Çene Kilitlenmesi Nedir? Neden Olur? Çene Kilitlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

0
Advertisement

Çene kilitlenmesi nedir, neden olur? Çene kilitlenmesi nasıl açılır, yapılması gereken ilk yardım ve tedavi nasıldır?

Çene Kilitlenmesi

Kaynak : pixabay.com

Çene Kilitlenmesi; çiğneme kaslarının kasılması nedeniyle ağzın açılmasının olanaksız duruma gelmesidir. Yirmi yaş dişinin çıkışı sırasında ve bademciklerden ötürü görülebilir.

Çene kilitlenmesi, çene kaslarının bir bozukluğunu ifade eder. Ağzın açılmasını sınırlayan çenedeki çiğneme kaslarının spazmıdır. Klinik olarak trismus, kas spazmı nedeniyle çene açıklığının veya ağzın açılmasının kısıtlanması anlamına gelir. Bununla birlikte, yaygın olarak kabul edilen bir kavramda, bu sınırlamanın arkasındaki nedene bakılmaksızın, ağzın veya çenenin açılmasındaki her türlü zorluğa kilit çene veya trismus denir. Kilit çene, konuşmada, yemek yemede ve hatta olağan ağız hijyenini sağlamada ciddi sorunlara neden olur. Geçici bir sorun olabileceği gibi kalıcı da olabilir. Ancak, geçici kilitlenmeler daha sık görülür. Ağır vakalarda yüz görünümünü bile değiştirebilir. Yutkunmanın bile bir sorun haline geldiği ciddi şekilde rahatsız edici ve acı verici bir durum olabilir.

En önemli ve tehlikeli olasılık ise, tetanozdan ileri gelmesidir. Hemen her yerde bulunan tetanoz mikrobu, her türlü yaradan vücuda girebilir. Toprak bulaşmış yaralar tetanoz yuvasıdır. Bir yara durumundan sonraki günlerde çene kilitlenmesi ile karşılaşıldığında hiç zaman yitirmeden doktora koşulmalıdır. Özellikle okul çağındaki çocuklarda tetanos aşısını hiçbir zaman gözardı etmemelidir.

Çene Kilitlenmesine ne sebep olur?

Çene kilitlenmesi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Sorunun kendisi zararlı olmasa da, diğer bazı ciddi rahatsızlıkların, hastalıkların veya sağlık sorunlarının olasılığını gösterir. Bunlar şunları içerir:

  • Tetanos: Bu ciddi bakteriyel enfeksiyon, genellikle kilitli çenenin arkasındaki ana nedendir. Tüm vücuttaki kasları ve sinir sistemini etkiler. Bu nedenle kaslar gerilir ve kasılır. Bu enfeksiyon genellikle boyun ve çene kaslarını etkiler, ancak sonunda vücudun geri kalanına yayılır. Hayvan ısırıkları, yanıklar, kesikler, yaralar, böcek ısırıkları, dövmeler, piercing, kronik enfeksiyon, enjeksiyon ilacı ve hatta diş enfeksiyonu tetanoza neden olabilir ve bu da çene kilitlenmesine neden olabilir. Mekanizma hakkında konuşmak gerekirse, belirtmek gerekir ki, tetanoz durumunda Clostridium tetani bakterisinin küçük üreme sporları kesikler, yaralar ve diğer kaynaklardan kan dolaşımına girer ve merkezi sinir sisteminin sinir sinyallerini bloke eden tetanospazmin toksini üretir.
  • Yumuşak Doku İltihabı:  Tetanoz, çene çenesinin çok bilinen ve yaygın olarak kabul edilen bir nedeni olmasına rağmen, bu durumun arkasındaki tek neden değildir. Yumuşak doku iltihabı, kilit çenenin çok yaygın ve olası bir başka nedenidir. Çenelerin yumuşak dokusunda iltihaplanma olmasının çeşitli nedenleri vardır ve bunlar arasında – ağzın çok fazla kullanılması veya genellikle aşırı çiğneme olarak adlandırılan çok fazla çiğneme, TMD veya Temporomandibular eklem bozukluğu ve diğerleri sayılabilir.
  • Diğer Nedenler:  Yukarıda belirtilen nedenlerin dışında, çene kilitlenmesine neden olan başka nedenler de vardır ve bunlar arasında ateş veya diğer ağız hastalıkları ve ağızda semptomları olan hastalıklar yer alır. Ağzın yumuşak dokusu açılamadığı veya hareket ettirilemediği için şişlik ve halsizlik bariz bir sonuçtur.

