Çamaşıra Kola Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Çamaşırlara kolalama işlemi nasıl yapılır, faydası nedir? Çamaşırların kolalanmasında dikkat edilecekler ve bilinmesi gerekenler.

Çamaşıra Kola Nasıl Yapılır?

Çamaşırların Kolalanması :

Kullanılan çeşitli eşyalar, daha parlak, daha beyaz görünmeleri ve düzgün biçimde durmaları için kolaya batırıldıktan sonra ütülenir. Kola yapmanın faydaları pek çok olmakla beraber belli başlıları şunlardır:

– Kolalı eşya, dolapta az yer kaplar,

– Kolalı eşya göze hoş görünür,

– Kolalı eşya geç kirlenir.

Advertisement

Bu üç önemli faktör, eşyanın ömrünü de uzatacağından ekonomiktir.

Kola Çeşitleri :

Halk arasında en çok bilineni pirinç kolasıdır. Pirincin nişastasından elde edilir. Beyaz ve parlaktır. Pirinç kolası, beyaz pamuklu eşyalara daha çok yatak takımları ve sofra takımlarına beyaz dantel örtülere uygulanır. Kumaşın, dökük ve yumuşak olması arzu edilirse, pişmiş olanı tercih edilir.

Pirinç kolasından başka kolalar da vardır. Bunlar :

– Gom – arabik,

– Yumurta akı,

– Polimol plastik kola.

Advertisement

Kolaların yapılışları ve özellikleri

Soğuk su ile yapılan pirinç kolası; yatak takımları, masa örtüleri ve peçetelerde kullanılır.

Uygulamalar :

4 çorba kaşığı soğuk su içinde 2 çorba kaşığı kola iyice eritilir, üzerine yarım litre su ilave edilip tekrar karıştırılır. Temiz bir tülbentten süzülür. Bu karışım bir süre dinlendirilir. Hazırlanmış olan bu kola karışımı istenilen miktar kullanarak uygulanır. Kolanın yeter miktar olup olmadığını kolalanacak eşyanın bir ucunu kolaya batırıp ütülendikten sonra anlamak mümkündür. Sert olmuşsa su, yumuşak ise kola ilavesi yapılır.

Kolanın sertliğini ayarladıktan sonra çamaşır kuru iken kolalı suya batırılmak, her tarafı aynı nemlilikte sıkılmalıdır. Biraz havalandıktan soma, sıcak ütü ile ütülenip katlanmalıdır.

Kaynar su ile yapılan kola; iş gömlekleri, sofra örtüleri, yumuşak yakalar, dökük durmasını arzu ettiğimiz eşyalarda kullanılır.

Yapılışı : Bir çorba kaşığı kola 4 çorba kaşığı suda eritilir. Hafif ateş üzerinde sıcak su ilave edilerek şeffaflaşıncaya kadar kuvvetle karıştırılır, bu şekilde hazırlanan pişmiş kola, çeşitli oranlarda sulandırılarak kullanılır.

Gom – arabik; bu kola, çeşitli meyve ve ağaçların ilkbaharda salgıladıkları sıvının kabuk çatlaklarından yüzeye çıkıp sertleşmesinden meydana gelmiştir. Ağaçlardan toplanarak, kola olarak kullanıldığı gibi, zamk olarak da kullanılır. Gom – arabik hafif bej renkte olduğu için beyaz çamaşırlarda kullanılmaz. Daha çok bej, krem renginde “vual” ipekli gibi nazik ve ince kumaşlara uygulanır.

Yapılışı : 60 gr. kola (tahminen bir çorba kaşığı) 1/2 litre sıcak suda eritilir. Tülbentten süzülür. Bir ölçü gom – arabik solisyonu bir ölçek su ile karıştırılarak çamaşırın son suyuna dökülür.

Yumurta akı kolası; halk arasında dantel, iğne oyası ve çeşitli oyalara çok kullanılır. Daha çok ütülenmeyecek eşyalar kolaya batırılıp el ile şekil verilerek kurutulur.

Polipol plastik kola; bugün piyasada sıvı halde özel şişelerde bol miktarda bulunmaktadır. Diğer bütün kolaların uygulandığı her türlü eşyaya uygulandığı gibi tül perdelerde, terilen kumaşlarda, renkli eşyalarda başarıyla kullanılır. Kullanılma kolaylığı sebebiyle tercih edilmelidir. Ayrıca diğer kolalar gibi bir defa dayanmayıp, birkaç yıkanmaya dayanmaktadır. Yani polimol plastik kola ile kolalanan çamaşır her yıkanmada kolalanmamalı bu kola 2 defa yıkanıp bir defa uygulanmalıdır.

Yapılışı: Bir kap içine yeter miktar su konur (soğuk su) kapak ile içine tarifinde yazıldığı miktar konup karıştırılır. Kuru halde çamaşır batırılıp, nemlenince ütülenir.

Advertisement


Leave A Reply