E Harfiyle Başlayan Ülkeler ve Başkentleri, Ülke İsimleri ve Başkentler

0
Advertisement

Dünyadaki baş harfi E olan, E harfi ile başlayan ülkeler hangileridir? E Harfiyle Başlayan Ülkeler ve başkentlerinin listesi.

e ulkeler

Kaynak: pixabay.com

ÜLKE ADI BAŞKENTİ
 Ekvator Ginesi Malabo
 El Salvador San Salvador
 Endonezya Cakarta
 Eritre Asmara
 Ermenistan Erivan
 Estonya Tallinn
 Etiyopya Addis Ababa

Yukarıdaki tablo isim şehir hayvan oyunu için elverişli olacağı gibi, coğrafya bilgisini geliştirmek isteyenler için de faydalı olacaktır.

Asmara

Asmara; Eritre’nin başkentidir. Ülkenin ortadoğu kesiminde, 2.325 m yükseklikte yer alır. Kent belediyesi Eritre demiryolu üzerindedir. Önemli bir kavşak olan Asmara’nın 4 km güneydoğusunda, 1962’de yapılan uluslararası bir havalimanı ile 64 km kuzeydoğusunda, Kızıldeniz kıyısında, Mitsiva limanı bulunur.

Eskiden bir Tigre köyü olan Asmara, 1900’de İtalyan sömürgesi Eritre’nin merkezi oldu ve 1934’e değin küçük bir yerleşme olarak kaldı. 1935’te, İtalyanların Etiyopya’yı işgali sırasında ana üs olarak kullanıldı. Sonraları hızla gelişerek İtalyan Doğu Afrikası’nın en önemli kenti oldu. 1941’den Eritre’nin Etiyopya ile birleştiği 1952’ye değin İngiliz yönetiminde kaldı. ABD telekomünikasyon üssü Kagnew, 1942-77 arasında burada etkinlik gösterdi. Eritre’nin Mayıs 1993’te bağımsızlığını kazanması üzerine ülkenin başkenti oldu.

İyi bir yerleşim planı olan kentin merkezi palmiye ağaçlarıyla süslü ana caddedir. Katolik Katedrali (1922) ile Büyük Cami de (1937) bu cadde üzerindedir. Öteki önemli yapılar, eski saray, Meryem Ana Kilisesi (eski Etiyopya’daki en önemli Ortodoks kilisesi), eski yasama meclisi ve belediye binalarıdır. 1967’de bugünkü statüsünü kazanan Asmara Üniversitesi, 1958’de kurulmuştur. Kentte ayrıca halk kütüphanesi ve birçok orta dereceli okul ile ruh sağlığı ve göz tedavi merkezleri bulunur. Asmara’nın başlıca ürünleri dokuma, ayakkabı ve alkolsüz içkilerdir. Kent, ayrıca yoğun bir tarım pazarı ve sepicilik merkezidir. Nüfusun yaklaşık yansı Müslüman, yarısı Hıristiyandır.


Cakarta

Cakarta; Endonezya’nın başkentidir. Cava Adası’ nın kuzeybatı kıyısında, Cakarta Körfezi’nde Liwung Irmağı ağzında kuruludur. Ülkenin en büyük kenti ve limanıdır. Limanından kauçuk, çay, kinin gibi maddelerin dışsatımı yapılır. Metalürji (demir dökümevleri, otomobil montajı) ve tekstil fabrikalarının yanı sıra kereste ve deri işletmeciliği kentteki endüstri etkinliklerinin başında gelir. Çağdaş Tanjung Priok Limanı’ nın yanı sıra Kemayoran Havaalanı iç ulaşıma, kentin güneydoğusunda yeni kurulan Halim Havaalanı ise dış ulaşıma ayrılmıştır.

Advertisement

Kuzeydeki eski kentle güneydeki Kebayoran Baru adlı çağdaş dış mahalleden oluşur. Hollanda örneğine göre kurulmuş olup içinden kanallar geçen eski kentte Cavalıların, Çinlilerin ve Arapların oturduğu mahalleler yer alır. Bataklık kıyıdan içerilere doğru büyümüş olan kentin güneyinde bahçeli evler ve köşklerle çağdaş dış mahalle kurulmuştur. Kent merkezindeki 1 km2′ lik Medan Merdeka (Özgürlük Alanı) çevresinde yönetim yapıları, bankaların, ticaret ve ulaşım şirketlerinin merkezleri yer alır. Kentte, başta Endonezya Üniversitesi (1950) olmak üzere birçok yüksek okul vardır.

Tarih: Hollandalılar 1619’da Cavalıların yerleşim yeri Cakarta yakınlarında Batavia Kalesi’ni kurdular. Hollanda Doğu Hindistan Şirketi’nin genel merkezi olan Batavia 17. yüzyılda büyük bir ticaret kenti, durumuna gelerek yakın çevresindeki sultanlıkları ve prenslikleri denetlemeye başladı. 1699’daki büyük depremden zarar gören kent, 18. yüzyılda Hollandalılara karşı ayaklanmaların başlamasıyla gerilediyse de 19. yüzyılda çiftlik tarımının yaygınlaşmasıyla yeniden gelişti 1811-1814 arasında Cava’daki İngiliz yönetiminin merkezi oldu.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonrasında Hollandalılara karşı gelişen ulusçu hareketin kalesi olan kent, bağımsızlığına kavuşan Endonezya’nın başkenti yapılınca yeniden eski adı Cakarta’yı aldı (1949).


Leave A Reply