Çenab Irmağı Nerededir? Coğrafi Özellikleri ve Tarihi Önemi

0
Advertisement

Güney Asya’da bulunan Çenab Irmağı hakkında bilgiler. Çenab nehri nereden doğar hangi bölgelerden geçer. Coğrafi özellikleri ile tarihi önemi hakkında bilgiler.

Çenab Nehri

Kaynak : wikipedia.org

Çenab Irmağı, Güney Asya da ırmak. Uzunluğu 1.165 km. Pencap Bölgesi’nin başlıca ırmaklarından biridir. Himalayalar’da Keşmir’den doğar. Pencap Ovası’nı geçerek Pakistan’a girer. Burada Jelum ve Ravi kollarını alır, güneybatı yönünde 1.085 km aktıktan sonra, Satleç Irmağı ile birleşerek İndus’a dökülür. Aşağı ve Yukarı Çenab kanalları genişbir alanı akaçladığından (1 milyon hektar), Pencap Bölgesi açısından büyük önem taşır.

Chenab Nehri, kuzeybatı Hindistan ve kuzeydoğu Pakistan’daki Pencap’tan akan beş nehirden biri olan Hindistan Yarımadası’ndan geçen uzun bir nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu kaynaklara göre 960 km ile 1.242 km arasında değişmektedir.

ਚਨਾਬ, chanab; Pencap dilinde
चनाब; Hintçe dilinde
چناب; Urduca dilinde
Kelimenin tam anlamıyla şu anlama gelir: ‘nehir’ (aab, آب) ‘Ayın’ (chan, چن).

Coğrafi Bilgiler

Chandra ve Bhaga nehirlerinin birleştiği yerde, Tandi’de, Himalayaların üst kısmında, Hindistan’ın Himachal Pradesh eyaletinin Lahul ve Spiti bölgesinde doğar. Üst sıralarında Chandrabhaga olarak da bilinir.

Nehir önce kısa bir süre güneye akar, sonra kuzeybatıya döner. Khosar, Gonia, Gushai, Rashi, Hinsa, Kund Bara ve Dumare’den geçer. Daha sonra Jammu bölgesindeki Jammu ve Keşmir eyaletine girer. Aynı adresi koruyarak Chito, Arthal, Galar ve Ariz’e ulaşır. Nehir birkaç geniş kıvrımla batıya dönerek Kutai, Kandhot, Doda, Sumbar ve Sersandu’dan geçer. Güneybatıya döner ve Riasi ve Kot’u geçtikten sonra Hindistan’dan ayrılır.

Advertisement

Pencab ovalarından geçeceği Pencab eyaletinde Pakistan’a varır. Güneybatıya doğru devam ederek, birçok kanalı ve adaları olan geniş bir kanala sahip, giderek daha sade bir nehir haline gelir. Gujrat, Chinlot ve Jhang Sadar’a ulaşır. Daha sonra sağda Jhelum nehrini (772 km) ve kısa bir süre sonra ve bu sefer solda Sardar Pur’da Ravi nehrini (725 km) alır. Daha da güney-güneybatıya doğru devam ederek Wafadarpur’a ulaşır ve daha sonra Uch Sharif yakınlarındaki Sutlej Nehri’ne (1,370) katılarak kısa Panchanad Nehri’ne yol açar, bu nehir 71 km sonra soldan Mithankot’taki İndus Nehri’ne boşalır.

Çenab’ın Pakistan’a tahsis edilen suları, bunu ‘Indus Su Antlaşması’ hükümlerine göre yapıyor.

Tarihi

Nehir, Vedik dönemde Kızılderililer tarafından Chandrabhaga (Sanskritçe: चंद्रभाग), ayrıca Aşkini (Sanskritçe: अश्किनि) veya Iskamati (Sanskritçe: इस्कामति) olarak biliniyordu. Eski Yunanlılar buna Akesines derlerdi. MÖ 325’te C., Büyük İskender İskenderiye şehrini İndus üzerinde (bugün Uch Sharif veya Mithankot veya Chacharán) İndus ve Pencap nehirlerinin (şu anda Panchnad Nehri olarak bilinir) birleştiği yerde kuracaktı.

Çenab Nehri, Pencap halkının bilincinde, örneğin Ren Nehri’nin Almanlar için veya Tuna Nehri’nin Avusturyalılar ve Macarlar için işgal ettiği aynı öneme sahiptir. Pencap bilincinin etrafında döndüğü ikonik nehirdir ve Pencap ulusal destanı Heer Ranjha’nın anlatısında veya Sohni Mahiwal efsanesinde önemli bir rol oynar.


Leave A Reply