Çambaşı Yaylası Nerededir? Çambaşı Yaylasına Nasıl Gidilir ve Olanaklar Nelerdir?

0
Advertisement

Çambaşı Yaylası nerededir? Ordu, Kabadüz Çambaşı Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

Çambaşı Yaylası

Çambaşı Yaylası

ÇAMBAŞI YAYLASI

Canik ve Doğu Karadeniz Dağlarının coğrafyasını belirlediği Ordu ili, derin vadi koridorlarıyla bölünen engebeli bir arazi yapısına sahip. Deniz kıyısından güneye doğru yükselen bu dağlar, batı kesimde alçak tepeler oluştururken doğuya doğru ulu zirvelere dönüşür. Giresun sınırına yakın noktalara toplanan bu yükseltileri Gönderiç Tepesi (2 bin 736), Aşıt Tepesi (2 bin 569), Yağlıtepe (2 bin 434), Çakıl Tepesi (2 bin 428), Kızkapan Tepesi (2 bin 364 ve Eriçok Tepesi (2 bin 298) olarak sıralayabiliriz. İşte bu dağlar üzerinde Doğa Karadeniz yaylalarının en batı ucundaki örnekleri görülür.

Kıyı kesiminin yaz aylarındaki nemli ve sıcak ortamından kaçmak için kullanılan bu yaylalar, genel olarak yüksek bölgelere konumlanır. Akkuş ilçesi Argan, Aybastı ilçesi Perşembe, Mesudiye ilçesi Keyfalan, Çukuralan, Kıyıyurt, Yaylacık, Zile (Beyağaç) ve Kızılağaç, Kumru ilçesi Düzoba ve Ericek, Kabadüz ilçesi Çambaşı ve Turnalık yaylaları bu oksijen deposu alanların öne çıkanları arasındadır. Kabadüz ilçesindeki Karaaslan ile Mesudiye sınırlarındaki Zile ve Köşe obaları geleneksel yayla anlayışına uygun ahşap dokusunu koruyan mekânlar.

Kuşkusuz Ordu’nun en ünlü yaylası, Kabadüz ilçe sınırları içerisinde yer alan Çambaşı Yaylası. İl merkezine 52, Kabadüze ise 21 kilometre uzaklıktaki yayla, aslında geleneksel dokusunu görece kaybetmiştir. Ancak tüm bölgenin en büyük yaylası olması, haftalık geleneksel büyük pazarı ve etrafındaki pek çok obasıyla dikkat çekmektedir. Yaklaşık 1250 metrelik bir irtifaya konumlanan yaylada bakkal, kasap, lokanta, otel ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler bulunmaktadır.

Çambaşı Yaylası girişinde bir gölet bulunur. Göletten çıkan sular, Ordu’nun en güzel vadilerinden biri olan Turnasuyu’nu oluşturur. Kabadüz ilçesinden geliş yolunda Eminem Pınarı mesire yeri ve Çoban Bağırtan piknik alanında oksijen depolayabilirsiniz. Her yıl Vosvos Şenliklerinin yapıldığı Turnalık Obası, Çambaşı Yaylasına sadece dört kilometre uzaklıktadır. Karaaslan ve Gerce obaları, eski ahşap evleriyle ilgi çekicidir.

Ayrıca Çambaşı – Turnalık arasında, kış aylarında kayakseverlere hizmet eden bir kayak merkezi var. Bölgeye gelenler yaylaya üç kilometre uzaklıktaki Çambaşı çarşısına uğrayıp közde patates, kuzine ekmeği ve lahana çorbası lezzetlerini mutlaka tatmalı.

Advertisement

Leave A Reply