Damarsız Bitkilerin Genel Özellikleri Yapıları ve Damarsız Bitkilere Örnekler

0
Advertisement

Damarsız bitkiler nelerdir, yapıları nasıldır? Damarsız bitkilerin genel özellikleri nelerdir, örnekleri, hakkında bilgiler.

Tüm bitkilerin kökleri var mı?

yosun

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yukarıdaki resimde dalları kaplayan devasa yosunlar, habitatına hakim gibi görünüyor. Ve belki de öyledir. Damarsız bitkiler olan yosunlar büyümek için köklere ihtiyaç duymazlar, böylece nemli alanları kolayca kapatabilirler. Yosunlar genellikle nemli veya gölgeli yerlerde kümeler veya paspaslar halinde birbirine yakın büyür. Arka bahçenizde büyüyen yosun paspaslarınız bile olabilir.

Damarsız Bitkiler

Damarları olmayan bitkiler briyofitlerdir. Günümüzde damarlı bitkilerin hakimiyetine rağmen, 17.000’den fazla briyofit türü hala hayatta kalmaktadır. Ciğerotları, boynuz otu ve yosunları içerir.

Damarsız Bitkilerin Özellikleri

Briyofitlerin çoğu küçüktür. Sadece vasküler dokulardan yoksun değiller; ayrıca gerçek yaprak, tohum ve çiçeklerden yoksundurlar. Kökler yerine, onları zemine sabitlemek ve su ve mineralleri emmek için saç benzeri rizoidlere sahiptirler (aşağıdaki şekle bakınız). Briyofitler nemli habitatlarda nişleri işgal ederler, ancak damarlı dokudan yoksun oldukları için suyu emmede çok etkili değildirler.

damarsız bitkiler

Kaynak: http://www.plosone.org

Briyofitler ayrıca çoğalmak için neme bağlıdır. Erkek gametofit tarafından üretilen sperm, dişi bir gametofitin ürettiği yumurtaya ulaşmak için bir yağmur suyu veya çiy tabakasından geçmelidir. Küçük, diploid sporofit nesli daha sonra haploid sporlar üretmek için mayozdan geçer. Sporların dağılması için neme de ihtiyacı olabilir.

Damarsız Bitkilerin Evrimi

Damarsız bitkiler gelişen ilk bitkilerdi. Diğer bitkilerle karşılaştırıldığında, küçük boyutları ve damar dokusu, gövdeler, yapraklar veya çiçekler gibi özel yapıların olmaması, bu bitkilerin neden önce evrimleştiğini açıklıyor. Evrilen ilk damarsız bitkiler ciğerotlarıydı. Boynuz otları bir süre sonra gelişti ve yosunlar görünüşe göre en son evrildi. Tüm briyofitler arasında yosunlar en çok damarlı bitkilere benzer. Muhtemelen, en son ortak atayı damarlı bitkilerle paylaşıyorlar.

Advertisement

Damarsız Bitkilerin Çeşitliliği

damarsız bitkiler

Kaynak: http://www.flickr.com

Ciğerotları, yapraklardan ziyade yaprak benzeri, loblu veya kurdeleye benzer fotosentetik dokulara sahip küçük, damarsız bitkilerdir. Rizoitleri çok incedir, sapları yoktur ve genellikle 10 santimetreden (4 inç) daha kısa boyludurlar. Genellikle zemini kaplayan koloniler halinde büyürler.

Boynuz otları, boyut olarak ciğerotlarına benzer, küçük, damar dışı bitkilerdir. Ayrıca çok ince rizoitlere sahiptirler ve sapları yoktur. Sporofitleri küçük boynuzlar gibi uzun ve sivri uçludur. Bitkinin gametofitlerinin birkaç santimetre yukarısına yükselirler.

Yosunlar, daha iri, çok hücreli rizoidlere sahip, daha çok köklere benzeyen, damar dışı daha büyük bitkilerdir. Ayrıca, merkezi sap benzeri bir yapıyı çevreleyen yapraklara benzer küçük, fotosentetik yapılara sahiptirler. Yosunlar yoğun kümeler halinde büyür ve bu da nemi tutmalarına yardımcı olur.


Leave A Reply