Çene Kilitlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kilit çene çok rahatsız edici ve ağrılı bir durumdur. Aslında ciddi bir iç hastalığına işaret edebileceğinden, bu durumun önemsiz bir sorun olarak görülmemesi çok önemlidir. Bu nedenle, uygun bir teşhis şarttır ve tedavi her zaman durumun nedenini iyileştirmeye odaklanacaktır, böylece kilit çene bozukluğu otomatik olarak azalır. Altta yatan neden tetanoz ise bunun için tedavi uygulanmalıdır. Bazen diş problemleri ve diğer ağız hastalıkları ve hastalıkları çene kilitlenmesine yol açar. Bu durumda tedavi bu hastalıkları takip etmelidir. Bununla birlikte, altta yatan durumu tedavi etmenin yanı sıra, kilit çenenin acı veren durumuyla da ilgilenmeniz şarttır. Oldukça faydalı olabilecek basit doğal tedaviler ve ev ilaçları vardır. Bunlar şunları içerir:

Advertisement
  • Kilitli çene kaslarını gevşetmek için günde birkaç kez sıcak su torbası veya sıcak havlu kullanarak sıcak kompres uygulamak.
  • Soğuk paketleri kullanmak, kilit çene ile ilişkili ağrıyı hafifletecektir.
  • Kilit çene durumunun kötüleşmesini önlemek için duruşunuzu düzeltmek çok önemlidir. Dik bir pozisyonda oturun ve sırt üstü yatın, yanınızda değil. Uygun bir uyku pozisyonunu korumak için servikal yastıklar kullanabilirsiniz.
  • Magnezyum ve kalsiyum açısından zengin besinler almak. Badem, Brezilya fıstığı, karpuz çekirdeği, susam tohumu ve keten tohumu gibi kuruyemişler ve tohumlar, sinir sisteminin sağlığına katkıda bulunan ve çene kaslarını gevşeten magnezyum açısından zengindir. Öte yandan, süt ve süt bazlı ürünlerin yanı sıra çeşitli kuruyemişler, kemikleri güçlendiren ve kilitli çene ile ilişkili ağrıları azaltan kalsiyum açısından zengindir.
  • Ayrıca biraz çene egzersizleri denemeli ve uygulamalısınız. Bunlar başlangıçta çok acı verici görünse de, aslında kilitli çenenin kilidini açmada çok yardımcı olacaklardır. Çeneyi hafifçe ve tekrar tekrar ağzını bir taraftan diğerine hareket ettirmeye çalışmak çenenin kilidini açmaya yardımcı olur.
  • Hidratlı kalmak, sadece kilit çenenizi açmak için değil, genel olarak sağlıklı, toksinlerden arınmış bir vücut için bir zorunluluktur. Her gün yeterli miktarda su içmek çene kaslarınızın formda kalmasına yardımcı olacaktır.

Bu faydalı yöntemlerin dışında, çeneye sıcak sarımsak ve hardal yağı sürmek ve papatya, kava, çarkıfelek çiçeği ve ateş çiçeği ile bitki çayı içmek gibi bazı ev ilaçları, kilit çenedeki ağrıyı azaltmaya ve kilitli kasları gevşetmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, bu ev ilaçlarına erişmeden önce, bir doktora görünmek şarttır, çünkü kilit çene için kök nedenin teşhisi çok önemlidir. Aksi takdirde altta yatan olası hastalık hiçbir zaman azalmayabilir.

T bbi Sorumluluk Reddi


Leave A Reply