Cesare Beccaria Kimdir? Aydınlanma Çağının Ekonomist Filozofunun Hayatı

0
Advertisement

Cesare Beccaria kimdir ve ne yapmıştır? Cesare Beccaria hayatı, biyografisi, çalışmaları ve düşünceleri hakkında bilgi.

Cesare Beccaria

Cesare Beccaria, 18. yüzyılda Aydınlanma Çağı’nın en büyük beyinlerinden biriydi. Kriminoloji ve ekonomi üzerine yazıları zamanlarının çok ötesindeydi.

Cesare Beccaria

Kaynak: commons.wikimedia.org

Cesare Beccaria Kimdi?

Cesare Beccaria bir kriminolog ve ekonomistti. 1760’ların başında, Beccaria, ekonomik, politik ve idari reforma adanmış “yumruklar akademisi” adlı bir toplumun oluşmasına yardımcı oldu. 1764’te ünlü ve etkili kriminoloji makalesi “Suçlar ve Cezalar Üzerine” yayınladı. 1768’de ölümüne kadar sürecek bir ekonomi kariyerine başladı.

Erken dönem

Beccaria, 15 Mart 1738’de İtalya’nın Milano kentinde doğdu. Babası Avusturya Habsburg İmparatorluğu’ndan doğan bir aristokrattı, ancak yalnızca mütevazı bir gelir elde etti.

Beccaria, ilk eğitimini İtalya’nın Parma kentindeki bir Cizvit okulunda aldı. Daha sonra erken eğitimini “fanatik” ve “insan duygularının gelişimi” konusunda baskıcı olarak tanımlayacaktı. Okuldaki hayal kırıklığına rağmen, Beccaria mükemmel bir matematik öğrencisiydi. Cizvit okulundaki eğitiminin ardından Beccaria, 1758’de hukuk diploması aldığı Pavia Üniversitesi’ne girdi.

Beccaria, erken yaşamında bile ruh hali değişimlerine eğilimliydi. Öfke nöbetleri ve coşku patlamaları arasında bocalama eğilimindeydi ve bunu genellikle depresyon ve uyuşukluk dönemleri takip ediyordu. Sosyal ortamlarda utangaçtı, ancak arkadaşları ve ailesiyle olan ilişkilerine değer verdi.

Advertisement

1760 yılında Beccaria, Teresa Blasco’ya evlenme teklif ederek ailesini genişletti. Teresa henüz 16 yaşındaydı ve babası nişana şiddetle karşı çıktı. Bir yıl sonra çift kaçtı. 1762’de çiftin üç çocuğundan ilki olan bir kız çocuğu karşıladılar.

Beccaria’nın özellikle değer verdiği kişiler arasında arkadaşları Pietro ve Alessandro Verri de vardı. Beccaria, Verri kardeşlerle işbirliği içinde “yumruklar akademisi” adı verilen bir entelektüel/edebi topluluk kurdu. Aydınlanma ilkeleri doğrultusunda, toplum kendini “ekonomik düzensizliğe, bürokratik zorbalığa, dini dar görüşlülüğe ve entelektüel bilgiçliğe karşı amansız bir savaş vermeye” adamıştı. Temel amacı, ekonomik, siyasi ve idari reformu teşvik etmekti.

Bu amaçla, akademi üyeleri Beccaria’yı Aydınlanma üzerine Fransızca ve İngiliz yazılarını okumaya ve kendini yazmaya başlamaya teşvik etti. Beccaria, arkadaşlarının görevini yerine getirmek için ilk yayınlanmış makalesi olan “1762 Yılında Milano’nun Parasal Bozukluklarının Çözümleri Üzerine” yazdı.

