Camille Saint Saëns Kimdir? Ünlü Fransız Bestecisinin Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Ünlü Fransız bestecisi Camille Saint-Saëns hayatı ve bestelediği eserleri ile ilgili bilgiler. Camille Saint-Saëns kimdir?

Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns (9 Ekim 1835, Paris, Fransa – 16 Aralık 1921, Cezayir, Cezayir). Ünlü bir Fransız bestecisidir. Paris’te, Normandiyalı sanatçı bir ailenin çocuğu olarak doğdu, Cezayir’de 86 yaşında öldü. Annesi ressam olan Saint-Saens, küçük yaşta piyano çalmakta büyük bir başarı gösterdi. İlk konserini 6 yaşında verdi. 18 yaşında ilk senfonisini yazdı. Bu arada Paris Konservatuvarı’nda, Halevy ile Gounod’dan kompozisyon dersleri aldı. Çağının bestecilerini bu öğrenimi sırasında tanıdı. Bunların arasında, o sırada gençlerin öncüsü olan Liszt, onun üzerinde büyük etki yarattı.

Saint-Saens yalnız müzikle yetinmedi; edebiyata, felsefeye, çeşitli bilimlere, özellikle astronomiye de merak sarmıştı, güzel de resim yapardı. Çağının en iyi sulu boya resim yapanlarından biri olarak da tanınmıştır.

1870’te Fransa’nın savaştaki yenilgisi, bütün besteciler üzerinde olduğu gibi, Saint-Saens’ın hayatında da değişiklik yaptı. O tarihe kadar, yalnız senfonik müzikle piyano eserleri veren genç besteci, ondan sonra sahne eserleri de bestelemeye başladı, yeni kurulan Millî Müzik Kurumu’nun öncülerinden oldu. Liszt’in teşebbüsü ile Weimar’da ilk defa sahneye konan «Samson’la Dalila» operası Saint-Saens’a büyük bir ün sağladı.

Camille Saint-Saens, kişiliği çok belirli olan, üslûp sahibi bir sanatçıdır. Başlıca eserleri şunlardır: «Samson’la Dalila» operası, 3 senfoni, 5 piyano konçertosu, 3 keman konçertosu, «İskeletler Dansı», «Afrika», «Omphale’ın Çıkrığı», «Cezayir Süiti», «Hayvanlar Karnavalı» gibi orkestra eserleri şunlardır: «Samson’la Dalila» operası, 3 senfoni, 5 piyano konçertosu, 3 keman konçertosu, «İskeletler Dansı», «Afrika», «Omphale’ın Çıkrığı», «Cezayir Süiti», «Hayvanlar Karnavalı» gibi orkestra eserleri.

Advertisement

Kaynak – 2


Camille SAİNT – SAENS; 9 Ekim 1835, Paris — 16 Aralık 1921, Cezayir

Fransız bestecisidir. Paris Konservatuarında Benoit ve Halévy’nin öğrencisi. 1852’de Roma Ödülü’ne aday olmuş, başarı kazanamamış, aynı yıl «Ode a Sainte-Cécile» adlı eseri bir başka ödül kazanmıştır. 1857 yılında Madeleine Kilisesi’ne orgçu atanmış, 1861 yılında Niedermayer Okulu’nda piyano öğretmeni olmuş, 1871’de «Société Nationale de Musique – Ulusal Müzik Derneği» kuruluşunda emeği geçmiştir. 1868’de Légion d’Honeur nişanı almış, 1881’de İnstitut’ye üye olmuştur. Bütün ortam ve biçimlerde pek çok yapıt vermiştir. Müziği, temiz işçiliği, berraklık ve arıklığıyla övgü kazanmış, yüzeyde kalması yönünden de yerilmiştir.

Başlıca yapıtları: «Samson et Dalila» adlı opera, viyolonsel için 2, keman için 3 ve piyano için 5 konçerto, 3 senfoni, «Phaeton», «Danse Macabre», «Le Rouet d’Omphale» adlı senfonik şiirler, keman ve orkestra için «Introduction et Rondo Capricioso», iki piyano ve oda müziği topluluğu İçin «Le Carnaval des Animaux – Hayvanlar Karnavalı» ve oda müziği eserleri.

Camille Saint-Saëns

Kaynak – 3

Camille Saint-Saëns; Fransız bestecisidir (Paris 1835 – Cezayir 1921). Paris Konservatuvarı’nda öğrenim gördü. Besteciliğinin yanı sıra piyanist, orgçu, orkestra yöneticisi, piyano ve kilise müziği öğretmeni olarak çalıştı. Yaşadığı dönemde Fransız bestecilerinin en önemlilerinden biriydi; 1868’de Légion d’Honneur nişanı aldı. Liszt ve Wagner’den de etkilenmesine karşın klasikçi anlayışta bir besteciydi.

Müziği temiz işçiliği, berraklık ve aralığıyla övgü kazandıysa da, kimi kez yüzeysel olduğu savıyla eleştirildi. Bestelediği oda, kilise ve piyano müziği eserlerinden, senfoniler, senfonik şiirler, orkestra süitleri, operalar ve konçertolardan bazıları günümüze kadar dinleyici ilgisini korudu: Le Rouet d’Omphale (Omphale’nin Çıkrığı) 1861 ve Dans Macabre (İsketlerin Dansı), 1875 adlı senfonik şiirleri, 2. ve 5. piyano konçertoları, Do minör 3. Senfoni (1886), 3. Keman Konçertosu (1880), keman için Rondo cappriccioso ve Havanaise, Viyolonsel Konçertosu (1873); yaylılar dörtlüsü, iki piyano, flüt, klarnet, akordiyon ve ksilofon için Le Carnaval des Animaux (Hayvanlaı Karnavalı) 1886, Samson ve Dalila (1877) operası.

Advertisement


Leave A Reply