkanlığı görevini bile üstlendi. 1937’de fen fakültesinde profesör oldu. Curie ayrıca Dünya Barış Konseyi ve Fransız Kadınlar Birliği Ulusal Komitesi üyesiydi. 1938’de nükleer füzyonun keşfine doğru önemli bir adım olan nötronların ağır metaller üzerindeki etkisini araştırdı.

1946’da Radium Enstitüsü’nün direktörlüğüne yükseldi. Joliot ayrıca altı yıl boyunca Atom Enerjisi Komiserliği görevini yürüttü. 1948’de ilk atom yığınının yaratılmasına ve inşasına katıldı. Joliot-Curies, çalışmalarının ordu tarafından nasıl kullanıldığını keşfettiklerinde, Fransız Bilimler Akademisi’ne bunu protesto eden mektuplar yazdılar.

Hastalık ve ölüm

Irène de annesi gibi radyasyona çok maruz kaldı. Lösemiye yakalandı ve 1956’da 58 yaşında öldü. Arkasında iki çocuk bıraktı. Oğlu Pierre biyokimyacı, kızı Helen ise fizikçi oldu.

Advertisement

Leave A Reply