Ceza Adaleti

Beccaria’nın 1764’te yayınlanan en ünlü ve etkili makalesi “Suçlar ve Cezalar Üzerine”, “Yumruklar Akademisi”ne katılımıyla da teşvik edildi. “Suçlar ve Cezalar Üzerine”, ceza adaleti konusunu inceleyen kapsamlı bir incelemedir. Beccaria’nın fikirleri, o sırada yürürlükte olan hukuk sistemini eleştirdiği ve bu nedenle tartışmalara yol açması muhtemel olduğu için, hükümetin tepkisinden korktuğu için makaleyi isimsiz olarak yayınlamayı seçti.

Gerçekte, tez son derece iyi karşılandı. Büyük Catherine bunu alenen desteklerken, Amerika Birleşik Devletleri’nde binlerce mil uzakta, kurucu babalar Thomas Jefferson ve John Adams bunu alıntıladı. Hükümetin onun denemesini onayladığı netleştiğinde, Beccaria bu sefer kendisini yazar olarak kabul ederek makaleyi yeniden yayınladı.

Beccaria’nın ceza adaleti konusundaki teorilerinin temeli olarak üç ilke hizmet etti: özgür irade, rasyonel tarz ve manipüle edilebilirlik. Beccaria’ya ve çoğu klasik teorisyene göre özgür irade, insanların seçim yapmalarını sağlar. Beccaria, insanların rasyonel bir tarza sahip olduklarına ve bunu kendi kişisel tatminlerini elde etmelerine yardımcı olacak seçimler yapmak için uyguladıklarına inanıyordu.

Advertisement

Beccaria’nın yorumunda hukuk, toplumsal sözleşmeyi korumak ve bir bütün olarak topluma fayda sağlamak için vardır. Ancak insanlar çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri ve çıkarları bazen toplumsal yasalarla çatıştığı için suç işliyorlar. Manipüle edilebilirlik ilkesi, insanların rasyonel kişisel çıkarları dışında hareket ettikleri ve bu nedenle cezanın suçun yararlarından ağır basması durumunda suç işlemekten caydırılabileceği ve suçu mantıksız bir seçim haline getirdiği öngörülebilir yolları ifade eder.

“Suçlar ve Cezalar Üzerine”de Beccaria, ceza adaleti sisteminde reform yapılması için acil bir ihtiyaç olduğunu belirledi ve o sırada mevcut olan sistemi barbar ve çağ dışı olarak nitelendirdi. Belirli yasaların nasıl belirlenmesi gerektiğini, bunları kimin yapması gerektiğini, neye benzemesi gerektiğini ve kimlerden yararlanması gerektiğini tartışmaya devam etti. Yeterli ama adil cezanın gerekliliğini vurguladı ve sistemin her suç türü için uygun cezayı nasıl tanımlaması gerektiğini açıklayacak kadar ileri gitti.

Önündeki belgelerin aksine, “Suçlar ve Cezalar Üzerine”, suçluların haklarını olduğu kadar mağdurlarının haklarını da korumaya çalıştı. “Suçlar ve Cezalar Üzerine” de mahkemelerin çeşitli üyelerine belirli roller verdi. Kapsamlı inceleme, suç önleme stratejilerinin bir tartışmasını içeriyordu.

Ekonomi

Ceza hukukuna olan hayranlığına ek olarak, Beccaria hala ekonomi alanına ilgi duyuyordu. 1768’de Milano’daki Palatine Okulu’nda Kamu Ekonomisi ve Ticaret Başkanı olarak atandı. Sonraki iki yıl boyunca orada öğretim görevlisi olarak da görev yaptı. Bu derslere dayanarak Beccaria, “Kamu Ekonomisinin Unsurları” başlıklı bir ekonomik analiz oluşturdu. İçinde iş bölümü gibi konuların tartışılmasına öncülük etti. “Kamu Ekonomisinin Unsurları” sonunda 1804’te, Beccaria’nın ölümünden on yıl sonra yayınlandı.

Beccaria’nın ekonomi kariyeri, Milano Yüksek Ekonomi Konseyi’nde görev yapmayı da gerektirdi. Bu kamusal konum, onun yıllar önce “yumruklar akademisi” ile belirlediği aynı amaç – ekonomik reform – için çaba göstermesini sağladı. Görevdeyken, Beccaria büyük ölçüde halk eğitimi ve çalışma ilişkileri konularına odaklandı. Ayrıca Fransa’nın metrik sistemi kullanmaya başlamasına neden olan ölçü sistemi hakkında bir rapor hazırladı.

