Cemil Cem Kimdir? Ünlü Türk Karikatürcünün Hayatı Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Cemil Cem kimdir? Ünlü Türk karikatüristin hayatı, biyografisi ve çalışmaları. Cemil Cem’in karikatürleri, dergileri, hakkında bilgi.

CEMİL CEM (1888-1950), değerli Türk karikatür üstadıdır. Dr. Cemal Paşa’nın oğludur. Mekteb-i Sultani’de (Galatasaray Lisesi) okudu. Küçük yaşta resme heves etti. İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra “Kalem” dergisini çıkardı. “Kalem” ülkemizde batılı mizah ve zevkiyle ilk çıkan karikatür ve mizah dergisi oldu. Ancak dönemin ileri gelenleri ciddi bir tenkide dayanamayan kimselerdi. Bundan dolayı dergi uzun ömürlü olmadı.

Cemil Cem bunun üzerine “Cem” dergisini kurdu. Türkçe ve Fransızca yayımlanan, ayrıca her karikatürün resim altı bu iki dilde yazılan bir dergiydi. 10 Aralık 1919’da yayınlanan ilk sayısındaki önsözünde Cem şöyle diyordu:
“Karikatür hiçbir zaman fena düşünmez, daima tuhaf düşünür. Edebi bir nükteyi, hünerli bir çizgiyi ihtiva etmeyen bir resim, karikatür değil maskaralıktır.”

Cem, dergisine karikatürlerden başka, takma adlarla yazılar da yazdı. Refik Halit de bu dergide “Kirpi-i Natüvan” (Halsiz Kirpi) takma adıyla yazılar yazıyordu. Yapılan bütün baskılara rağmen, bu dergi Birinci Dünya Savaşı’na kadar çıkmaya devam etti. Bu arada Sanayi-i Nefise Mektebi Alisi (Güzel Sanatlar Akademisi) müdürlüğünde bulundu, kısa bir müddet de şehir meclisi üyesi oldu.

Cemil Bey, hayatını ticaretle kazanıyordu. Birinci Dünya Savaşı’nda sonra bir müddet Avrupa’da yaşadı. Cumhuriyetin ilanından sonra aynı dergiyi kısa bir süre için yeniden çıkardı. 1950 yılında İstanbul’da öldü.

Cem karikatürlerine konu olarak çoğu zaman siyasi olayları, memleket meselelerini seçerdi. Bunun için dergisini memleketin siyasi mücadele sıralarında yayımlamıştır.

Advertisement

Kaynak – 2

Cemil Cem Karikatürü

Cemil Cem Karikatürü

Cemil Cem, karikatürcü (İstanbul 1882 – ay. y. 1950).

Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde yaptı, karikatürde kendini yetiştirdi. Türk nüktesini Batı sanatı anlayışıyla, usta çizgileriyle dile getirdi, karikatürlerini konuya uygun etkili alt yazılarla güçlendirdi. 1910’da Refik Halit Karay ve Ali Bey ile birlikte Kalem dergisini çıkardı. Bu dergi kapatıldıktan sonra Cem dergisini yayımlamaya başladı.

Mütareke yıllarını Avrupa’da geçirdi, Cumhuriyet’in ilanından sonra yurda döndü. Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) Müdürlüğü, daha sonra Şehir Meclisi üyeliği yaptı. Cumhuriyet döneminde 1927’de Cem dergisini yeniden yayımlamaya başladı. Özellikle “Yavuz Meselesi” ve güncel dedikoduları konu alan karikatürlerinden başka devrimleri değerlendiren karikatürlerini de bu dergide yayımladı.


Leave A Reply