Çapanzade Agah Efendi Kimdir?

0
Advertisement

İlk Türk Gazeteci Çapanzade Agah Efendi hayatı, biyografisi. Agah Efendi Kimdir, hakkında bilgi.

AGAH EFENDİ, Çapanzade ( 1832-1885)

İlk Türk gazetecisi, fikir adamımızdır. Agah Efendi İstanbul’da doğdu. Tıbbiye Mektebindeki tahsili sırasında Fransızca öğrendi. Sonradan tıp tahsilini bırakarak Babıali Tercüme Odasına girdi. Yurt içinde ve dışında önemli memurluklarda bulundu.

Agah Efendi 1860 yılında «Tercüman-ı Ahval» gazetesini yayımlamaya başladı. Daha önce memleketimizde Türkçe iki gazete çıkmıştı. Biri resmi «Takvim-i Vekayi», diğeri de Churchill adlı bir İngilizin çıkardığı «Ceridemi’Havadis» idi. Böylece, Agah Efendi ilk Türk gazetecisi olmak şerefini kazanıyordu. Gazetenin başlıca yazarlığını Şinasi yapıyordu. Onun ayrılmasından sonra da «Tercüman-ı Ahval» zaman zaman kapanmakla beraber, yayımlanmaya altı yıl devam etti.

Agah Efendi bir yandan gazetesini çıkarırken, bir yandan da memurluklarda bulundu. 1861 de, Posta Nazırı iken ilk Türk posta pulunu bastırdı ve böylece memleketimizde posta pulu kullanılmaya başlandı. 1867 yılına kadar memur olarak çalışan Agah Efendi o zaman Avrupaya kaçan Ziya Paşa’nın arkadaşı olduğundan, Ali Paşa’nın etkisiyle, 1867 de Avrupaya kaçtı. Dört yıl Fransa, İngiltere ve Belçika’da yaşadıktan sonra, Fuat ve Ali Paşaların ölümü üzerine, İstanbul’a geldi. Önce izmir Mutasarrıflığına, sonra da Şurayı Devlet üyeliğine tayin edildi. II. Abdülhamit hürriyet taraftarlarını çeşitli sebeplerle sürmeye başlayınca Agah Efendi de önce; Bursa’ya, sonra Ankara’ya sürüldü. Ankara’da altı yıl sürgün kaldıktan sonra affedilerek 1882 de Rodos Mutasarrıflığına gönderildi. Kısa bir zaman sonra Midilli’ye tayin edilen Agah Efendi’nin son vazifesi ( 1883) Atina Elçiliğidir. 1885 te Atina’da öldü, cenazesi İstanbul’a getirilerek Sultan Mahmut Türbesinin bahçesine gömüldü.

Advertisement

Leave A Reply