Çekoslovakya Müzik Sanatı Hakkında Bilgi, Sanatçılar ve Eserler

0
Advertisement

Çekoslovakya Müzik Sanatı nedir, özellikleri nelerdir, hakkında bilgiler ve Çekoslovakya Müzik Sanatı eserleri, dönemleri ve özellikleri

Çekoslovakya Müzik Sanatı

Çekoslovakya Müzik Sanatı Hakkında Bilgi

Bohemya, müzik tarihi açısından önemlidir. 15. yüzyıl başında John Huss’un (Jan Hus) önderlik ettiği dinsel reform, kilise müziğini etkiledi; ilahilere yeni bir çığır açtı. 1616’da Prag’da Collegium Musicum (Müzik Okulu) açıldı. 18. yüzyıl sonlarına doğru Prag’da bir İtalyan opera kurumu ve ulusal bir tiyatro kuruldu.

1787′ de Don Gioanni operası ilk kez burada sahnelendi. Johann Stamitz (1717-1757), Jan Ladislav Dussek (1760-1812) ve J. W. Tomaschek (1774-1850) 18. ve 19. yüzyılın önemli bestecilerindendir. 19. yüzyılda Bedrich Smetana (1824-1884) 1886’da bestelediği Satılmış Nişanlı operasıyla Bohemya yaşamından kesitler verdi; operanın çok tutulması üzerine Baba Yurdum adı altında altı senfonik şiir daha besteledi. Antonin Dvorak (1841-1904) Avrupa’da ilk kez piyanoforte ikilisi için bestelediği Slav Dansları ile tanındı.

Çekoslovakya’da müziğe verilen önem, Prag Baharı (Prazske Jaro) adıyla anılan Uluslararası Müzik Festivali ile belirginleşir. 12 Mayıs-4 Haziran arasında düzenlenen geleneksel şenlik sırasında, kentin dört bir yanında müzik çalınır. St. Maurice Kilisesi’ nde düzenlenen Uluslararası Org Festivali de önemli müzik şenliklerinden biri olup orgçular kendi ülkelerinden bir bestecinin eserini yorumlar ve şenlik boyunca kilisenin 1740-1745 arasında yapılmış olan orgundan yararlanılır.

Bratislava Müzik Festivali ise, klasik müzik çerçevesinde önemli bir şenliktir. Ayrıca, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen caz severlerin her yıl buluştukları Kmochur Kolin Festivali ile çeşitli pop müziği ve halk şarkıları festivalleri ülkenin müzik etkinliklerine katkıda bulunur. Ulusal marşlar ve polkalar dışında,Çekoslovakya’da halk şarkıları da önemli bir yer tutar. Dünyaca ünlü çigan müziğinin yaratıcısı Karel Vacek’tir.

Advertisement

Leave A Reply