Çikolata Nedir? Çikolata Nasıl Yapılır? Çikolata Hakkında İlginç Bilgiler

0
Advertisement

Çikolata nedir? Çikolata nasıl üretilir, çikolatanın tarihi, çikolatanın içinde ne bulunur, çikolata üretimi hakkında bilgi.

bitter çikolata

Kaynak: pixabay.com

Çikolata; Tropikal gölgelerde yetişen bir kakao ağacının tohumlarından yapılan yiyecek maddesidir. Ünlü tabiat bilgini Linnaeus, bu tropikal kakao ağacına, Latince tanrıların gıdası anlamına gelen theobroma adını vermiştir. Çikolatanın ham maddesi en çok Güney Amerika’nın kuzey bölümünde ve Afrika’da Altın Kıyısı (Ghana)’nda elde edilmektedir

Kakao ağacından ilk olarak eskiden Meksika’da yaşayan Aztekler faydalanmışlar Avrupalılar Amerika’ya ayak basmadan çok önce bu yerliler kakao ağacının tohumlarını bir çeşit içki yapmakta kullanmışlardır. Sonradan bu ülkeyi kuşatarak Aztekler’ e yaptığı savaşları kazanan İspanyol komutanı Hernando Cortes, Aztek İmparatorundan, birçok savaş ganimeti arasından çikolata almış, böylece Avrupalılar’a çikolatayı tanıtmıştır.

Çikolata, Avrupa’da ilk defa, 1840’ta İngiltere’de yapıldı. Kısa bir süre sonra da Amerika Birleşik Devletlerinde geniş ölçüde çikolata yapılmaya başlandı. Sütlü çikolata ilk olarak 1876’da İsviçre’de yapılmıştır.

Çikolata Nasıl Yapılır

Theobroma cinsi kakao ağacından elde edilen tohumların çikolata haline gelmesi şöyle olur: Önce ağacın tohumları uzun bir sırığın ucuna bağlı kıvrık bir bıçakla kesilir Toplanan tohumlar birkaç gün açık havada bırakılarak kurutulur. Sonra kabuklarından ayrılarak kümeler halinde yığılır, bir süre terletmek üzere bekletilir. Kabuğundan yeni çıkarılmış kakao tanelerinin ilkin pek acı bir tadı vardır. Fakat bu bekletme sırasında tanelerde meydana gelen mayalaşma bazı kimyasal değişmeler onları tatlandırır Bu değişiklik sonunda kakao taneleri koyu kahverengi bir renk alır. Sonra taneler kurutulur, ayıklanıp temizlenir, büyüklüklerine göre seçilerek satılacak duruma getirilir.

Kakao

Kakao (Kaynak: pixabay.com)

Fabrikalarda taneler önce büyük kazanlarda kavrulur. Bu, tanelerin daha çok tatlanmasını, kolay ezilmesini sağlar. Sonra kakao taneleri kuvvetli değirmenlerde ezilir, koyu kahverengi bir sıvı haline getirilir. Bu sıvı çeşitli şekilleri olan kalıplara dökülerek soğutulur, böylece çikolata elde edilmiş olur. Sütlü çikolata yapımında kakao sıvısına bir miktar nişasta, süt, şeker katılır.

Advertisement

Çikolata çok kuvvetli ve besili bir gıdadır. Yarım kilo sütlü çikolatada aynı ölçüdeki sığır etinin, bir düzine yumurtanın iki katı kalori vardır. Çikolata, az hacimde çok gıda bulunduğundan, askerler ve yolcular için mükemmel bir besindir.

Çikolata Hakkında İlginç Bilgiler

  1. İlk çikolata, 1842 yılında İngiliz çikolata şirketi Cadbury tarafından yapılmıştır.
  2. Günümüz kakaosunun çoğu, 4.000 yıldan daha uzun bir süre önce Güney ve Orta Amerika’da ortaya çıkmasına rağmen Afrika’da yetiştirilmektedir.
  3. Latince’de kakao ağacı “tanrıların yemeği” anlamına gelen “Theobroma Cacao” olarak bilinir.
  4. 2010 yılında küresel çikolata pazarı yaklaşık 83,2 milyar dolar değerindeydi.
  5. Dünyada geçimini çikolata endüstrisine bağlayan yaklaşık 50 milyon insan var.
  6. Bir kakao ağacının ilk kakao çekirdeğini üretmesi beş yıl sürse de, bir kez ürettiğinde yaklaşık 2.500 çekirdek üretecektir.
  7. Her yıl yaklaşık 3,8 milyon ton kakao çekirdeği yetiştirilmektedir.
  8. 450 gram kadar çikolata için yaklaşık 400 kakao çekirdeği gerektirir.
  9. Paskalyadan önceki hafta 71 çikolataya yaklaşık 500 milyon dolar harcandı. Bu, o haftaki toplam şeker satışlarının %70’ini temsil ediyor.
    çikolata

    Kaynak: pixabay.com

  10. Cadılar Bayramı‘ndan önceki hafta, Paskalya‘dan önceki haftaya veya Sevgililer Günü‘nden önceki haftaya göre daha fazla çikolata satılır. Ekim ayının son haftasında çikolata satışları zirve yapar. (Küresel olarak)
  11. Daniel Peter, sütlü çikolatayı ilk yapan kişidir. 1875 yılında yoğunlaştırılmış sütü çikolata ile karıştırdı ve sütlü çikolata doğdu. Yoğunlaştırılmış süt, arkadaşı Henri Nestlé’den geldi.
  12. Biraz çikolata sizin için iyidir, ancak çok az şekerli bitter çikolata olmalıdır. Bitter çikolatanın beyin fonksiyonlarını ve kan basıncını, ayrıca insülin duyarlılığını ve kolesterol seviyelerini iyileştirdiği gösterilmiştir.
  13. İsviçre her yıl kişi başına en fazla çikolata tüketiyor. Her kişi yılda yaklaşık 22 kilo tüketiyor. İsviçre’yi yaklaşık 9 kilo ile Avustralya ve 8 kiloya yakın ortalama ile İrlanda takip ediyor.
  14. Meksika, Oaxaca’nın bazı bölgelerinde çikolata tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Bronşit tedavisinde ve çocukların arı ve akrep sokmalarından korunmalarında kullanılır.
  15. Çikolatanın erime noktası yaklaşık olarak 32 derecedir. Bu sıcaklıkta eriyen tek yenilebilir maddedir. Bu yüzden dilinize sürdüğünüzde ağzınızda erir.
  16. 2007 yılında Belçika‘nın Antwerp kentinde bir mücevher hırsızı, güvenlik görevlilerine defalarca çikolata vererek güvenini kazandı. Bu dikkat dağınıklığı, 28 milyon dolar değerindeki taşları rahatlıkla çalmasına yol açtı.


Leave A Reply