Çarşambadır Çarşamba Ne Demektir? Deyimin Anlamı ve Hikayesi

0
Advertisement

Çarşambadır Çarşamba ne demektir, ne anlama gelir? Çarşambadır Çarşamba deyiminin açıklaması ve hikayesi nasıldır? Hakkında bilgi.

Çarşambadır Çarşamba Anlamı;

Bu deyim, “Karşına herhangi bir şey çıktığında, itiraz etme, çoğunluğun sesini dinle, belki başka bir hikmet bulursun” manasında kullanılır.

Çarşambadır Çarşamba
Deyimin Hikayesi;

Annesi kambur oğluna evde un bitti, git şu buğdayları değirmende öğüt der. Kambur oğlan, sırtına Çuvalı vurup, değirmene gider. Sıra Çok, akşama kadar bekler, sıra ona gelmez. Sabah ilk sıraya almak için gece değirmende kalır. Gece davul zurna sesleri duyarak uyanır. O sesleri anlamaya çalışırken, sesin sahipleri, “Oooo bir insanoğlu, Çağıralım oda bize eşlik” etsin derler. Cin taifesi düğün yapmaktadır, herkes halaylar çekiyor, “bu gün Çarşambadır çarşamba” diye naralar atıyor. Bizim kambur da halayda başlıyor bağırmaya, “bu gün çarşambadır çarşamba”. Arada bir, bu gün çarşamba değil ama söylesem mi diyor sonra da vazgeçerek onlara uyum sağlıyor.

“Bu gün çarşambadır çarşamba” diyerek sabaha kadar eğlenirler. Sabah düğünün sahibi “bu insanoğlu bize ne güzel uyum sağladı ona bir hayrımız dokunsun, söyleyin ona ne verelim” diye arkadaşlarına sorar. Birisi “kamburunu alalım” der. Bu fikir hoşlarına gider, kamburunu alırlar. Sabah bizim kambur sırtından kamburu alınmış dimdik evine doğru yola çıkar.

Dönüş yolunda köyün diğer kamburuna rastlar. Diğer kambur, “nasıl oldu bu ne yaptın” diye sorar. O da değirmende yaşadıklarını anlatınca, diğer kambur hemen o gece değirmene gider. Yine şenlik kurulmuş, bizimkini görünce “Ooo bu insanoğlu bize eşlik etsin” diye hemen çağırırlar. Yine halay çekilir, “bu gün çarşambadır, çarşamba” diye oynarlar. Bizimki yanındakine dönüp “bu gün çarşamba değil” desede, kimse umursamaz, “sus sen karışma bu gün çarşambadır çarşamba” diyerek şenliğe devam ederler. Bu sefer diğer yanına döner, “Heyt hemşerim bu gün çarşamba değil” diye bağırır. Cinler bu söze sinirlenirler, halka bozulur eğlence biter. Düğün sahibi “bu bizim neşemizi bozdu buna ceza verelim” der. İçlerinden birisi de “dün aldığımız kamburu buna yükleyelim” der. Bu fikri herkes kabul eder, diğer kamburu da kamburunun üstüne yüklerler.

Kambur, ikinci kamburuyla üzüntülü bir şekilde, kamburundan kurtulmuş köylünün yanına gelir. Kamburu kamburu üstünde; “ben anlamadım, ne olduğunu, çarşambadır çarşamba diye halay çekiyorduk, bende bu gün çarşamba değildir” diye bağırdım sağa sola sonra beni böyle yaptılar.

Advertisement

Kambursuz köylü şaşkın “sana ne onların gününden, çarşambaysa çarşamba deseydin”, der.


Leave A Reply