Beccaria’nın ekonomi kariyeri üretkendi. Analiz alanındaki çalışmaları, Thomas Malthus gibi sonraki teorisyenlerin yolunu açmaya yardımcı oldu. Ancak Beccaria, ceza adaleti alanında daha önce elde ettiği astronomik başarı düzeyine ulaşamadı. Ekonomi alanındaki kariyerini sürdürürken, 1790’da Beccaria, İtalya’nın Lombardiya kentinde medeni hukuk ve ceza hukuku reformunu destekleyen bir komitede görev yaptı.

Ölüm ve Miras

Hayatının sonlarına doğru Beccaria, Fransız Devrimi’nin aşırılıklarından bunalıma girdi ve ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştı. 28 Kasım 1794’te doğduğu yer olan İtalya’nın Milano kentinde öldü.

Ölümünün ardından, Beccaria’nın sözü Fransa ve İngiltere’ye yayıldı. İnsanlar, Beccaria’nın ceza adaleti üzerine son zamanlardaki yazılarının eksikliğinin, İngiliz hükümeti tarafından susturulduğunun kanıtı olup olmadığı konusunda spekülasyon yaptı. Aslında, periyodik depresyon ve insan düşmanlığı nöbetlerine meyilli olan Beccaria, kendi kendine sessizliğe bürünmüştü.

Kriminolojide öncü olan Beccaria’nın yaşamı boyunca etkisi, ABD Anayasası ve Haklar Bildirgesi’nde listelenen hakları şekillendirmeye kadar uzandı. “Suçlar ve Cezalar Üzerine”, kurucu atalara rehber oldu.

Beccaria’nın “Suçlar ve Cezalar Üzerine” adlı incelemesinde ifade edilen teorileri, son zamanlarda bir rol oynamaya devam etti. Teorilerinden etkilenen son politikalar arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, hüküm vermede gerçek, hızlı cezalandırma ve bazı ABD eyaletlerinde ölüm cezasının kaldırılması yer alıyor. Beccaria’nın teorilerinin çoğu popüler olsa da, bazıları ünlü kriminologun ölümünden iki yüzyıldan fazla bir süre sonra bile hala hararetli bir tartışma kaynağıdır.

Kaynak 2

Cesare Beccaria; İtalyan iktisatçısı ve hukukçusudur (Milano 1738-ay. y. 1794).

Advertisement

Pavia Üniversitesi’nde hukuk okudu. Jean Jacques Rousseau’nun toplumsal kuramlarının etkisinde kalarak bunları çağdaş, toplum ve felsefe sorunlarına yansıttı. Ölüm cezası ve işkencenin kaldırılmasına, cezalardaki eşitsizliğin giderilmesine ve gerçek amacın suçu önlemek olduğuna ilişkin Dei Delitti e delle Pene’yi (Suçlar ve Cezalar) hukuk bilgisi ve deneyimi azken yazdı (1764).

Ancak bu eser Avrupa’da ceza yasalarında köklü bir değişiklik yapılmasında etkili oldu; 22 dile çevrildi. 1768-1771 arasında Milano Üniversitesi’nde ekonomi okuttu, aynı zamanda ceza yargıçlığı ve danışmanlık yaptı. 1770′ te Ricerche İntorno alla Natura Dello Stile (Felsefe Dili ve Kuramının Üslubu) adlı eseri yayımlandı. Düşüncelerini daha çok İl Caffe adlı dergide yayımladığı yazılarda açıkladı. Malthus’ un siyasal ekonomisini de geliştiren Beccaria’nın Elementi di Ecconomia Pubblica (Genel Ekonomi Öğeleri) adlı eseri ölümünden sonra, 1804’te yayımlandı.


Leave A Reply