Çevre Kirliliği, Nedenleri, Sonuçları ve Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

0
Advertisement

Çevre kirliliği nedir? Çevre kirliliğine ne sebep olur nedenleri nelerdir ve doğaya ne gibi etki eder. Çevre kirliliği için alınabilecek önlemler nelerdir?

Sağlığı Etkileyen Çevresel Etmenler

Çevre ve canlılar üzerinde zararlı veya zehirli bir etki yaratan her şeye kirlilik denir. Kirlilik, toprak, su, hava veya çevrenin diğer bölümleri gibi doğanın kaynaklarını güvensiz veya kullanımını uygunsuz hale getiren süreçtir. Kirlilik birçok türde olabilir: toprak, hava, su, termal, radyoaktif, gürültü ve ışık. Nefes alırken salınan toksinler hepimiz tarafından solunur.

Kirlilik ve Nedenleri

Zehirli havanın solunması sigara içmek kadar tehlikelidir. Bu kirli ortamdan sadece insanlar etkilenmez, aynı zamanda hayvanlar da etkilenir. Hava çok zehirli gazlarla doldurulur. Ortamdaki bu tehlikeli gazlar, fosil yakıtları yakan enerji endüstrileri, sudaki atıkları bertaraf eden endüstriler, böcek ilacı kullanan çiftçiler, yüksek yapay ışık kullanımı ve yüksek sesler vb.

Çevre Kirliliği

Doğal kaynakların doğanın kendini yenileme kapasitesinden daha yüksek bir oranda kullanılması hava, su ve toprağın kirlenmesine neden olabilir. İnsan faaliyetleri dışında, tehlikeli şeylerin salınmasına da yol açan birkaç periyodik doğal döngü vardır. Volkanik patlama, toz yangınları vb. gibi insan faaliyetleri dışındaki doğal faaliyetler de kirliliğin ortaya çıkmasına neden olur.

Advertisement

Küreselleşme, kirliliğin bir başka önemli nedenidir. Küreselleşme çevresel bozulmanın etkili bir kolaylaştırıcısı haline gelmiştir.

Sonuç

Her bireyin etrafına çöp atmamak, ağaç yetiştirmek, kendi yerine toplu taşıma araçlarını kullanmak, vb. gibi birkaç noktayı muhafaza etmek gibi belirli sorumlulukları vardır. geri dönüşümlüdür ve kirlilik kontrolüne yol açar.

Dünyamıza karşı bir sorumluluk duygusu ilgili herkes tarafından hissedilmezse, kirlilik azaltılamaz veya kontrol edilemez.

Çevre Kirliliği

Önleyici tedbirler:

  • Kirli havayı azaltmak ve daha fazla oksijen bırakmak için ağaç dikin / bahçeyi yetiştirin.
  • Kullanılmadığında elektrik tabanlı ekipmanları kapatın: ışıklar, fanlar, makineler vb.
  • Doğal enerjiyi elektrik enerjisinden daha fazla kullanın: kıyafetleri doğal olarak kurutun.
  • Mümkün olan yerlerde geri dönüştürülebilir ürünler kullanın.
  • Plastik torbalardan kaçının ve kağıt torba kullanın.
  • Kağıt israfından kaçının ve her iki tarafı da kullanın.
  • Tehlikeli kimyasalların kullanımını kısıtlayın.
  • Isıtıcıları ve klimayı aşırı kullanmayın.
  • Gürültü, hava ve ışık kirliliğini azaltmak için toplu taşıma araçlarını kullanın.
  • Toprak Ana’yı istenmeyen yerlere yağ, çöp, kanalizasyon suyu vb. Dökerek koruyun.
  • Ambalaj çöplerini kesinlikle deniz ya da nehir gibi su kaynaklarına kesinlikle atmayınız.
  • Kirlilik ekosistemimizi ve çevre dengesini bozar. Yukarıdaki basit noktaları takip ederek, hepimiz kirliliği kendi seviyemizde kısıtlayabiliriz.
  • Her yıl milyonlarca insan kirliliğin neden olduğu çeşitli hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı çevreyi kirlilikten korumaktır.

İnsan ve doğal nedenlerle kirlilik seviyesinin yıllar içinde artması, dünya ekosistemine ciddi zararlar vermiştir. Yaşam tarzı, yaşam alanı vb. Her şey olumsuz etkilenmektedir. Doğal nedenler durdurulamasa da, insanların yanlışlıkla ve kasıtlı eylemleri kolayca durdurulabilir, bu da kesinlikle kirlilik üretiminin kontrolüne neden olacaktır.

Advertisement


Leave A Reply